15.2.21

«Λοιπόν, δεν θα υπακούσω!»...


Μεγάλες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η νέα παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων εν μέσω πανδημίας και με τα μισά σχεδόν σχολεία της χώρας σε...
καθεστώς «τηλεκπαίδευσης». 

 Γνωρίζοντας ήδη ότι η προηγούμενη απόπειρα (2013-2014) αξιολόγησης συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των εκπαιδευτικών και πατώντας πάνω στο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, εξέδωσε στις 20/1/2021 υπουργική απόφαση με την οποία απαιτεί από όλα τα σχολεία να προχωρήσουν τις διαδικασίες της αξιολόγησης το δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου. ΥΠΑΙΘ και Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), προκειμένου να προλάβουν να υλοποιήσουν τα μέτρα σε συνθήκες κοινωνικού εγκλεισμού (και άρα δυσκολίας κίνησης) της εκπαιδευτικής κοινότητας παραβιάζουν το νόμο που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει τον Ιούνιο του 2020, ο οποίος προβλέπει ότι της αξιολόγησης προηγείται τουλάχιστον ο προγραμματισμός... 

 Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει είναι η βελτίωση του παρεχόμενου έργου, όπως υποκριτικά αναφέρεται στην υπουργική απόφαση! 

 Ο σχεδιασμός ΥΠΑΙΘ - ΙΕΠ 

Είναι φανερό ότι η ηγεσία των ΥΠΑΙΘ - ΙΕΠ, επιδιώκει -μέσα σε αυτές τις συνθήκες της αστυνομοκρατίας και της παράλυσης, ουσιαστικά, κάθε συλλογικής δράσης, να περάσει τα πιο αντιεκπαιδευτικά μέτρα των τελευταίων τριάντα χρόνων: Μέσω του πλαισίου της «αξιολόγησης» που επιτάσσει ο ν. 4692/20 και η Υπουργική Απόφαση 6603/21, στοχεύουν... κατάστηθα τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, μετατρέποντας την πανδημία σε ευκαιρία επέλασης και διάλυσης των υπολειμμάτων του δημόσιου χαρακτήρα τους που αφορούν :

 α) στην εργασιακή σχέση της μονιμότητας και τα δημοκρατικά δικαιώματα των συλλόγων εκπαιδευτικών, 
 β) στην κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και τον ενιαίο χαρακτήρα των σπουδών,
 γ) στην προάσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών των χαμηλών λαϊκών στρωμάτων. Ειδικότερα, η κυβέρνηση της Ν.Δ., μέσω του νέου προαναφερόμενου αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου, ...επείγεται (!.) στις συνθήκες του επιβαλλόμενου τρόμου, να εφαρμόσει τα δρακόντεια μέτρα που: 
 α) διαβαθμίζουν τα σχολεία, 
 β) κατηγοριοποιούν, αναγκαστικά, τους εκπαιδευτικούς,
 γ) αίρουν τη μονιμότητα και γενικεύουν την ελαστική απασχόληση, 
 δ) Επιβάλλουν πολυμορφία προγραμμάτων στα σχολεία, 
 ε) οδηγούν στη μορφωτική απόρριψη τα παιδιά της εργατικής, ορεινής νησιωτικής ζώνης, 
 στ) εισάγουν την ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία των σχολικών μονάδων που γίνεται ακόμη πιο εμφανής με το νέο νομοσχέδιο που δηλώνει η υπουργός ότι θα φέρει για ψήφιση στη βουλή, μέσω του οποίου αποκεντρώνεται - ιδιωτικοποιείται στη βασική του λειτουργία το σχολείο.

 Με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 6603/ΓΔ4/2021ΦΕΚ 140/Β/20-1-2021 με τίτλο «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο», η το ΥΠΑΙΘ επιβάλλει τρία επίπεδα αξιολόγησης: Την εσωτερική, την εξωτερική και την ατομική, στοχεύοντας ολόπλευρα κάθε στοιχείο του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

 Μέσω της περιώνυμης εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, καλεί τους διευθυντές να συγκαλέσουν συνεδρίες των συλλόγων για τη συγκρότηση των ομάδων (!) που θα προγραμματίζουν στην αρχή της σχολικής χρονιάς, θα αποτιμούν στο τέλος και θα αναρτούν στην πλατφόρμα του ΙΕΠ τις Εκθέσεις Αξιολόγησης.

 Οι εκθέσεις αυτές θα κατηγοριοποιούν τα σχολεία σε τέσσερα επίπεδα λειτουργίας: 1 = μη επαρκής λειτουργία, με αρκετά σημεία προς βελτίωση, 2 = επαρκής λειτουργία με κάποια σημεία προς βελτίωση, 3 = καλή λειτουργία, με ελάχιστα σημεία προς βελτίωση, 4 = εξαιρετική λειτουργία». 

 Σφοδρές αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς: «Λοιπόν, δεν θα υπακούσω!» 

Ήδη οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, καλούν τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν δυναμικά στην απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ αποτρέποντας την υλοποίηση της αντιδραστικής αξιολόγησης. 

Ήδη εκατοντάδες σχολεία, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία έχουν πάρει ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία απόφαση να μη συμμετέχουν στο τετρατούργημα του ΥΠΑΙΘ ενώ εκατοντάδες καθηγητές έχουν υπογράψει ψήφισμα με θέμα «Σταματήστε τώρα την αξιολόγηση σχολικών μονάδων» στο οποίο σημειώνουν, ανάμεσα σε άλλα:
 Δεν θα υπακούσω στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας που, με κλειστά σχολεία για μήνες, επιλέγει ως βασικό ζήτημα προς επίλυση την έναρξη της αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης επιφέροντας το τελειωτικό χτύπημα για τη διάλυση του δημόσιου σχολείου, μετά από την εγκατάλειψη, την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη εκπαιδευτικών, την επιμονή σε συντηρητικά, απαρχαιωμένα και οπισθοδρομικά εκπαιδευτικά προγράμματα, μεταφέροντας σε εκπαιδευτικούς – μαθητές - γονείς την ευθύνη γι' αυτήν τη διάλυση. 
Δεν θα υπακούσω, γιατί η ολοένα εντεινόμενη επιβολή του αυταρχισμού, το αυξανόμενο έλλειμμα δημοκρατίας, ο εκφοβισμός και η καταστολή, μέσα κι έξω από το σχολείο, είναι η πολιτική μιας κυβέρνησης –που με τις επιταγές της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου– έχει οδηγήσει το λαό μας σε εξαθλίωση, το δημόσιο σχολείο σε μαρασμό και τον κλάδο μας σε αφανισμό, με τη χρόνια αδιοριστία και την ολοένα αυξανόμενη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. 
Δεν θα υπακούσω , γιατί αυτή η Κυβέρνηση και η Υπουργός – κατ' όνομα – Παιδείας έχει δώσει δείγματα γραφής της αντίληψής της περί «αξιολόγησης» σε όσα νομοθέτησε για τους μαθητές: ετοιμάζει τη "μεγάλη σφαγή" των εφήβων, των μαθητών μας, με την κακόφημη τράπεζα θεμάτων, επιβάλλοντας επιπλέον εξεταστικά φίλτρα για τα παιδιά των ασθενέστερων τάξεων, στο όνομα μάλιστα μιας δήθεν «ισότιμης» αντιμετώπισης, δείχνοντάς τους την έξοδο από το Λύκειο. 

Ταυτόχρονα, μειώνει τον αριθμό εισακτέων τουλάχιστον κατά 20% (με εργαλείο τη βάση εισαγωγής), εξισώνοντας συγχρόνως τα επαγγελματικά δικαιώματα των παραμάγαζων - κολεγίων με τα ΑΕΙ. Ποιος δεν καταλαβαίνει άραγε; Δεν θα υπακούσω, γιατί με πρόσχημα την αυτοαξιολόγηση, κατηγοριοποιούν το δημόσιο σχολείο και ετοιμάζουν το σχολείο των λίγων και των προνομιούχων. 
Στοχεύοντας στο κλείσιμο χιλιάδων σχολικών μονάδων, πρόκειται να πετάξουν στον καιάδα της φτηνής κατάρτισης και στο έλεος της εργασιακής εκμετάλλευσης όλα εκείνα τα παιδιά, που μην αντέχοντας τον εξεταστικό μαραθώνιο, «αξιολογούνται» ως ανίκανα. Να δημιουργήσουν συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των εκπαιδευτικών, να μειώσουν τις θέσεις εργασίας, να οδηγήσουν κάποιους από εμάς εκτός εκπαίδευσης, (όπως έκανε στο παρελθόν ο σημερινός πρωθυπουργός ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης), συντρίβοντας στο μεταξύ τις εργασιακές σχέσεις και διαμορφώνοντας διαφορετικών ταχυτήτων συναδέλφους. 
Δεν θα υπακούσω. Θα συνταχθώ με την απόφαση της Ομοσπονδίας μου για απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις, μέσα απ' τα συλλογικά μου όργανα, στην απόκρουση των κυβερνητικών σχεδιασμών.
 Δεν θα υπακούσω, γιατί η πρόθεση του υπουργείου δεν είναι η καλυτέρευση του δημόσιου σχολείου, αλλά η ολοκληρωτική υποταγή των εκπαιδευτικών και η μετατροπή τους σε υπάκουα, σκυμμένα ανθρωπάκια –μπορεί και τηλεανθρωπάκια– που θα υπηρετούν πιστά ένα αγοραίο σχολείο των λίγων και των άνισων, ένα σχολείο εγκαταλελειμμένο, όπως προφανέστατα φάνηκε σ' όλο το διάστημα της πανδημίας, όταν η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, εκμεταλλευόμενοι το φόβο, ψήφισαν ό,τι αντιδραστικό δεν κατάφεραν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και 40 χρόνια. 
 Δεν θα υπακούσω, για να μη συμπράξω στην ανήθικη αυτή κακοστημένη υποκρισία, που ακούει στο όνομα «βελτίωση του δημόσιου σχολείου», γιατί δεν θα υπηρετήσω ποτέ όλους αυτούς που με τις πολιτικές τους διέλυσαν τη δημόσια υγεία, που δεν πήραν ένα ουσιαστικό μέτρο για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά με ασφάλεια. 
Δεν θα υπακούσω γιατί ο δάσκαλος διδάσκει και με το παράδειγμά του... 

 Χρήστος Κάτσικας 

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: