Μεγάλη ύφεση, η οποία θα φτάσει τουλάχιστον το 10,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, προβλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ενώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους η πτώση του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 3,7%, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία. Εν ολίγοις, το παραπάνω συνεπάγεται ότι στο... τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 η ελληνική οικονομία θα έχει πάει πίσω κατά μία 2εικοσαετία!
Ήδη η “Α” έχει καταγράψει πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει ότι θα υπάρξει ύφεση πάνω από 11% για το πρώτο τρίμηνο, ενώ η συνολική εικόνα αποτυπώνει ότι τίθεται σε ευθεία αμφισβήτηση ο στόχος του προϋπολογισμού του 2021, ο οποίος εμπεριέχει πρόβλεψη για ανάκαμψη της τάξης του 4,8%, όταν, σημειωτέον, ο ΟΟΣΑ έχει δημοσιεύσει εκτιμήσεις για ανάκαμψη μόλις 0,9% για φέτος
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΚΕΠΕ, εκτιμάται ότι ο μέσος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το σύνολο του 2020 θα διαμορφωθούν στο -12,8% και -9,9%, αντίστοιχα.
Οι προβλέψεις αυτές ενσωματώνουν τα επίσημα δημοσιευμένα (προσωρινά) στοιχεία για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2020, καθώς και την εκτίμηση ρυθμού μεταβολής -14% για το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ο προβλεπόμενος ρυθμός μεταβολής διαμορφώνεται στο -3,7%, στη βάση των ποσοστιαίων εκτιμώμενων μεταβολών -10,4% και 3% για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021, αντίστοιχα.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2020, κατά το οποίο είχε αρθεί σημαντικός αριθμός περιοριστικών μέτρων, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -11,7% (σε όρους αλυσωτών δεικτών όγκου), σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Τα εν λόγω στοιχεία και οι παρεχόμενες εκτιμήσεις σηματοδοτούν ότι οι συνθήκες ύφεσης που επικράτησαν στην ελληνική οικονομία το 2020 θα συνεχιστούν και στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να εισέλθει σε πορεία ανάκαμψης.
Τονίζεται ότι η συνέχιση της πανδημίας δυσχεραίνει κατά την τρέχουσα συγκυρία τη διεξαγωγή προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ΑΕΠ, εξαιτίας τόσο της απορρέουσας πρωτοφανούς αβεβαιότητας όσο και των συνεχών εναλλαγών μεταξύ περιόδων λήψης ευρέων έκτακτων περιοριστικών μέτρων και περιόδων τμηματικής και μερικής άρσης αυτών. Παράλληλα, παραμένει δύσκολη η ακριβής ποσοτικοποίηση των αντισταθμιστικών επιδράσεων των εκτεταμένων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και θωράκισης της οικονομίας.
Το παραπάνω συνεπάγεται ότι η πτώση του ελληνικού ΑΕΠ ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από τις υπάρχουσες προβλέψεις, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα υπάρξουν χιλιάδες λουκέτα και μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας, δεδομένων των ανεπαρκών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ....
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου