...στους άνω των 65...
Νέες διαστάσεις παίρνει το «σίριαλ» με το εμβόλιο της Astrazeneca. Μετά τα «επεισόδια» για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανακοινώνουν ότι δεν θα... χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της Βρετανοσουηδικής εταιρείας για τον εμβολιασμό σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Μετά την άρνηση της Γερμανίας και της Πολωνίας και της συστάσεις της Ιταλίας, σήμερα ήταν η σειρά των Γάλλων να ανακοινώσουν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της Astrazeneca για τις ευπαθείς ηλικιακές ομάδες σημειώνοντας μάλιστα ότι οι Βρετανοί ρίσκαραν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα με την εκτεταμένη χρήση του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εξελίξεις αυτές ουσιαστικά προεξόφλησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ο οποίος ναι μεν έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου αλλά στη σχετική ανακοίνωσή του είχε επισημάνει πως «οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες του εμβολίου ήταν μεταξύ 18 και 55 ετών και ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για μεγαλύτερους συμμετέχοντες (άνω των 55 ετών) που να δίνουν εικόνα σχετικά με το πόσο καλά το εμβόλιο θα λειτουργήσει σε αυτή την ομάδα».
Η Γαλλία δεν θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού δεν θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, επικαλούμενη ανεπαρκή στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά του σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία.
Η Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca για όλους τους ενήλικες. Εντούτοις, εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να ορίσει τη δική του πολιτική για την χορήγηση του εμβολίου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που βρέθηκε στο στόχαστρο για τις καθυστερήσεις, υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού και αναφερόμενη στα εμβόλια της AstraZeneca, η τόνισε ότι η Ευρώπη «τα θέλει».
Εξήγησε όμως ότι ταυτόχρονα επιδιώκει να υπάρξει διαφάνεια, επειδή η φαρμακευτική εταιρεία «μας ενημέρωσε για την καθυστέρηση (παράδοσης) την τελευταία στιγμή και χωρίς να προβάλει πειστικούς λόγους».
«Θέλουμε να ξέρουμε τι παράγεται στα ευρωπαϊκά εργοστάσια, τι εξάγεται, πού εξάγεται και τι αποθηκεύεται. Είναι καλύτερη η διαφάνεια από τις φήμες»,συνόψισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η φον ντερ Λάιεν άσκησε εμμέσως κριτική στη Βρετανία λέγοντας ότι «προσέφυγαν σε κατεπείγουσες διαδικασίες έγκρισης, μέσα σε 24 ώρες» αλλά στην ΕΕ αποφασίστηκε «να μην κάνουμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα».
Ανάλογη κριτική άσκησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον λέγοντας ότι οι Βρετανοί «ρισκάρισαν» με τη στρατηγική εμβολιασμού που ακολούθησαν. «Δεν πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα δέχονταν να το διακινδυνεύσουμε, ερχόμενοι σε αντίθεση με την άποψη των επιστημόνων μας, για αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού», είπε.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι το Λονδίνο «δεν ανέλαβε κανένα ρίσκο» με τα εμβόλια, καθησυχάζοντας τους πολίτες όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους...
Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου