Πολύς λόγος για «προοδευτική διακυβέρνηση». Το περιεχόμενό της όμως, γίνεται αντιληπτό με εντελώς διαφορετικούς τρόπους. Αυτό δείχνουν δημόσιες τοποθετήσεις όπως του Γιώργου Παπανδρέου ή του Ανδρέα Λοβέρδου.
Πολλά λέγονται, λίγα όμως με το …όνομά τους. Η συνθήκη αυτή παραμένει κυρίαρχη στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής, με τις... εσωτερικές τάσεις του να τείνουν όμως να αποκτήσουν μεγαλύτερη σαφήνεια στο «προς τα πού» θέλουν να κινηθεί εφεξής η πορεία του κόμματος. «Αποκλείοντας» είτε την Ν.Δ, είτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ενώ πρόσφατα επανήλθε στο προσκήνιο η συζήτηση περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», φέρνοντας μαζί της και τα ανάλογα πολιτικά ερωτήματα: «Πως» και «με ποιους».
Η ηγεσία επιμένει στην αυτόνομη πορεία
Ο ηγετικός πυρήνας του κόμματος είναι σαφής ως προς το ότι ο προσανατολισμός του κινήματος ήταν και θα παραμείνει σε πλεύση αυτόνομης πορείας. Με στόχο την έκφραση του κεντρώου προοδευτικού χώρου. Κάτι που επανέλαβε άλλωστε και σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα Realnews και η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά. Τονίζοντας ότι προϋπόθεση για οποιεσδήποτε εξελίξεις είναι ο πρωταγωνιστικό ρόλος του ΚΙΝ.ΑΛ. Κάτι που πρακτικά μεταφράζεται στην αύξηση της πολιτικής επιρροής και φυσικά των εκλογικών ποσοστών του όταν θα ζητηθεί η λαϊκή ετυμηγορία.
«Η διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου στις πολιτικές εξελίξεις με προοπτική διακυβέρνησης, είναι ο θεμελιώδης όρος του συμβολαίου που έχω συνυπογράψει με την κοινωνική μας βάση και δεν τον διαπραγματευόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματα. Εκεί ακριβώς εστιάζεται στο πολιτικό λόγο της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ και η έννοια της «προοδευτικής διακυβέρνησης» σε ένα πιο ισχυρό Κίνημα Αλλαγής. Από εκεί και πέρα όμως η Φώφη Γεννηματά επιλέγει να μην «ανοίγει τα χαρτιά της» σχετικά με το ποιους θεωρεί όμορους πολιτικούς χώρους σε αυτή την κατεύθυνση. Να προσαρμόσει δηλαδή την πολιτική τακτική του ΚΙΝ.ΑΛ στην υπάρχουσα πολιτική συγκυρία με τον διπολισμό Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ αρκούμενη να μιλά για την ανατροπή των συσχετισμών αυτών.
Η θέση αυτή της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ δεν αλλάζει παρά το ότι στο πρόσφατο ανασχηματισμό εντόπισε σημάδια μεταστροφής προς τα δεξιά στην Νέα Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση του κόμματος γίνονταν λόγος για «δήθεν ‘νέο ξεκίνημα» που «ενισχύει την πιο δεξιά πτέρυγα της ΝΔ» τονίζοντας πως «κλίνατε επί δεξιά, είναι το μήνυμα του ανασχηματισμού».
Οι αποκλεισμοί
Στην πολιτική βάση που περιγράφει η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται ο –μάλλον ευθραυστός - «κοινός τόπος» και για τα υπόλοιπα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. Όμως πολλοί είναι αυτοί που ορίζουν με μεγαλύτερη σαφήνεια το περιεχόμενό μέσω του …αποκλεισμού.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου, που το τελευταίο διάστημα σε όλες τις δημόσιες αναφορές του φροντίζει να ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελέσει προοδευτικό εταίρο του Κινήματος Αλλαγής. Το επανέλαβε άλλωστε σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του στο Action24 τονίζοντας πως «στη συζήτηση περί προοδευτικών κυβερνήσεων και λοιπά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί προοδευτικό κόμμα». Πρόσθεσε μάλιστα πως «υπάρχουν οι θεσμικές πλευρές, οι δημαγωγικές, οι λαϊκίστικες πλευρές που έχουν χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια τα δικά μου αυτό το κόμμα δεν είναι κόμμα που μπορείς να το θεωρήσεις εταίρο σε ένα προοδευτικό κυβερνητικό σχήμα».
Αυτού του είδους η προσέγγιση για πολλούς στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ είναι μία έμμεση προτροπή για προσανατολισμό σε συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία. Η σαφήνεια των θέσεων του έχει αποδώσει στον Ανδρέα Λοβέρδο όπως φαίνεται ηγετικό ρόλο στην «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» πτέρυγα του ΚΙΝ.ΑΛ, ενώ είναι μάλλον …αμοιβαία τα αισθήματα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρεί τον εν λόγω πολιτικό ως «βαρίδι» στην προοπτική των προοδευτικών συνεργασιών στον χώρο του κέντρου.
Σε εντελώς διαφορετική λογική κινείται ο Γιώργος Παπανδρέου. Το πρόσωπο στο ΚΙΝ.ΑΛ που πρόσφατα επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» αν και διέψευσε σενάρια που το θέλουν να έχει επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, υφίσταται συστημική παθογένεια στην πολιτική ζωή της χώρα ενώ ξεκαθαρίζει ότι «το πολιτικό σύστημα στο μεγαλύτερο του μέρος, υπηρετεί αυτό το πολιτικοοικονομικό σύστημα, γιατί επιδιώκει την αναπαραγωγή του στηριζόμενο σε συγκεκριμένα συμφέροντα και κατεστημένα που διατρέχουν οριζόντια τον δημόσιο βίο. Βασικός εκπρόσωπος αυτού του συστήματος είναι ιστορικά η δεξιά». Αναφορικά με τον χώρο της αριστεράς ο Γιώργος Παπανδρέου ασκεί κριτική για έλλειψη αρχών ή δογματισμό εστιάζοντας όμως στην αδυναμία της να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες και κυρίως σε αυτή για «κεντροαριστερή» απάντηση στον συντηρητική πολιτική.
Στο μείγμα που σήμερα συνιστά την τακτική του ΚΙΝ.ΑΛ οφείλει να συμπεριληφθεί και η τακτική του επαναπατρισμού των παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που έχει ξεκινήσει με μεγαλύτερη ένταση μετά τις εκλογές του 2019 και τις αναφορές στην πολιτική της «Νέας Αλλαγής». Το ΚΙΝ.ΑΛ έδωσε έμφαση ιδιαίτερη σε αυτό το στοιχείο τον περασμένο Σεπτέμβριο με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Μια τάση που δεν φαίνεται πάντως να υπηρετούν με παρρησία όλα τα στελέχη, ιδίως μάλιστα όσα ενστερνίζονται περισσότερο τις αξίες τις λεγόμενης «εκσυγχρονιστικής τάσης» που στο παρελθόν συνδυάστηκε με την προεδρία του Κώστα Σημίτη...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου