Θα έβγαιναν για μια πρωινή βόλτα κάπου στο κέντρο. Στην Αθήνα και οι τρεις, με τις σχολές τους κλειστές για έναν χρόνο ακριβώς, ήταν ευκαιρία. Ή, πιο σωστά, μια ακόμη ευκαιρία, που πλέον έχει γίνει συνήθεια. Το περπάτημα όμως κάτω από τον ήλιο και τον καθαρό ουρανό δεν... εξελίχθηκε όπως θα περίμεναν. Ο περίγυρός τους σκοτείνιασε από τις στολές των αστυνομικών της περιβόητης ομάδας ΔΡΑΣΗ που τους περικύκλωσε με τα «παπάκια».
Βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο, μεταξύ του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Πολυτεχνείου. Ήταν 9.30 όταν τους σταμάτησαν και γύρισαν στο σπίτι τους δυο ώρες μετά. Όχι όμως με μια βόλτα πίσω τους στα έρημα δρομάκια της Αθήνας, αλλά με μια δυσάρεστη μετακίνηση στη ΓΑΔΑ.
Κατάχρηση εξουσίας
«Κατεβαίναμε εγώ κι άλλοι δύο φίλοι μου προς το κέντρο. Είχαμε στείλει το 6 και φορούσαμε τις μάσκες μας κανονικά. Έτσι όπως κατεβαίναμε την Πατησίων, μένουμε Γκύζη και Κυψέλη, μια ομάδα Δέλτα (σ.σ.: ΔΡΑΣΗ είναι η νέα της επωνυμία, διατηρεί στο ακέραιο όμως τις πρακτικές που χρησιμοποιούσε) μας σταματάει για σωματικό έλεγχο. Μας ψάχνουν τις τσέπες, δεν βρίσκουν κάτι και μετά μας ζητάνε ταυτότητα. Εγώ κι ο ένας φίλος μου είχαμε κανονικά, τους τις δώσαμε.
Το άλλο παιδί δεν την είχε μαζί του, θυμόταν όμως απέξω τον αριθμό. Έδωσε όλα του τα στοιχεία κανονικά και τα πέρασαν. Σε κάποια φάση κι ενώ μας κρατούσαν αρκετή ώρα εκεί πέρα, ο αρχηγός της ομάδας μάς κάνει ότι θα πάμε στο τμήμα. Τον ρωτήσαμε γιατί, αφού είχαμε στείλει κανονικά τα μηνύματα και η εξακρίβωση ήταν δυνατή. Για την ιστορία, τα μηνύματα δεν τα κοίταξαν» λέει ο Θοδωρής Μ. περιγράφοντας την αρχή από την πρώτη προσαγωγή της ζωής του. Η συνέχεια θα ήταν χειρότερη.
«Μπορώ να σε πάω στο τμήμα όποτε θέλω»
Τα μηνύματα στο 13033 για τους αστυνομικούς δεν ήταν αρκετά. Για την ακρίβεια, δεν τους ενδιέφεραν καθόλου. Η προσοχή τους δεν φαινόταν να βρίσκεται στο ελάχιστο στην τήρηση των μέτρων προστασίας για την πανδημία, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του Θοδωρή. «'Πέρα από την εξακρίβωση, μπορώ να σε πάω στο τμήμα όποτε θέλω, αν σε θεωρώ ύποπτο'. Δεν μας είπαν όμως για ποιον λόγο θα μπορούσαμε ακριβώς να θεωρηθούμε ύποπτοι μ' έναν καφέ στο χέρι».
Μένοντας για ώρα στο σημείο, ο ένας φίλος του ρώτησε, ευγενικά, τι περίμεναν. «Έχει κίνηση και αργεί το όχημα» απάντησε ειρωνικά ο αστυνομικός για το βαν της αστυνομίας με το οποίο θα τους μετέφεραν στη ΓΑΔΑ. Τους ήταν αδύνατο να πιστέψουν ότι ο έλεγχος θα είχε αυτή την εξέλιξη. Μέχρι που τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα.
Κάποιοι από τους αστυνομικούς επανήλθαν στο μέρος τους, εμφανίζοντας τρία ζευγάρια χειροπέδες. Τους πήραν τα χέρια πίσω και τις κλείδωσαν. Μετά τους έβαλαν στο βαν, τον έναν δίπλα στον άλλον, και δόθηκε εντολή να ξεκινήσουν για ΓΑΔΑ. Το στρίμωγμα στο όχημα ούτε αυτή τη φορά έδειχνε να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ομάδας για την προστασία από την πανδημία.
«Μέσα στο βαν ήταν δύο τυπάδες, δυο πιτσιρικάδες. Φαίνονταν εικοσιένα και εικοσιδύο όπως εμείς. Κάνω στον έναν 'ρε φίλε, πόσο χρονών είσαι;'. Δεν μου απάντησε. Μετά τους είπα, 'ρε παιδιά, αν δεν είχατε περάσει αστυνομία, μπορεί να ήσασταν στη θέση μας. Έχετε καταλάβει τι κάνετε'; Αυτή τη φορά μου απάντησαν. 'Μπορεί να έχετε δίκιο. Εμείς εντολές εκτελούμε'».
Δέκα λεπτά μετά την άφιξή τους στη ΓΑΔΑ, οι τρεις φοιτητές μπορούσαν πλέον να γυρίσουν σπίτι. Αυτό που μπορούσε να γίνει στο σημείο του ελέγχου τους συνέβη σ' ένα από τα δεκάδες αστυνομικά γραφεία. Το παιδί που δεν είχε την ταυτότητα πήγε μέσα, συμπλήρωσε τα χαρτιά και η περιπέτεια ολοκληρώθηκε.
«Πιάνοντας τον λόγο πάλι, ρωτήσαμε γιατί μας έβαλαν τις χειροπέδες. Δεν υπήρχε λόγος. Ήταν η πρώτη φορά που μας προσήγαγαν και δεν αντιμιλήσαμε καν. Η απάντηση ήταν πως προβλέπεται η πρακτική για την ασφάλεια των αστυνομικών μέσα στο βαν». Τα παιδιά δεν καλύφθηκαν από τις εξηγήσεις για την προσαγωγή τους. Και, όπως αποδεικνύεται, είχαν δίκιο.
Η ΕΛ.ΑΣ. ως μηχανισμός καταστολής
Μιλώντας με τον συνδικαλιστή αστυνομικό Βασίλη Κούτσικο, εκλεγμένο στο Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, μας κατέστη σαφές ότι «η συνθήκη δεν ήταν ικανή ώστε ν' ακολουθηθεί αυτή η αστυνομική πρακτική». Μας υπογράμμισε ωστόσο ότι τοποθετείται χωρίς να έχει απευθείας γνώση των περιστατικών και άρα το σχόλιό του κατατέθηκε μ' επιφύλαξη.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαπιστώνει ο κ. Κούτσικος και συνολικά η παράταξη στην οποία ανήκει η ΔΕΚΑ (Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών) είναι ότι με τη νέα κυβέρνηση υπάρχει σαφής αλλαγή στη φυσιογνωμία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία δεν εξυπηρετεί ούτε τις ανάγκες της κοινωνίας ούτε βοηθά στο έργο τους τους αστυνομικούς. Αντίθετα, «αξιοποιείται ο οργανισμός για να δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνική διεκδίκηση».
Για τρομακτικό γεγονός έκανε λόγο, από την πλευρά της, με ανακοίνωση η οργάνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας, της οποίας μέλος είναι ο Θοδωρής. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθημερινά ολισθαίνει στον βούρκο του αυταρχισμού, ξεδιπλώνοντας την επίθεσή της στη νέα γενιά. Το αστυνομοκρατούμενο κράτος της Ν.Δ. θα μας βρει απέναντι» σημείωσε η Νεολαία, στέλνοντας μήνυμα ότι «η δημοκρατία θα νικήσει»...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου