Δεκάδες εκατομμύρια, που θα μπορούσαν να είχαν κατευθυνθεί σε εξοπλισμό, υποδομές και έρευνα, θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο το «σχέδιο φύλαξης και ασφάλειας» για τα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 20 εκατομμύρια θα κοστίζει μόνο η... ετήσια μισθοδοσία των 1.030 Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ενώ κοστοβόρα θα είναι και για σχέδια για τα συστήματα ασφαλείας και ελεγχόμενης πρόσβασης, όπως και τις επιμέρους Επιτροπές. Τα ποσά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένου ότι η τακτική χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ το 2020 ήταν 91,6 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με 20 εκατομμύρια ευρώ περίπου μόνο για την ετήσια μισθοδοσία των 1.030 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Η μισθοδοσία της νέας αυτής ομάδας, της «ΟΠΠΙ» (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», βαρύνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Tην ίδια στιγμή, αυξάνονται οι φωνές που διαφωνούν με την ύπαρξη πανεπιστημιακής αστυνομίας με τις αντιδράσεις πλέον να έρχονται και από εντός της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρώην υπουργού Παιδείας επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, Θ. Φορτσάκη, ότι «η αστυνομία δεν πρέπει να κατοικοεδρεύει μέσα στα πανεπιστήμια» ένας ακόμα πρώην υπουργός Παιδείας επί Νέας Δημοκρατίας τοποθετείται ενάντια. Ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη με άρθρο του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η δημιουργία πανεπιστημιακής Αστυνομίας θυμίζει μια παροιμία η οποία λέει “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”». Σημειώνεται ότι με έμμεσο τρόπο και ο διευθυντής της Καθημερινής, Αλ. Παπαχελάς, τοποθετήθηκε κατά.
Παράλληλα όμως, προκαλούνται σημαντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό των ΑΕΙ και κατ’επέκταση στον κρατικό προϋπολογισμό που τα χρηματοδοτεί, από τη δημιουργία περίφραφης, συστημάτων ελέγχου και ασφάλειας (όπως κάμερες κλπ.), αλλά και τα λειτουργικά έξοδα των επιπλέον μονάδων που συνθέτουν το νέο τοπίο «ασφάλειας»: Τη Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας και την Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας, που θα χρηματοδοτούνται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ). Μάλιστα, καθήκοντα της εν λόγω Μονάδας θα μπορούν να ανατίθενται και σε ιδιώτες.
Το ύψος των δαπανών αυτών δεν προσδιορίζεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς όπως αναφέρεται, οι δαπάνες εξαρτώνται από «πραγματικά γεγονότα και την έκδοση σχετικών κανονιστικών πράξεων».
Σε συναντήσεις της με τριμελή αντιπροσωπεία της Συνόδου Πρυτάνεων αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), η υπουργός Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, έχει υποσχεθεί επιπλέον χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων στα Πανεπιστήμια για έργα σχετικά με την «φύλαξη και την ασφάλεια». Η ΠΟΣΔΕΠ σε ανακοίνωσή της είχε τονίσει πρώτα την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των υποδομών των πανεπιστημίων και αναλογικά ένα μέρος του ποσού αυτού να απορροφηθεί σε έργα περίφραξης, επιτήρησης και ελέγχου εισόδων.
Στην επιπλέον αυτή χρηματοδότηση φαίνεται να μην συμπεριλαμβάνεται το κονδύλι για τη μισθοδοσία της ΟΠΠΙ, καθώς αυτή παραμένει στις δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επομένως ο συνολικός «λογαριασμός» από τα σχέδια της κυβέρνησης ξεπερνάει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Η συνολική, τακτική χρηματοδότηση των ΑΕΙ για το 2020, ήταν 91,6 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.