«Κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, που σωρεύεται λόγω της πανδημίας. Αυτή είναι η συζήτηση που επιδιώκει να «βάλει στο τραπέζι» της πολιτικής συζήτησης ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνεχίζει να κυριαρχεί η φημολογία σχετικά με το... αν θα επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα η λειτουργία των καταστημάτων με συναλλαγές τύπου «click in shop» η όποιο άλλον σχεδιασμό έχει η κυβέρνηση. Το θέμα αναμένεται να θέσει και στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, στην συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών βρίσκεται βυθισμένη στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα» επισήμανε άλλωστε και χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την περιοδεία του στην Πάτρα κα την Αχαΐα. Όπως τόνισε «η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία είναι ένα από τα κρίσιμα κεφάλαια στην συζήτηση για την επόμενη μέρα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την ΕΕ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτός ακριβώς ο προβληματισμός είναι που πρέπει να κυριαρχήσει, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι αποφεύγει ακόμη και να συζητήσει το θέμα. Παρά το γεγονός ότι η αντιμετώπιση των χρεών που σωρεύουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί και θα αποτελέσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον το Νο1 πρόβλημα και θα μεταβληθεί σε τροχοπέδη για την οικονομία. Αντίθετα στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Κάτι που – όπως υποστηρίζει- πιστοποιεί και το περίφημο σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη: Δηλαδή την εξάλειψη των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων και τη κατάληψη του ζωτικού αυτού οικονομικού χώρου από τα πολύ μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόταση για το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους βασίζεται στο πρότυπο της ρύθμισης των 120 δόσεων που είχε θεσμοθετηθεί επί της διακυβέρνησής του. Θυμίζει μάλιστα ότι οι διατάξεις που είχαν τότε εφαρμοστεί περιλάμβαναν και «σημαντικό κούρεμα της βασικής οφειλής».
Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι χωρίς τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά συζήτηση περί «ανάκαμψης» της οικονομίας, ούτε έχουν νόημα οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για ανάπτυξη στο δεύτερο 6μηνο του 2021. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της το συνολικό ιδιωτικό χρέος που σωρεύεται λόγω της πανδημίας αγγίζει τα 9 δις ευρώ το οποίο αντικειμενικά προστίθεται στο χρέος των 30 δις ευρώ που ούτως η άλλως είχαν σωρευθεί προς τις τράπεζες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως αν το χρέος αυτό δεν ρυθμιστεί είναι αναπόφευκτο ένα νέο κύμα λουκέτων, η συρροή πτωχεύσεων και η αντίστοιχη εκτίναξη της ανεργίας, ενώ επισείει και τον κίνδυνο της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού κώδικα που ψηφίστηκε τον Φθινόπωρο από την κυβέρνηση παρά τις έντονες όσο και ενιαίες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Κυβερνητική επιλογή η «εξαφάνιση» των μικρομεσαίων
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε χθες ότι μια τέτοια προοπτική αποτελεί κυβερνητική επιλογή την οποία όμως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει να «περάσει» ως αντικειμενικό επακόλουθο της διττής υγειονομικής-οικονομικής κρίσης. Όπως χαρακτηριστικά είπε «ένα σκέλος της αδυναμίας της κυβερνητικής επιλογής να συγκρατήσουν την ύφεση και άρα την αναδιάρθρωση στο χώρο της αγοράς, έχει να κάνει με την λάθος εκτίμηση, έχει να κάνει με την έλλειψη συντονισμού και ικανοτήτων.
Ένα άλλο μέρος είναι ιδεολογική τοποθέτηση, για χρόνια υποστηρίζουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική μέσα από την συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ήταν μια άποψη και μια κατεύθυνση. Τώρα βλέπουμε αυτή την άποψη να έρχεται ως ένα φυσικό φαινόμενο, ως φυσική καταστροφή».
Ταυτόχρονα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και στήριξη των ανέργων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η τροπολογία που κατέθεσαν 44 βουλευτές του κόμματος για την κάλυψη των εποχιακών εργαζόμενων.
Ειδικά για τους ξενοδοχοϋπάλληλους σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου επισημαίνει πως «η Κυβέρνηση της ΝΔ με τα μεγάλα λόγια, το μεγάλο σε αριθμό «επιτελικό» κράτος και κραδαίνοντας το "λάβαρο" της ψηφιακής Ελλάδας, αδυνατεί να πληρώσει εγκαίρως τα επιδόματα ανεργίας, με τη δικαιολογία ότι δεν επαρκεί το προσωπικό του ΟΑΕΔ για την έγκαιρη καταβολή τους». Σημειώνει πως «στον επισιτισμό η κατάσταση είναι χειρότερη καθώς, οι εργαζόμενοι σε αυτόν δεν έχουν ούτε δικαίωμα επαναπρόσληψης, ούτε δικαίωμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού, έχουν δε αφεθεί πραγματικά στο έλεος του θεού. Η επιδότηση που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 σταματάει τον Ιανουάριο του 2021, και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πως οι άνθρωποι αυτοί θα ζήσουν μέχρι να ξανανοίξουν τα ξενοδοχεία τον Απρίλιο στην καλύτερη των περιπτώσεων»...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου