3.2.21

Οι Γερμανοί πουλάνε υποβρύχια στον Ερντογάν...


Ζητάμε στήριγμα από Πράσινους και Αριστερά...

Την περασμένη Παρασκευή η γερμανική βουλή συζήτησε επί των προτάσεων που κατέθεσαν οι ΚΟ των Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς "Die Linke", για την απαγόρευση της εξαγωγής γερμανικών όπλων στην Τουρκία και... προπαντός έξι υποβρυχίων της "Κλάσης 214" της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems.

Πρόκειται για αίτημα παρόμοιο με αυτό που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση επίσημα στο Βερολίνο τον περασμένο Οκτώβριο, με τη γερμανική κυβέρνηση να το απορρίπτει κατηγορηματικά. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε εξηγήσει ότι ο εξοπλισμός έπρεπε να προχωρήσει ως αντιστάθμισμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.

Στο κείμενό τους, τόσο οι Πράσινοι όσο και το Die Linke, στέκονται στην παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν, με το Die Linke να κάνει ειδική αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα έναντι της χώρας μας. Μάλιστα, η αντιπρόεδρος της ΚΟ της Αριστεράς, Σεβίμ Ντάγκντελεν, χαρακτήρισε "παράλογη" την επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης να εξακολουθεί να πουλά υποβρύχια στην Τουρκία. Η Αριστερά κατηγορεί μάλιστα την Άγκυρα για "νεοοθωμανικές αξιώσεις, που εκτείνονται από τη Βόρεια Αφρική ως την Κεντρική Ασία".

Η κυβέρνηση, και ιδίως οι Χριστιανοδημοκράτες, επιμένουν πως η Γερμανία και η Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ και συνεπώς δεν μπορεί το ένα μέλος να επιβάλει στο άλλο εμπάργκο όπλων. Σημειώνουν δε πως η Γερμανία έχει υπογράψει συμφωνίες με την Τουρκία, τις οποίες δεν μπορεί τώρα να αναιρέσει. Τονίζουν ακόμη, προσπαθώντας να αιτιολογήσουν την απόφασή τους, το γεγονός ότι από το 2016 και μετά η Γερμανία έχει περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Εκτός ατζέντας τα υποβρύχια παρά το ελληνικό αίτημα

Σημειώνεται άλλωστε πως την Τρίτη ξεκίνησαν στο Βερολίνο οι συνομιλίες της υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπαόυερ με τον Χουλουμί Ακάρ, με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Ενόψει της επίσκεψης του κ. Ακάρ, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας είχε επικοινωνήσει την περασμένη εβδομάδα τόσο με τον έλληνα συνάδελφο της, Νίκο Παναγιωτόπουλο, όσο και με τον ομόλο της στην Κύπρο, Χαράλαμπο Πετρίδη. Ο έλληνας υπουργός Άμυνας έθεσε θέμα διακοπής της παράδοσης των υποβρυχίων της "Κλάσης 214", ωστόσο το εν λόγω αίτημα δεν βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης Κραμπ-Καρενμπάουερ με τον Ακάρ.

Παράλληλα, το Βερολίνο είναι σταθερό στο ρόλο του ως "Πόντιος Πιλάτος" για τα ελληνοτουρκικά, επιμένοντας με κάθε επισημότητα πως θα βοηθήσει μεν στην αποκλιμάκωση της έντασης, ωστόσο όπως αναφέρει, την τελική λύση θα πρέπει να τη δώσουν η Αθήνα και η Άγκυρα μέσω του διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Σήμερα, Τετάρτη, και μετά από τις παραπάνω εξελίξεις, ελληνικές διπλωματικές πηγές κάνουν εκτενή αναφορά σε όσα διαδραματίστηκαν στη γερμανική Βουλή, και όπως αναφέρουν, η εισηγήτρια των Πρασίνων Katja Keul στηλίτευσε το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", αλλά και στις εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Όπως ακόμη υπογραμμίζεται, ο βουλευτής των Πρασίνων, αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις Μάνουελ Σαραζίν (Manuel Sarazzin), ανέφερε στην ίδια συνεδρίαση, ότι η υλοποίηση της εξαγωγής των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών.

"Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν η κριτική εναντίον της Τουρκίας εστιαζόταν σε μεγάλο βαθμό σε ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας (παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φυλακίσεις αντιφρονούντων, Κουρδικό), πλέον βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της κριτικής οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Λιβύη, Συρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ)", όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Αναφορά γίνεται και στη Σεβίμ Νταγκντελέν, η οποία δεν παρέλειψε να μιλήσει και για "παράνομες ενέργειες στην Κύπρο" ("άνοιγμα" Βαρωσίων).

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως "ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος CDU/CSU Κλαους Πίτερ Γουίλις (Klaus-Peter Willisch) παραδέχθηκε ότι εάν η απόφαση για την έγκριση άδειας εξαγωγής των υποβρυχίων ήταν να δοθεί σήμερα θα ήταν διαφορετική, παραδεχόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία".

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την τελευταία επίσκεψη του στο Βερολίνο, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε συναντήσει στελέχη των Πρασίνων, μεταξύ των οποίων και τον κ. Σαραζίν, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, συμπεριλαμβανομένης της κας Νταγκντελέν. Στις επαφές αυτές είχε θέσει, μεταξύ άλλων, και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές για ακόμη μια φορά, πως η στρατηγική συμμαχία Τουρκίας και Γερμανίας σε επίπεδο εξοπλισμών μπορεί να "σπάσει" πολύ δύσκολα, παρά τις κυβερνητικές αιτιάσεις. Κάτι που καθιστά παραπάνω από σαφές πως στο εν λόγω ζήτημα πρέπει να αναζητηθούν πιο ευρείες συναινέσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα της σύγκλισης των ελληνικών διπλωματικών πηγών με την αξιωματική αντιπολίτευση της Γερμανίας...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: