25.2.21

Νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς...



Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, το νομοσχέδιο κινείται στο πλαίσιο της προεκλογικής δέσμευσης της Ν.Δ. «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα... ζώο κακοποιημένο». Στόχος του, η βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και η προστασία των αδέσποτων μέσα από τη συνεργασία κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων. Σημειωτέον ότι η σχετική αρμοδιότητα περνά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας στο υπουργικό συμβούλιο, στο νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνονται ρητά οι πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων. Δηλαδή, η ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, η ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, η ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, η ελευθερία από τον φόβο και την αγωνία, καθώς και η ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Επιπλέον θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο δήμων, καθώς και ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων. Παράλληλα διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα και δημιουργείται εθνική τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες αλλά και μητρώο παραβατών.

Αρκετοί φιλόζωοι και φιλοζωικές οργανώσεις τάσσονται αρχικά υπέρ των προβλέψεων του νέου νομοσχεδίου, περιμένοντας να οριστικοποιηθούν και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, χωρίς να λείπουν και οι επικριτικές φωνές. Χθες η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για «εμπορευματοποίηση» αντί «προστασία», καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος το αντικείμενο της φιλοζωίας να μετατραπεί σε «μια ακόμα επιχειρηματική αγορά όπου θα μπορεί ο κάθε επιτήδειος, νόμιμα πλέον, να εμπορεύεται άτυχα και δυστυχή πλάσματα, φορώντας απλά τον φερετζέ του «φιλόζωου».

Ανάμεσα στα όσα προβλέπονται βρίσκεται η απαγόρευση πώλησης σκύλων και γατών από pet shops, όπως και οι αγγελίες για ζευγάρωμα. Η πώληση/διάθεση ζώων συντροφιάς θα γίνεται μέσω εγκεκριμένων επαγγελματιών ή αδειοδοτημένων εκτροφέων και ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), Νατάσσα Μπομπολάκη, το νέο νομοσχέδιο στηρίζουν περισσότερες από 100 φιλοζωικές σε όλη τη χώρα. Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.», εκ πρώτης όψεως φαίνεται να κινείται σε σωστή κατεύθυνση: «Ο κορμός του νομοσχεδίου ικανοποιεί πάγια αιτήματα του φιλοζωικού κινήματος για χρόνια. Για παράδειγμα, μία από τις αιτίες για την αύξηση των αδέσποτων, που φτάνουν τα 3 εκατομμύρια στη χώρα μας (2 εκατ. γάτες και 1 εκατ. σκύλοι), είναι ότι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν την κουλτούρα της στείρωσης και δεν προφυλάσσουν τα ζώα που γεννούν ανεξέλεγκτα. Η υποχρεωτική στείρωση των ιδιόκτητων ζώων απαιτείται τουλάχιστον για κάποια χρόνια.

Το εθνικό μητρώο που δημιουργείται για πρώτη φορά και υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχει επίσης μια σωστή προοπτική. Σημαντικό και το ότι θα τίθενται κυρώσεις στους δήμους από ανεξάρτητη αρχή εφόσον δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Τέλος, ορθά μεταφέρεται από το ΥΠΑΑΤ στο Εσωτερικών η αρμοδιότητα, καθώς το πρώτο δεν μπορούσε να εποπτεύει τους δήμους» τονίζει η κ. Μπομπολάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: