21.1.21

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών...


...για να μη γίνει «στάση πληρωμών» στις επιχειρήσεις...

Διττό στόχο έχει το υπουργείο Οικονομικών στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Αφενός να στηρίξει το βηματισμό τους καθώς ανοίγει η οικονομία κι αφετέρου να «κρατήσει» ζωντανή την κουλτούρα πληρωμών αποφεύγοντας αλυσιδωτά «κανόνια» στην αγορά αλλά και μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. 

Έχοντας, λοιπόν, επίγνωση ότι οι... διαθέσιμοι πόροι δεν είναι ατελείωτοι και φτάνουν βάσει προϋπολογισμού τα 7,5 δισεκ. ευρώ για φέτος επιχειρεί ανάλογα με την εκτιμώμενη φάση, που βρίσκεται η πανδημία να ξεδιπλώσει σταδιακά το κουβάρι με τα μέτρα.

Έτσι για το αμέσως προσεχές διάστημα, όπου γίνεται σε κλίμα αβεβαιότητας μια πρώτη προσπάθεια επαναλειτουργίας του εμπορίου, το πρώτο ανάχωμα στήνεται με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. Μάλιστα από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να καταβάλλεται η σχετική ενίσχυση σε όσους από τους 732.000 ενδιαφερόμενους προκριθούν μετά τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων.

Παράλληλα με τις διευκολύνσεις που δίνει για τη ρευστότητα τω επιχειρήσεων το υπ. Οικονομικών με το «κούρεμα» στα ενοίκια, τις αναστολές στο προσωπικό και την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο τρίμηνο (μέχρι το Μάρτιο) θα τρέξει ένα πρόγραμμα επιδότησης του 100% των τόκων δανείων όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση με κριτήριο τη μείωση του τζίρου της επιχείρησης κατά τουλάχιστον 20%.

Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης τόκων, θα είναι ανάλογο με αυτό που έτρεξε τους μήνες Απριλίου-Αυγούστου 2020. Δικαιούχοι της επιδότησης τότε ήταν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή τους (δηλαδή και ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι), που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα σε πληγέντες κλάδους (βάσει ΚΑΔ). Το πρόγραμμα τότε κάλυψε τους συμβατικούς τόκους 5 μηνών και την αναλογούσα εισφορά του Ν.128/1975 για το χρονικό διάστημα από την 1η Απριλίου ως και τις 31 Αυγούστου, για επιχειρηματικά δάνεια που ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Να σημειωθεί πάντως ότι οι θεσμοί έχουν ενστάσεις για το αν επιχειρήσεις που είχαν «ευεργετηθεί» την περασμένη άνοιξη από το μέτρο θα μπορούν να ξαναμπούν εκ νέου.

Η αγορά ζητεί γενναία μέτρα

Επιπλέον, στο τραπέζι έχει τεθεί και ένα νέο πρόγραμμα για να επιχορηγηθούν για 9 μήνες τα δάνεια που έχουν λάβει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη μάλιστα η PwC έχει κάνει μια σχετική ανάλυση δεδομένων πάνω στην οποία γίνεται η συζήτηση. Ουσιαστικά είναι μια νέα έκδοση του προγράμματος «Γέφυρα» μόνο που αυτή τη φορά θα αφορά δάνεια επιχειρήσεων και όχι αυτά με ενέχυρο πρώτη κατοικία. Ήδη έχουν «κλειδώσει» πόροι 300 εκατ ευρώ από τον προϋπολογισμό , αν και αρχικά φημολογία έφερε το ποσό αυτό να φτάνει το 1 δισεκ. ευρώ.

Όπως ανέφερε χτες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών κ Χρ.. Σταϊκούρας βούληση του ΥΠΟΙΚ είναι να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός αντίστοιχου προγράμματος για την επιδότηση επιχειρηματικών εξυπηρετούμενων και μη δανείων δανείων μέχρι και 9 μήνες. Όπως είπε το υπουργείο οικονομικών θα διαθέσει ποσό περίπου 300 εκ ευρώ . Σημείωσε ότι στην παρούσα φάση το θέμα συζητείται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης. Βέβαια από παράγοντες της αγοράς μεταφέρεται ότι εάν το ποσό «κλειδώσει» σε αυτό το επίπεδο δε θα είναι αρκετό και θα μείνουν πολλοί εκτός περιμέτρου προστασίας.

Χαρακτηριστικά το Οικονομικό Επιμελητήριο προτείνει ένα «γενναίο» πακέτο για την ομαλή μετάβαση στην «επόμενη ημέρα» προτείνοντας μεταξύ άλλων επέκταση του Προγράμματος «Γέφυρα» για όλο το 2021, παράταση του προγράμματος των αναστολών πληρωμών δόσεων των ενήμερων δανείων, πέρα των 9 μηνών, άμεση ρύθμιση των ενήμερων δανείων, που βρίσκονταν σε κατάσταση μορατόριουμ, αφού η επαναφορά θα έρθει σταδιακά π.χ. με την καταβολή της μισής δόσης δανείου (50%) για το 2021. Επίσης σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς και τα μέλη της διοίκησης έκρουσαν το «καμπανάκι» για τη συσσώρευση των υποχρεώσεων των επαγγελματιών και την έλλειψη ρευστότητας.

Ζητήθηκε, έτσι. από τον υπουργό η στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση και ρευστότητα (με αλλαγές στον αλγόριθμο υπολογισμού), μείωση του ΦΠΑ στο 6%, κούρεμα και ρύθμιση των οφειλών από χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, επανένταξη στις 120 δόσεις, την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS, και ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία (όπως αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, bar, club, catering, κτήματα).

«Αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και θα αναλάβουμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για την στήριξή του» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Οι προτάσεις αυτές όμως με δεδομένες τις οδηγίες των θεσμών για «λελογισμένα» μέτρα αλλά και για δημοσιονομική «συγκράτηση» δύσκολα μπορούν να περάσουν. Έτσι μένει να διασαφηνιστεί το ποιοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση συζητείται με το Υπ. Οικονομικών αλλά και αν πέρα από τους τόκους θα επιδοτηθεί και το κεφάλαιο. Το όλο θέμα έχει τεθεί στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και αναμένεται να κλείσει το επόμενο διάστημα στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής.

Να σημειωθεί ότι κατ΄ αναλογία με το πρόγραμμα «Γέφυρα» θα επιδοτεί κλιμακωτά τα δάνεια. Κι έτσι στα ενήμερα η επιδότηση θα ξεκινά από το 90% και θα μειώνεται ανά τρίμηνο. Επίσης κάτι ανάλογα θα ισχύσει και για τα δάνεια σε καθυστέρηση, ώστε να αποφευχθεί μια «παύση» πληρωμών που θα φέρει νέα γενιά κόκκινων δανείων και θα επιβαρύνει τα τραπεζικά ιδρύματα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το προσχέδιο της Pw εξετάζεται η ένταξη σε μέτρο επιδότησης, 222.327 περιπτώσεων με οφειλές 30,990 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 107.843 οφειλέτες με δάνεια 13,606 δις. ευρώ που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, 23.891 οφειλέτες με δάνεια 4,541 δισ. ευρώ σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και 90.594 οφειλέτες με καταγγελμένα δάνεια, ύψους 12,843 δισ. ευρώ. Το 48% των οφειλετών είναι ενήμεροι και το 41% καταγγελμένοι...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: