Οταν ο Μάκης Βορίδης συμβούλευε την εξεγερμένη Κερατέα...
Η καταδίκη της βίας απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται δεν αφορά, ως γνωστόν, στην πραγματικότητα παρά μόνο κάποιους ακραίους ειρηνιστές. Για όλους τους υπόλοιπους, η βία διαχωρίζεται συνήθως σε «κακή» και «καλή» – με τη δεύτερη να τιμάται, μεταξύ άλλων, τακτικά στις απανταχού εθνικές επετείους. Σε... καιρούς ειρήνης, η βασική διάκριση που συναντάμε στον κρατικό λόγο είναι πάλι αυτή ανάμεσα στη «νόμιμη» και την «παράνομη».
Στον ενάμιση χρόνο της κυβέρνησης του μικρού Μητσοτάκη, κανείς άλλος δεν έχει επικαλεστεί τόσο κατηγορηματικά αυτή την τελευταία διάκριση, ως πηγή νομιμοποίησης της κρατικής καταστολής, όσο ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Εμβληματική υπήρξε κυρίως η υπενθύμισή του πως η αστυνομία «ασκεί νόμιμη φυσική βία» με «στοιχεία αναγκαστικότητας» («Σκάι», 13/11/2019), μαζί με τις συμπληρωματικές διευκρινίσεις του που δημοσιεύτηκαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου: «Οταν λέμε βία, προφανώς συμπεριλαμβάνουμε και τη χρήση της αστυνομικής ράβδου, που αποτελεί νόμιμο εξοπλισμό της Αστυνομίας, δηλαδή επί το λαϊκότερον το “ξύλο”» («Εθνος», 17/11/2019).
Στην ίδια συνέντευξη, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης φρόντισε να προσδιορίσει σαφώς ποιοι είναι αυτοί που θα γευτούν το επόμενο διάστημα τις περιποιήσεις της αστυνομικής ράβδου, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την τωρινή κυβερνητική επίθεση κατά των ΑΕΙ: «Κοιτάξτε, τα πράγματα είναι σαφή: η Αριστερά πάντα κινείται στα όρια της νόμιμης διαμαρτυρίας και της εκτροπής της διαμαρτυρίας αυτής σε έκνομες ενέργειες. Πάντα η συζήτηση είναι η ίδια: οι καλοί “πολίτες” ή “φοιτητές” ή “εργαζόμενοι” που δικαίως διαμαρτύρονται για τις κακές πολιτικές των δεξιών κυβερνήσεων και η κακή Αστυνομία που αυθαιρετεί και καταστέλλει. [...] Αρκετά με την προπαγάνδα τους, αρκετά με την υποκρισία και τα ψέματά τους. Ο λαός επέλεξε πολιτική, όχι άλλο στην ανομία και στη βία της άκρας Αριστεράς, τα πανεπιστήμιά μας πρέπει να απελευθερωθούν από τις ομάδες των τραμπούκων που για δεκαετίες τα κρατούν υπό ομηρία. Η κυβέρνησή μας έχει εντολή γι’ αυτό, και αυτό θα γίνει».
Ο ισχυρισμός του κ. Βορίδη περί «δεκαετιών ομηρίας» των ελληνικών ΑΕΙ από «ομάδες τραμπούκων» της Αριστεράς μας βάζει βέβαια στον πειρασμό να θυμηθούμε την απόπειρα του ίδιου, ως αρχηγού της Νεολαίας ΕΠΕΝ, ν’ «απελευθερώσει» τη Νομική ανήμερα την 21η Απριλίου 1986, επικεφαλής μιας δεκαπενταριάς (μη φοιτητών) «συναγωνιστών» του οπλισμένων με σιδερογροθιές και στιλέτα, στέλνοντας πέντε αριστερούς φοιτητές της σχολής στο νοσοκομείο. Ας τα θεωρήσουμε όμως αυτά νεανικές ακρότητες, προ πολλού ποινικά και πολιτικά παραγεγραμμένες.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Τασου Κωστοπουλου, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου