Μέτρα στήριξης γονέων για παραμονή και ανέλιξη στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση παιδιού προωθεί το υπουργείο Εργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην «άδεια τοκετού» 14 εργάσιμων ημερών στον πατέρα, την έξτρα γονική άδεια έξι μηνών για όλους τους... πατέρες καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ., αλλά και για μονογονεϊκές οικογένειες.
Οι πρώτες ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στο νέο εργασιακό σχέδιο νόμου που αναμένεται να δρομολογηθεί προς τη Βουλή έως την άνοιξη και αφορούν: την άδεια πατρότητας με αποδοχές, τη γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα και την άδεια με αποδοχές για εργαζόμενους φροντιστές, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή».
Την ίδια ώρα, θα θεσμοθετηθεί η διεύρυνση του δικαιώματος εργαζομένων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειας, όπως και η προστασία και των δύο γονέων από απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για ανατροφή των παιδιών τους.
Οι αλλαγές
Η γονική άδεια ανατροφής του παιδιού αυξάνεται στους έξι μήνες και μπορούν να την πάρουν και οι δύο γονείς, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, ενώ σήμερα έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών, είναι άνευ αποδοχών και μπορεί να την πάρει μόνο η μητέρα.
Κάθε εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα στην άδεια κα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά ώσπου το παιδί να συμπληρώσει τα οκτώ έτη -σήμερα είναι ως έξι ετών, σύμφωνα με τη ρύθμιση.
Οι δύο πρώτοι μήνες θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι άνευ αποδοχών.
Πρόβλεψη θα υπάρχει για την άδεια σε γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ.
Το σχέδιο νόμου, παράλληλα, θα προβλέπει 14ήμερη άδεια πατρότητας στους νέους πατέρες, που σήμερα έχουν μόλις δύο ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού.
Η άδεια αυτή δύναται να κατανέμεται κατά δύο ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 12 πρέπει να λαμβάνονται -συνολικά ή τμηματικά- άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή».
Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικώς από τον εργοδότη με αποδοχές και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία, τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου.
Την ίδια ώρα, προωθούνται και ρυθμίσεις όπως:
Άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ημέρες ετησίως.
Άδεια για λόγους ανωτέρας βίας (για παρόμοιο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως.
Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κ.λπ.).
Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κ.λπ. και για μονογονεϊκές οικογένειες.
Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου