18.2.21

Εμπόριο ελπίδας...



Μπορεί οι ειδικοί να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των περιοριστικών μέτρων λόγω της μεγάλης πίεσης στο Σύστημα Υγείας και της επέλασης του νέου κορονοϊού εν μέσω τρίτου κύματος πλέον της πανδημίας την οποία η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει με την τακτική του «ράβε -ξήλωνε», ωστόσο ο... κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να μοιράσει αισιοδοξία και ελπίδα.

Κατά τη σημερινή εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κι ενώ παραμένει ασαφής ο κυβερνητικός μηχανισμός της λήψης των αποφάσεων, ο Χρήστος Ταραντίλης εξέφρασε την ελπίδα ότι την 1η Μαρτίου μπορεί να αρθεί το lockdown, που επιβλήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει παράταση» είπε ο ίδιος, αφού υποστήριξε ότι πλέον υπάρχει μια σταθερότητα στα στοιχεία των τελευταίων ημερών.


Σε ερώτηση για το πλήθος καταγγελιών για απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς σε εργασιακούς χώρους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να δηλώσεις πως δεν μπορεί να πιστέψει «ότι δεν τηρούνται όλοι οι όροι που έχουν τεθεί από την εργατική νομοθεσία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το πρωί, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, δήλωσε ότι «αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι».

Καμπανάκια για 13 περιοχές της χώρας

Παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις και το αφήγημα των τελευταίων ημερών για «πιο χαλαρό Πάσχα», οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση σε 13 περιοχές της χώρας.

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν Ιωάννινα και Κάλυμνος μετά την αύξηση κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές είναι Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσο, Βοιωτία, Κάρπαθο, Αργολίδα, Ηράκλειο, Κεφαλλονιά.

Αυξητική τάση στο ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, τα στοιχεία του ΑΠΟ δείχνουν αυξητική τάση του ιικού φορτίου στα λύματα με τις τιμές της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, είναι κατά 17% αυξημένες σε σχέση με τις τιμές των δύο προηγούμενων δειγματοληψιών.

«Η ημερήσια διακύμανση είναι αυτή που μας δείχνει ότι, μέχρι στιγμής, η αυξητική τάση είναι μεν ξεκάθαρη και έντονη, απέχει δε από το να χαρακτηριστεί εκρηκτική. Το ιικό φορτίο από τις αρχές του μήνα αυξήθηκε σταδιακά με σχετικά ήπιο ρυθμό, ο οποίος όμως κατά την τελευταία εβδομάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου, ήτοι την εβδομάδα 20-27 Ιανουαρίου η απόλυτη τιμή του ιικού φορτίου είναι σήμερα εξαπλάσια. Το ότι η αύξηση αυτή δεν ήλθε απότομα, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβρη, είναι και το στοιχείο που καθιστά διαχειρίσιμη την κατάσταση για το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Και σύσταση για διπλή μάσκα;

Πέρα από τα παραπάνω, το ενδιαφέρον στρέφεται και στις αυριανές ανακοινώσεις για την πορεία της πανδημίας,  καθώς ορατό είναι το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη χρήση μάσκας από τους πολίτες.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής επισήμανε ότι είναι πιθανόν να υπάρξει αναπροσαρμογή των οδηγιών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί κατά την επίσημη ενημέρωση της Παρασκευής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε επιφυλάξεις.  «Έχει μια πολυπλοκότητα η διπλή, ως προς τη χρήση και εφαρμογή της» ανέφερε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται δημόσια οι συζητήσεις αυτές γιατί δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες. 

Υπενθυμίζεται ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση διπλής μάσκας κατά την ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής.

Μίλησε για τα νεότερα στοιχεία από το CDC, καθώς νέα μελέτη που αφορά τη χρήση μάσκας δείχνει ότι όταν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%, ενώ όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%. Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι «όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινή μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος».

Είχε, τέλος, διευκρινίσει ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο η Επιτροπή εξετάζει και θα εισηγηθεί πιθανότατα γι' αυτό την ερχόμενη εβδομάδα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: