Πριν από λίγες μέρες, είδαμε με την κοπέλα μου μια διαφήμιση στο Instagram, που έμοιαζε απόκοσμα γνώριμη. Ήταν η φωτογραφία ενός υπνοδωματίου με ένα άσπρο designer κομοδίνο, ένα κρεβάτι με σεντόνια με λευκές και κίτρινες ρίγες και απαλά υφάσματα σε αποχρώσεις του μπεζ και του ανοιχτού καφέ. Όπως το δικό μας.
Τα τελευταία χρόνια, πολλά λέγονται για τον αν οι εφαρμογές μάς ακούνε ή μας παρακολουθούν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές λογικές εξηγήσεις για το γεγονός ότι μπορεί να σου εμφανιστεί μια διαφήμιση για κάτι που συζήτησες πρόσφατα. Είναι πιθανό να το είχες ήδη δει και να μην την πρόσεξες ή ίσως να είναι κάτι που έχεις ψάξει στο Ίντερνετ εσύ ή τα άτομα με τα οποία μοιράζεσαι το wifi σου.
Στην πρώτη περίπτωση, είναι ένα παιχνίδι του μυαλού σου. Το μυαλό δημιουργεί συσχετισμούς και προσέχει πρώτα αυτά που ήδη ξέρει. Έτσι, αν θέλεις να αγοράσεις ένα Mazda, ξαφνικά σου φαίνεται ότι βλέπεις μόνο Mazda στον δρόμο.
Το δεύτερο σενάριο είναι βασικά ο τρόπος που βγάζουν λεφτά πλατφόρμες όπως το Instagram. Συλλέγουν τεράστια ποσότητα δεδομένων, όπως και τις αναζητήσεις σου στο Ίντερνετ, το wifi σου και την τοποθεσία σου. Συνδυάζοντας όλα αυτά, μπορούν να προσφέρουν ιδιαίτερα στοχευμένες διαφημίσεις. Δεν χρειάζεται να υποκλέψουν τις συζητήσεις σου.
Αλλά από τη στιγμή που τεχνολογία φωνητικής ενεργοποίησης, όπως η Siri και η Alexa, έχουν μπει στα σπίτια μας, κάποιες από τις συζητήσεις σου όντως ηχογραφούνται και αποθηκεύονται. Το Facebook (η μητρική εταιρεία του Instagram) επίσης παραδέχτηκε το 2019 ότι χρησιμοποιούσε ηχογραφήσεις συζητήσεων χρηστών για να βελτιώσει τον σχετικό αυτόματο αλγόριθμο. Η Amazon και η Google έχουν πει ότι δεν πουλάνε πληροφορίες σε τρίτους, αλλά οι όροι τους δεν είναι τόσο ξεκάθαροι. Επιπλέον, η μακρά λίστα σκανδάλων ιδιωτικοτητας του Facebook δεν θα ‘λεγες ότι καθησυχάζει τους χρήστες.
πηγη Vice
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.