Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκδόθηκε Πράξη χαρακτηρισμού Θύματος Εμπορίας Ανθρώπων -χωρίς να έχει σχηματιστεί δικογραφία ή να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Η εισαγγελική απόφαση «ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων κι από άλλα Θύματα / Επιζώντες Εμπορίας Ανθρώπων συμβάλλοντας έτσι στη νικηφόρα έκβαση της μάχης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοινωνικού αποκλεισμού» σημειώνει η οργάνωση ΑΡΣΙΣ.
Η... Πράξη εκδόθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με την αξιοποίηση των σχετικών διατάξεων του νόμου 4251/2014. Οι εν λόγω διατάξεις προβλέπουν την αποσύνδεση της παροχής προστασίας στον επιζώντα Εμπορίας Ανθρώπων από τη συμμετοχή του στην ποινική διαδικασία.
Το κακούργημα της Εμπορίας Ανθρώπων σε βάρος ανηλίκου τελέστηκε κατ’ εξακολούθηση στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Το κύκλωμα εξωθούσε το ανήλικο σε επαιτεία, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, υποβάλλοντας τον σε σωματική κακοποίηση, από ξυλοδαρμό και στέρηση νερού και φαγητού μέχρι κάψιμο με τσιγάρα σε διάφορα σημεία του σώματός του. Συχνά δε τον ανάγκαζαν να περάσει τη νύχτα έξω από το σπίτι, χωρίς ρούχα και σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, όπως ανέδειξε η οργάνωση ΑΡΣΙΣ.
Η οργάνωση ΑΡΣΙΣ ανέλαβε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού όλα αυτά τα χρόνια με τη συνδρομή του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων. Μετά την παρέλευση εικοσαετίας κρίθηκε αναγκαίος ο χαρακτηρισμός του ως Θύμα Εμπορίας.
«Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι ο ίδιος βρίσκεται στην Ελλάδα από πολύ μικρή ηλικία και λαμβάνει υπηρεσίες προστασίας, δεν ήταν εφικτό μέχρι σήμερα να ολοκληρωθεί η ένταξή του στην ελληνική κοινωνία» επισημαίνει η οργάνωση εκτιμώντας ότι η εισαγγελική απόφαση εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει θετικό ρόλο στην κοινωνική αποκατάσταση του συγκεκριμένου νέου, θα του δώσει μία ευκαιρία για να κερδίσει τη χαμένη ζωή του και θα συμβάλει ουσιαστικά στην απρόσκοπτη αξιοποίηση ευκαιριών εκπαίδευσης κι επαγγελματικής αποκατάστασής του.
Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει, η απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων κι από άλλα Θύματα / Επιζώντες Εμπορίας Ανθρώπων συμβάλλοντας έτσι στη νικηφόρα έκβαση της μάχης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοινωνικού αποκλεισμού.
«Θεωρούμε την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4251/2014 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ως μια σημαντική κατάκτηση κι ένα ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση της θεσμικής αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» καταλήγει.
thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου