«Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθούν η Pfizer και η AstraZeneca με έναν νόμο και με ένα άρθρο» είχε πει ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, στις 15.1.2021, απευθυνόμενος στον Τσίπρα. «Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα... Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις... ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες» συμπλήρωσε.
Σήμερα όλη η Ευρώπη συζητάει για το πώς θα λύσει το θέμα με τις πατέντες. Και η Ελλάδα παρακολουθεί αμήχανη.
Είχε πει και άλλα τότε ο Μητσοτάκης, δείχνοντας, για ακόμα μια φορά, την αβάσταχτη ελαφρότητα που τον διακρίνει όταν καλείται να αντιπαρατεθεί με την αντιπολίτευση πάνω σε θέματα ουσίας. Μίλησε για άγνοια των όσων συμβαίνουν «στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον» και ένα αστειάκι ακόμα για τα «εμβολιόδεντρα», που κάποιοι ανακάλυψαν όψιμα μετά τα «λεφτόδεντρα».
Η ελαφρότητα του Κ. Μητσοτάκη όμως είναι το λιγότερο. Η ουσία του ζητήματος ήταν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας απέναντι σε ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα τοποθετήθηκε σαν υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρείας. Γιατί αυτή ακριβώς είναι η λογική του.
Όπου υπάρχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τσακίζεται να τα υπερασπιστεί και να τα εξυπηρετήσει. Ακόμα κι αν έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον, όπως στην περίπτωση με τα εμβόλια.
Δεν τους γνωρίσαμε τώρα άλλωστε. Είναι οι ίδιοι που έστησαν το τεράστιο σκάνδαλο με τη Novartis υπερτιμολογώντας τα φάρμακα σε μια εποχή που ο κόσμος δεν είχε να φάει.
Είναι οι ίδιοι που έχουν βάλει την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων ως πρώτη τους προτεραιότητα όχι μόνο στην Υγεία, αλλά και στο ασφαλιστικό, και στην εργασία, και στην Παιδεία, και στο περιβάλλον, και παντού. Τι περιμέναμε λοιπόν ν’ ακούσουμε από τον πρωθυπουργό μας για τις πατέντες;
Τουλάχιστον βλέπει ο κόσμος με ποιους έχει να κάνει . Όταν τη μία του πουλάνε «επιχείρηση ‘Ελευθερία’» και την άλλη του χλευάζουν τα «εμβολιόδεντρα»...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου