29.1.21

Ο μαρτυριάρης υφυπουργός Παιδείας...


Δημήτρης Ψαρράς

Πολιτική αντιπαράθεση προκλήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) σχετικά με την ίδρυση από τη χούντα αστυνομικών τμημάτων μέσα στα Πανεπιστήμια (βλ. στο χτεσινό φύλλο της «Εφ.Συν.» το... ρεπορτάζ της Ιωάννας Σωτήρχου και την «Αποψη» της εφημερίδας).

Παρά το γεγονός ότι μπορεί καθένας να διαπιστώσει με τα αυτιά του το τι ακριβώς είπε ο Αγγελος Συρίγος, ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε έντονα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και των μέσων ενημέρωσης που σχολίασαν το γεγονός. Επειτα από μια αμήχανη αρχική φράση («Μην πηγαίνουμε βόλτες στο Τατόι, γιατί θα κατηγορηθούμε για φιλοβασιλικοί»), ο κ. Συρίγος θα αναφέρει κάποια αποσπάσματα από τη συζήτηση και θα συνοψίσει: 

«Επρόκειτο περί συζητήσεως για τη μακρινή δεκαετία του 1960. Στο επίμαχο απόσπασμα διευκρίνισα στον κ. Κοντιάδη ότι εκτός από το Σπουδαστικό της Ασφάλειας που παρακολουθούσε τους φοιτητές (“χαφιέδιζε” ήταν ο όρος που χρησιμοποίησα) υπήρχε και στην πανεπιστημιούπολη της Αθήνας αστυνομικό τμήμα».

Με χτεσινή του ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο κ. Συρίγος ακούγεται να λέει πως από το 1969 λειτουργούσαν αστυνομικά τμήματα στις πανεπιστημιουπόλεις: «Ως τι το είπε αυτό (το οποίο είναι και λάθος καθώς δεν υπάρχει καμιά ιστορική μαρτυρία ή πηγή να το τεκμηριώνει); Ως φιλίστωρ όπως ισχυρίζεται; 

Ως συμμετέχων σε παιχνίδι ιστορικών γνώσεων; Ή ως πολιτικός που με ανεπίγνωστη ελαφρότητα επικαλέστηκε μια ανάλογη πρακτική από το παρελθόν; Και από ποιο παρελθόν μάλιστα, από το 1969. Δηλαδή, από τη χούντα! Λυπούμαστε, αλλά ο κ. Συρίγος συνεχίζει να ασχημονεί, αντί να ζητήσει συγγνώμη και να ανακαλέσει».

Τον κ. Συρίγο προσπάθησαν να καλύψουν και ο οικοδεσπότης της συζήτησης, πρόεδρος της ΕλΕΔΑ Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος μίλησε για «απομόνωση μιας ή δύο φράσεων, εκτός συμφραζομένων» και για «σύμπτωμα πολιτικής και μιντιακής παθογένειας», και ο συνάδελφος του κ. Συρίγου στο Πάντειο, Ξενοφών Κοντιάδης, που μετείχε στη συζήτηση, ο οποίος θεώρησε «φάουλ την απομόνωση μιας φράσης του κ. Συρίγου για να του αποδοθεί ότι επικαλέστηκε την αστυνόμευση των Πανεπιστημίων επί δικτατορίας ως επιχείρημα υπέρ της τωρινής της θεσμοθέτησης».

Δεν γνωρίζω αν τους το επέβαλαν λόγοι ευγένειας ή συναδελφικής αβροφροσύνης, αλλά οι παρεμβάσεις τους δεν αλλάζουν την ουσία της υπόθεσης. Ωστόσο μας υποχρεώνουν να καταγράψουμε για μια ακόμα φορά το τι ακριβώς ειπώθηκε στη συζήτηση.

Εγγραφο από το 1963

Και για να πειστούν ακόμα κι αυτοί που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο κ. Συρίγος έκανε παρόμοια αναφορά, σημειώνουμε και το χρονικό σημείο της κάθε παρέμβασης, ώστε να μπορούν όλοι να ελέγξουν την ακρίβεια των λεγομένων μας. Το βίντεο είναι αναρτημένο στο YouTube.

Στην εισαγωγή ο Γιάννης Ιωαννίδης αναφέρθηκε σε ένα έγγραφο από το μακρινό 1963, στο οποίο η τότε Ενωση διαμαρτυρόταν για την είσοδο αστυνομικών με πολιτικά στο Πανεπιστήμιο. Αλλά η αφορμή για τις ιστορικές συγκρίσεις ήρθε αργότερα.

Κοντιάδης (20:50): «Διάβασα την προχτεσινή συνέντευξη του αγαπητού υφυπουργού Συρίγου να αναφέρεται στη λειτουργία του Σπουδαστικού της Ασφάλειας. Θα σας διηγηθώ μια ιστορία. Την προπαραμονή της εισβολής των τανκς στο Πολυτεχνείο (15.11.1973) η απριλιανή δικτατορία ζητά άδεια [να μπει]. Η Σύγκλητος και ο πρύτανης αρνούνται να δώσουν την άδεια. Προσέξτε. Η δικτατορία ζητά την άδεια.

Για να γυρίσω σε αυτό που είπε ο κ. Συρίγος στη συνέντευξή του, οι αστυνομικοί κυκλοφορούν με πολιτικά ρούχα -που ανέφερε και ο Γιάννης Ιωαννίδης στην ανακοίνωση του 1963-, γιατί δεν θέλουν να δώσουν στόχο ότι είναι αστυνομικοί. Προσέξτε. Το Σπουδαστικό της Ασφάλειας δεν έμπαινε μέσα στο Πανεπιστήμιο, κατά την επταετία. Περίμενε να συλλάβει τους φοιτητές στην έξοδο του Πανεπιστημίου. Αυτή είναι η δύναμη της ιδέας του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου».

Συρίγος (51:00): «Ως προς το θέμα των αστυνομικών οργάνων με πολιτική περιβολή που αναφέρθηκε το 1963, να θυμίσω ότι από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα Πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα. Τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις. Το Σπουδαστικό της Ασφάλειας ήταν αστυνομικοί με πολιτικά για να χαφιεδίζουν ακριβώς τους φοιτητές».

Κοντιάδης (57:20): «Πραγματικά αιφνιδιάστηκα, γιατί δεν το γνώριζα, όταν άκουσα τον κ. Συρίγο να λέει ότι αυτό ήταν κάτι το οποίο είχε κάνει η δικτατορία με τα αστυνομικά τμήματα μέσα στα Πανεπιστήμια».

Τα παραθέματα δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία. Η αναδρομή στο παρελθόν δεν έγινε επειδή έπιασε τους συνομιλούντες μια ξαφνική νοσταλγία. Αλλωστε είναι πολύ νεότεροι από τον υπογράφοντα που έζησε αυτή την περίοδο στο ΕΜΠ χωρίς να δει αστυνομικό τμήμα στο εσωτερικό του ιδρύματος. Αστυνομικοί ένστολοι μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου επί δικτατορίας πριν από την εξέγερση του Νοέμβρη μπήκαν μόνο κατά τη γνωστή εισβολή του Φεβρουαρίου του 1973.

Ομολογία σε συνέντευξη

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ο κ. Συρίγος απαντούσε στους συνομιλητές του που επικαλέστηκαν το Σπουδαστικό της Ασφάλειας (Ιωαννίδης) και το ότι ούτε η χούντα δεν έμπαινε στα Πανεπιστήμια (Κοντιάδης).

Οι αναφορές αυτές είχαν μία και μόνη αιτιολογία: μην ξανακάνουμε αυτά που γίνονταν το ’63 ή που δεν τόλμησε ούτε η χούντα. Και ποια ήταν η απάντηση του κ. υφυπουργού; Οτι εδώ μιλάμε για ενστόλους και όχι για τους ασφαλίτες του Σπουδαστικού που έφεραν πολιτικά. Και ότι ενστόλους έβαλε πρώτη η χούντα στις πανεπιστημιουπόλεις!

Το αστείο είναι ότι με συνέντευξή του στα «Νέα», δύο μέρες νωρίτερα, ο κ. Συρίγος είχε ομολογήσει μόνος του: «Επειδή ακούγονται διάφορα περί αναβιώσεως του Σπουδαστικού της Ασφάλειας της χούντας, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οι τότε ασφαλίτες υποκρίνονταν ότι ήταν φοιτητές. Κυκλοφορούσαν με φοιτητικές ταυτότητες. Σκοπός τους ήταν να παρακολουθούν τι κάνουν οι φοιτητές.

Εδώ, θα έχουμε ένα σώμα ειδικά εκπαιδευμένο για να αντιμετωπίζει ποινικά αδικήματα στα Πανεπιστήμια που θα φορά διακριτές στολές. Τι σχέση μπορεί να έχει το ένα με το άλλο;». Δύο μέρες αργότερα θα θυμόταν τα αστυνομικά τμήματα στις πανεπιστημιουπόλεις επί χούντας. Ας πρόσεχε ο κ. υφυπουργός...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.