Αντα Ψαρρά
Ο πρωθυπουργός έχει πάψει πλέον να κρύβεται. Τα πρόσωπα στα οποία αναθέτει κρίσιμους τομείς του κυβερνητικού έργου είναι ενδεικτικά των προθέσεών του. Από τον Μάκη Βορίδη, που θέλει να βρει τρόπους να εξαφανίσει την Αριστερά, ώς τον Γεώργιο Στύλιο που αποφαινόταν ότι η Λιάνα Κανέλλη «θέλει Κασιδιάρη», το μήνυμα του ανασχηματισμού είναι μονοσήμαντο: δεξιότερα Μητσοτάκη! Ισως η... πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη της Σοφίας Βούλτεψη, στην οποία ανατέθηκε η πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση, τα ζητήματα δηλαδή στα οποία έχει εκφράσει τις πιο ακραίες απόψεις.
Ηδη τα μέσα ενημέρωσης που δεν έχουν ανταλλάξει την αξιοπιστία τους με μια καλή μοριοδότηση στη λίστα Πέτσα θύμισαν τις πιο χαρακτηριστικές σχετικές δηλώσεις της. Από τα χαρτιά υγείας που συνιστούσε στους τηλεπαρουσιαστές να αγοράσουν εν όψει της εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, την αποκάλυψη ότι γύρω από τους Ρομά κατοικούν και άνθρωποι, ότι για τον Τσίπρα η καλύτερη μπίζνα ήταν το μεταναστευτικό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τις πόρτες και μπήκαν εκατομμύρια μετανάστες κ.λπ.
Το σοβαρότερο είναι ότι η κυρία Βούλτεψη έχει χρεωθεί με μια επίσημη καταγγελία από τον πιο επίσημο ευρωπαϊκό φορέα που παρακολουθεί και ελέγχει αυτά ακριβώς τα ζητήματα. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI), που ιδρύθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και παρακολουθεί τα ζητήματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κράτη-μέλη. Η τελευταία έκθεση για την Ελλάδα συντάχθηκε το 2014 και περιλαμβάνει καταγγελίες και υποδείξεις προς την ελληνική κυβέρνηση. Το όνομα της Σοφίας Βούλτεψη είναι το μοναδικό Ελληνα πολιτικού που καταγγέλλεται ρητά, αν εξαιρέσει βέβαια κανείς τα ονόματα Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Ζαρούλια.
«Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα επικίνδυνων σχολίων», αναφέρει η έκθεση, «συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έγιναν τον Ιανουάριο 2014 από τη Σόφια Βούλτεψη, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συντηρητική/κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία. Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής αποκάλεσε τους πρόσφυγες “άοπλους εισβολείς, όπλα στα χέρια των Τούρκων”. Στην πραγματικότητα, αναφερόταν στο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, το οποίο είχε αποτέλεσμα τον πνιγμό εννέα παιδιών και τριών γυναικών κατά τη διάρκεια μιας αμφιλεγόμενης επιχείρησης της ελληνικής ακτοφυλακής για την αναχαίτιση παράνομων μεταναστών» (ECRI, «Πέμπτη έκθεση για την Ελλάδα», 10.12.2014, σ. 19).
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σ’ αυτή τη σκληρή διατύπωση του ECRI για τις δηλώσεις Βούλτεψη η κυβέρνηση Σαμαρά δεν βρήκε να πει παρά μόνο ότι «χάριν αποφυγής παρερμηνειών και λανθασμένων εντυπώσεων, δηλώσεις πολιτικών και άλλων δημόσιων προσώπων δεν θα πρέπει να αποσπώνται από τα συμφραζόμενά τους. […] Η επιλεκτική αναφορά σε δήθεν ρατσιστικά σχόλια κάποιων πολιτικών δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας αντικειμενικής εκτίμησης» (Παράρτημα, Αποψη της κυβέρνησης).
Η Σοφία Βούλτεψη αναδείχτηκε στη Ν.Δ. μέσω του πατέρα της Γιάννη Βούλτεψη (1923-2010), ο οποίος τη διόρισε σύμβουλό του κατά την περίοδο 1990-1993, όταν ο ίδιος είχε αναλάβει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η πολιτική διαδρομή του Βούλτεψη είναι από τις πιο παράξενες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Από νεαρό μαχητή του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, εκτοπισμένο Μακρονησιώτη και τολμηρό δημοσιογράφο της «Αυγής» που αποκάλυψε (μαζί με τους Ρωμαίο και Μπέρτσο) ποιοι κρύβονταν πίσω από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963, τον συναντούμε την περίοδο της δικτατορίας «βασιλοκομμουνιστή» στη Ρώμη και στη συνέχεια, από το 1984, δίπλα στον πατέρα Μητσοτάκη. Κύκνειο άσμα του, η προσπάθεια να αποδοθεί στον Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο) και στον Ανδρέα Παπανδρέου η ιδιότητα του αρχηγού της «17 Νοέμβρη».
Η Σοφία Βούλτεψη δεν δυσκολεύτηκε να ενταχθεί στην πιο σκληρή «σαμαρική» πτέρυγα, χωρίς ποτέ να απομακρυνθεί από τον «μητσοτακισμό». Και είναι ίσως από τα πρόσωπα που χαρακτηρίζουν με τον πιο κυνικό τρόπο αυτή την υβριδική συνύπαρξη Κυριάκου Μητσοτάκη-Αντώνη Σαμαρά και την ισορροπία τρόμου μεταξύ των δύο πτερύγων της Ν.Δ., που μέχρι πρότινος αλληλοσπαράσσονταν και τώρα σφιχταγκαλιάζονται για να μην κινδυνεύσει η νομή της εξουσίας.
Δεν είναι βέβαια η διαχείριση του μεταναστευτικού αυτό που περιμένει ο πρωθυπουργός από τη Σοφία Βούλτεψη. Ρόλος της νέας υφυπουργού θα είναι να συνεχίσει αυτό που έκανε έως τώρα: να μοιράζεται τηλεοπτικά στασίδια με τον Αδ. Γεωργιάδη για να εκτοξεύει φράσεις που θα ικανοποιούν το δεξιό και ακροδεξιό ακροατήριο και βέβαια θα υποδεικνύουν ως υπεύθυνους για όλα τα δεινά της τριπλής κρίσης τα μεγαλύτερα θύματά της.
Γιατί την επιλέξαμε
Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να της αναθέσει το χαρτοφυλάκιο υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου προδίδει την πραγματική του στρατηγική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου