Το απόγευμα της 15ης Οκτωβρίου 2017, ενώ ο κόσμος συγκλονιζόταν από τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Γουαϊνστάιν στο Χόλιγουντ, με γυναίκες να καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση από τον ισχυρό άντρα του θεάματος, η ηθοποιός Αλίσα Μιλάνο δημοσίευσε στον... λογαριασμό της στο Twitter το εξής: «Εάν έχεις παρενοχληθεί ή κακοποιηθεί σεξουαλικά, γράψε “MeToo”». Μέσα σε 24 ώρες 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στη συζήτηση, ενώ το hashtag #MeToo έγινε trend στο Twitter σε περισσότερες από 85 χώρες.
Από τη Σκανδιναβία μέχρι την Ιαπωνία και από την Ινδία μέχρι την Αυστραλία, το #MeToo έγινε κίνημα με εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο να σπάνε τη σιωπή. Στην Ελλάδα, όπου το γυναικείο κίνημα έδωσε και δίνει μεγάλους αγώνες, αρκετές γυναίκες μοιράστηκαν τις ιστορίες τους από το 2017 και μετά, ποτέ όμως ώς τώρα –ακόμα και έπειτα από τραγικά γεγονότα όπως γυναικοκτονίες, π.χ. της Ελένης Τοπαλούδη– η σεξουαλική κακοποίηση δεν προκάλεσε τόσους αλλεπάλληλους και ισχυρούς σεισμούς όσο η δημόσια εξιστόρηση του βιασμού της από την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου.
Χιλιάδες πολίτες, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντέδρασαν ακαριαία και τάχθηκαν στο πλευρό της. Η «χρυσή» καπετάνισσα προκάλεσε κύματα συμπαράστασης, αλλά και ενθάρρυνε με τη στάση της και άλλες αθλήτριες να μιλήσουν, προκαλώντας όλες μαζί ένα τσουνάμι αντιδράσεων στον χώρο της Ομοσπονδίας τους.
Ετσι άνοιξε και η συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου εδώ και τρεις μέρες γυναίκες μιλάνε δημόσια για την κακοποίησή τους.
Η στάση της Μπεκατώρου –και κάθε ανθρώπου– που προχωρά σε μια τέτοια δημόσια εξομολόγηση είναι αξιοθαύμαστη και ηρωική σε μια κοινωνία βαθιά πατριαρχική όπως η δική μας, όμως δεν έχουμε ανάγκη από ηρωίδες.
Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να αντιμετωπιστεί ο θεσμικός σεξισμός απέναντι στις γυναίκες και τις θηλυκότητες, να ξεπεραστεί η κοινωνική ανοχή απέναντι στον μισογυνισμό, την ομοφοβία και την τρανσφοβία, να χτυπηθεί στη ρίζα της η κουλτούρα του βιασμού.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εξαγγείλει μέτρα για τους επιζώντες, άνδρες και γυναίκες, της έμφυλης βίας, για την εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων –από την αστυνομία μέχρι τους δικαστικούς λειτουργούς– και για τη γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου