20.1.21

Αττική, διασωληνωμένοι και μετάλλαξη ανησυχούν τους ειδικούς...


Συνεχίζεται η αργή, "βήμα-βήμα", πορεία της χώρας για τη διαχείριση της επιδημίας κορωνοϊού, με τους αρμόδιους να παρακολουθούν με προσοχή τα δεδομένα και να αναζητούν με αγωνία τις ενδείξεις της περαιτέρω αποκλιμάκωσης που θα τους επιτρέψουν να υλοποιήσουν σταδιακά την επανεκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων, μετά το λιανεμπόριο.

Ο... Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες 566 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία προέκυψαν σε σύνολο 31.599 διαγνωστικών ελέγχων (10.932 μοριακοί και 20.667 rapid tests). 

Οι τετραπλάσιοι σχεδόν έλεγχοι σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες ημέρες επαναφέρουν τις διαγνώσεις κορωνοϊού στους ρυθμούς της προηγούμενης εβδομάδας, με τα 866 κρούσματα της Τρίτης 12/1 να καταλήγουν έπειτα από αυξομειώσεις στα 610 την Παρασκευή 15/1 και τον μέσο όρο κρουσμάτων στα 650 ανά ημέρα, όπως είχε αναφέρει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο προβληματισμός για την εστία της Αττικής, τον υψηλό ακόμη αριθμό διασωληνωμένων – 320 έως χθες –, τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη μεταδοτικότητα του κορωνοιού αλλά και για τη μετάλλαξη που, μετά τον εντοπισμό της και στην κοινότητα, άνοιξε νέο κύκλο ανησυχίας, κρατούν τους επιστήμονες επιφυλακτικούς για την πρόγνωση σε ό,τι αφορά την ούτως ή άλλως δύσκολη αυτή πορεία.

Προτεραιότητα, πάντως, για τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όπως πληροφορείται το protothema.gr, μετά το λιανεμπόριο είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Τα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας που διανύουμε όπως και της επόμενης θα αξιολογηθούν και εφόσον το αποτύπωμα της διά ζώσης λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών αλλά και του λιανεμπορίου στην επιδημιολογική καμπύλη δεν γίνει αισθητό, τότε αναμένεται η θετική εισήγηση για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Η εστίαση σύμφωνα με την Επιτροπή, πρέπει να ακολουθήσει μετά το άνοιγμα όλων των σχολείων, και πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Σε καθοριστικό παράγοντα αναδεικνύεται ο καιρός - το χειμωνιάτικο σκηνικό της εποχής θεωρείται σύμμαχος του κορωνοϊού. Οι επιστήμονες της Επιτροπής έχουν τονίσει επανειλλημένως πως οι επόμενοι δυο μήνες είναι κρίσιμοι διότι μπορεί να πυροδοτήσουν πολύ εύκολα την επιδημία και πάλι. Παράλληλα, όμως, αναμένεται πως στη διάρκειά τους θα εξελιχθεί πλήρως η διαδικασία εμβολιασμού στη χώρα. 

Στόχος είναι να εμβολιαστούν οι πιο ευάλωτοι, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ώστε να μειωθούν τα σοβαρά και τα θανατηφόρα κρούσματα. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 93.179 εμβολιασμοί, ενώ 92.139 άτομα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου.

Για μια ακόμη ημέρα στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν σχεδόν τα μισά ημερήσια περιστατικά, 256, με τον κεντρικό τομέα Αθηνών να συγκεντρώνει 71 νέα περιστατικά και τη δυτική Αττική να καταγράφει τη μεγαλύτερη επίπτωση, με 16,78 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Τον προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι στο λεκανοπέδιο ενισχύουν και τα στοιχεία από τα αστικά λύματα που καταγράφουν μια μικρή αύξηση της τάξης του 11% κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα, όπως σχολίασε χθες στο protothema.gr ο κ. Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη χώρα, από την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση ξεχωρίζει η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, με 21 διαγνώσεις αλλά και υψηλό ιικό φορτίο με 36,53 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους. 

Η Χαλκιδική, για την οποία είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνει 12 κρούσματα και 11,33 κρούςματα ανά 100.000 κατοίκους. Η ενότητα Σποράδων, τέλος, με 14,49 κρούςματα ανά 100.000 πληθυσμού δεν επιτρέπει εφησυχασμό, δεδομένης της ιδιαιτερότητας των νήσων. Διψήφια νούμερα μολύνσεων καταγράφηκαν ακόμα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης (72), Αχαΐας (17), Ημαθίας (15), Κοζάνης (15) και Σερρών (14).

Η αργή αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας, η οποία έχει επανειλημμένως τονιστεί από τους ειδικούς, επιβεβαιώνεται με τους 320 διασωληνωμένους. Συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 1.564 ασθενεις με λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 467 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Η επιβάρυνση των νοσοκομείων με τους ασθενείς της επιδημίας αλλά και η "τροφοδοσία" τους με τους σοβαρά νοσούντες από εκείνους που μολύνονται στην κοινότητα, συνεχίζονται αλλά με μειωμένο ρυθμό σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες. Οι ημερήσιες εισαγωγές τις τελευταίες ημέρες έχουν υποχωρήσει στις 110 έναντι 180 που ήταν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. 

Ωστόσο, γίνεται προφανές πως 110 νέοι ασθενείς με Covid-19 που μπαίνουν κάθε μέρα για νοσηλεία στα νοσοκομεία και στα οποία θα παραμείνουν για τουλάχιστον 15 ημέρες δημιουργούν έναν σημαντικό πληθυσμό ασθενών στο ΕΣΥ, πλέον εκείνων που ήδη νοσηλεύονται.

Τέλος, σε εγρήγορση βρίςκεται η επιστημονική κοινότητα αναφορικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα καθώς έχουν καταγραφεί συνολικά 26 περιστατικά, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι ο ιός δεν έχει “σύνορα”. 

Ο προβληματισμός είναι ιδίαιτερα έντονος για τουλάχιστον δύο “ορφανά” περιστατικά καθώς από την ιχνηλάτησή τους δεν αναδείχθηκαν ταξίδια ή ύποπτες στενές επαφές προερχόμενες από το εξωτερικό, που να δικαιολογούν την μόλυνση με τη μετάλλαξη...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: