8.2.21

Απόγνωση, αβεβαιότητα και οργή...


Η για 93η συνεχή ημέρα και 156η αθροιστικά, συνυπολογιζομένου του lockdown της άνοιξης 2020, απαγόρευση λειτουργίας της εστίασης βρίσκει τους επιχειρηματίες και του εργαζόμενούς της σε κατάσταση απόγνωσης, αβεβαιότητας και οργής για τη «διοικητική» εξόντωση του κλάδου.

Η κυβερνητική ανικανότητα καταπολέμησης των... εστιών υπερπολλαπλασιασμού των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως λ.χ. οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι εν πολλοίς αμφιλεγόμενες προτεραιότητές της στη σειρά ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας, όπως συνέβη π.χ. με τα σχολεία, η πλημμελής αντιμετώπιση σειράς κινδύνων για τη δημόσια υγεία και μια σειρά αστοχιών φόρτωσαν στους ώμους κλάδων της οικονομίας τα δυσανάλογα βαρύτερα λάθη και παραλείψεις της. 

Με την εστίαση έναν εξ αυτών, για πολλούς κλάδο που έχει επωμιστεί περισσότερο από κάθε άλλον το κόστος εσφαλμένων κυβερνητικών επιλογών και διαχειριστικών παραλείψεων. Αλλά και με μεγάλο ζημιωμένο την εθνική οικονομία, καθώς άμεσα και έμμεσα η συνεισφορά της εστίασης στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υπολογίζεται πως φτάνει σε διψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 10% του ΑΕΠ. 

Με τα ταμεία του κράτους να χάνουν τα έσοδα από φόρους κερδών και ΦΠΑ επί συναλλαγών 80.000 επιχειρήσεων, αλλά και από τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα αποκτούσαν οι 330.000 άμεσα εργαζόμενοι της εστίασης και γενικότερα το 1.000.000 όσων άμεσα και έμμεσα απασχολούνται σ’ αυτήν.

Αδυνατώντας η κυβέρνηση να ελέγξει την κατάσταση, «κλώτσησε» την απρόσμενη καλοτυχία που έχει φέτος η Ελλάδα να γνωρίσει ίσως τον ηπιότερο χειμώνα δεκαετιών, με τον υδράργυρο να φλερτάρει καταμεσής του χειμώνα με τους 20 βαθμούς Κελσίου και ενώ από πέρυσι την άνοιξη οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι ο χειρότερος εχθρός για την κοινότητα είναι το κρύο, αφού όσο ο κόσμος μαζεύεται μέσα τόσο η μετάδοση αυξάνεται. 

Ταυτόχρονα, αναίρεσε τις ίδιες τις αρχικές της προθέσεις να επιτρέψει τη λειτουργία της εστίασης μέσω επιδότησης εγκατάστασης θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου που η ίδια έθεσε επί τάπητος. Με την καλοκαιρία, και ειδικά στην πρωτεύουσα με το ήπιο αττικό κλίμα, πολλά καφέ και εστιατόρια τα οποία διαθέτουν εξωτερικούς ή ημιυπαίθριους χώρους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. 
Επιπλέον, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει λύσεις και προδιαγραφές εξαερισμού καθώς και άλλα μέτρα θωράκισης, που σε περίπτωση που κάποιο κατάστημα εστίασης τα διαθέτει, τότε αποτελεί ένα αρκετά ασφαλές περιβάλλον, αναφέρουν παράγοντες του χώρου.

Η λήψη του μέτρου των «κατεβασμένων ρολών» στην εστίαση δείχνει με την οριζόντια μορφή επιβολής του αδιαφορία τόσο για τον άμεσο κίνδυνο να εξοντωθούν ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας όσο και για την ψυχική αντοχή και κατ’ επέκταση την υγεία των πολιτών, όταν μάλιστα έρχονται πανταχόθεν προειδοποιήσεις για αύξηση της χρήσης ναρκωτικών, αλκοολισμού, αντικαθλιπτικών και ενδοοικογενειακής βίας. 

Φαινόμενα που θα μπορούσαν σε έναν βαθμό να εκτονωθούν μέσω φυσιολογικών οδών, όπως είναι ο παράγοντας «κοινωνικοποίηση», που χαρακτηρίζει κι αυτός τον ευρύτερο χώρο της εστίασης.

Στο μεταξύ, καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιστατικά ζόφου τα οποία ξεφεύγουν από την περιπτωσιολογία και αγγίζουν ομάδες ολόκληρες επαγγελματιών της εστίασης.  Όπως το ζευγάρι που, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό Γιώργος Χότζογλου, εκεί που μέχρι πριν από λίγο καιρό δούλευε στην εστίαση, βρέθηκε να ζει επί δέκα μέρες σε παγκάκια.  

Ή η περιγραφή του προέδρου της αλυσίδας Φούρνοι Βενέτη Παναγιώτη Μονεμβασιώτη μετά το λουκέτο που μπήκε σε πέντε καταστήματα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αρνούνταν στο lockdown να μειώσουν τα ενοίκια, για ιδιοκτήτες, «κυρίως κληρονόμους, ανθρώπους της νέας γενιάς, που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και σου έλεγαν ‘κόψτε τον λαιμό σας’, ‘πούλα το αμάξι σου’, ‘δεν μας νοιάζει τι θα κάνετε, εγώ έχω μάθει να ζω με 5.000 ευρώ τον μήνα και δεν δέχομαι μείωση ενοικίου’». 

Συμπεριφορά δηλαδή εξίσου ελλειμματικής κατανόησης με το περιβόητο «όποιος θέλει να παραδώσει τα κλειδιά του, τα παίρνω εγώ» που τους απηύθηνε ο υπουργός Οικονομίας, έστω και εν είδει υπερβολής...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: