Νέο αυστηρό lockdown για να αποτραπεί μια τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα από την στιγμή που κυκλοφορούν στη κοινότητα οι... νέες πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, προτείνει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, τύπου Μαρτίου. Αν όμως δεν παρθούν άμεσα οι αποφάσεις, τότε η πανδημία θα κορυφωθεί με τα κρούσματα να ανέρχονται από 6.000 - 10.000 την ημέρα, πράγμα που θα οδηγήσει σε εξόντωση του ΕΣΥ.
"Είμαι τρελός να ζητάω lockdown χωρίς λόγο; Αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό και δούμε την αύξηση όμως, να μην πούμε ότι έγινε ξαφνικά"
«Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε αυτά τα κρούσματα για να δράσουμε. Είμαι τρελός να ζητάω lockdown χωρίς λόγο; Αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό και δούμε την αύξηση όμως, να μην πούμε ότι έγινε ξαφνικά. Τίποτα δεν έγινε ξαφνικά», τονίζει ο καθηγητής.
Παράλληλα, αναφέρει γιατί υπάρχει απόκλιση περίπου 4.000 κρουσμάτων στη πρόβλεψη του.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί ότι το μαθηματικό μοντέλο το οποίο χρησιμοποιείται, υπολογίζει μία σειρά από αβέβαιους παράγοντες.
«Ο λόγος που λέμε ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται από 6.000 σε 10.000, χωρίς να λέμε με ακρίβεια τον αριθμό, είναι διότι δε γνωρίζουμε τον πραγματικό ρυθμό υπερμετάδοσης του βρετανικού στελέχους. Έχει προκύψει, ότι είναι 56% μεταδοτικότερο, ποσοστό το οποίο αποτελεί ουσιαστικά έναν μέσο όρο. Οι Βρετανοί, είπαν ότι μπορεί να είναι από 35-70% πιο μεταδοτικό. Έτσι λοιπόν, βάζω μία σειρά από τιμές στο μαθηματικό μας μοντέλο, απ’ την οποία προκύπτει, ότι σε περίπτωση που το 56% είναι το πραγματικό, τότε θα έχουμε 6.000 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση του νέου κύματος, ενώ αν ισχύει το μέγιστο ποσοστό, δηλαδή το 70%, τότε θα έχουμε 10.000 κρούσματα. Φυσικά, το πιθανότερο σενάριο, είναι τα 6.000 κρούσματα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος μπορεί να επαναμολύνει όσους έχουν νοσήσει»
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, καθώς δεν έχουν καταγραφεί πλήρως στη κοινότητα, ενώ έχουν και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
"Αν προχωρήσουμε σε lockdown, θα έχουμε καταφέρει να δαμάσουμε την πανδημία"
«Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος συγκεκριμένα, έχει όλο τον πληθυσμό στη διάθεσή του, καθώς μπορεί να επαναμολύνει όσους έχουν ήδη νοσήσει. Αν προχωρήσουμε σε lockdown, θα έχουμε καταφέρει να δαμάσουμε την πανδημία, διότι αν επιτευχθεί η διασπορά δε θα υπάρξει εύκολα επιστροφή», ξεκαθαρίζει ο κ. Σαρηγιάννης...
ΠΗΓΗ: grtimes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου