... σε 4 γραφήματα...
Η πανδημία Covid-19 βύθισε την παγκόσμια οικονομία σε μια από τις χειρότερες κρίσεις μέχρι τώρα. Ακόμη και σήμερα, οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να προβλέψουν πότε θα επιστρέψουμε σε μια πλήρη κανονικότητα, αλλά ούτε και πότε...
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους οικονομολόγους η παράταση των δεύτερων καθολικών lockdown σε πολλές χώρες της Ευρώπης, είναι μια προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της πανδημίας. Ωστόσο, το γεγονός αυτό είναι πιθανό να θέσει εμπόδια καθυστερώντας ακόμη περισσότερο την οικονομική ανάκαμψη.
«Θα υπάρξει σαφής βελτίωση στην παγκόσμια οικονομία το 2021 και αυτό διότι δεν είναι και πολύ δύσκολο να πάμε έστω και λίγο καλύτερα από ότι το 2020», ανέφεραν οικονομολόγοι της Citi σε σχετική έκθεση στις αρχές Δεκεμβρίου.
Απότομη μείωση της δραστηριότητας
Η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας από τις αρχές του 2019 ως και σήμερα, ανάγκασε πολλές χώρες παγκοσμίως να λάβουν αυστηρά μέτρα. Κυβερνήσεις δεν δίστασαν ακόμη και να επιβάλλουν καθολικά lockdown κατά τη διάρκεια του 2020 και όχι μία αλλά δύο φορές. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στους περισσότερους κλάδους.
Μάλιστα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε πολλές οικονομίες.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί 4,4% το 2020, προτού σημειώσει ανάκαμψη της τάξεως του 5,2 % το επόμενο έτος.
Στον πάγο και ο ταξιδιωτικός κλάδος
Ένα ακόμη αγκάθι για την παγκόσμια οικονομία το 2020 -και αυτό απόρροια της πανδημίας – ήταν αδιαμφισβήτητα οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Το μερικό ή και πλήρες κλείσιμο των συνόρων σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του φετινού έτους, ανέκοψε μεγάλο μέρος των διεθνών ταξιδιών και πάγωσε ολόκληρη την ταξιδιωτική βιομηχανία.
Από την 1η Νοεμβρίου, περισσότερες από 150 χώρες χαλάρωσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Ωστόσο, ακόμη και μετά από την σταδιακή επανεκκίνηση των ταξιδιωτικών πτήσεων τα μέτρα παραμένουν πολύ αυστηρά μεταξύ των οποίων η παρουσίαση αρνητικού τεστ των ταξιδιωτών πριν από την προγραμματισμένη πτήση αλλά πολλές φορές και η προληπτική καραντίνα πριν ή μετά από το κάθε ταξίδι σύμφωνα με το CNBC.
Αύξηση ανεργίας
Μια ακόμη ολέθρια συνέπεια της οικονομικής ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία είναι φυσικά και η αύξηση του ποσοστού ανεργίας παγκοσμίως. Ο οργανισμός οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης των ΗΠΑ δήλωσε ότι σε ορισμένες χώρες, οι πρώτες επιπτώσεις του Covid-19 στις αγορές εργασίας ήταν «δέκα φορές μεγαλύτερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους πρώτους μήνες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008».
Δημόσιο χρέος και Covid-19
Οι κυβερνήσεις έχουν διαθέσει τεράστια ποσά από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα προκειμένου να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας αλλά και για να στηρίξουν τους εργαζομένους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κυβερνητικά μέτρα για να μετριάσουν το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας ανήλθαν σε 12 τρισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το ΔΝΤ.
«Με πολλούς εργαζόμενους ακόμα άνεργους, οι μικρές επιχειρήσεις αγωνίζονται να επιβιώσουν». «Περίπου 80-90 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ως αποτέλεσμα της πανδημίας -ακόμη και μετά από πρόσθετη κοινωνική βοήθεια – είναι πολύ νωρίς για τις κυβερνήσεις να καταργήσουν την εξαιρετική υποστήριξη.» υποστηρίζει το ΔΝΤ.
Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών
Οι κεντρικές τράπεζες, επίσης, μπήκαν στο παιχνίδι για να στηρίξουν τις οικονομίες μειώνοντας τα επιτόκια – σε πολύ χαμηλά επίπεδα, για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να διαχειριστούν το χρέος τους.
Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, της οποίας η πολιτική επηρεάζει τις οικονομίες παγκοσμίως, μείωσε τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν και δεσμεύτηκε να μην τα αυξήσει έως ότου ο πληθωρισμός υπερβεί τον στόχο του 2%.
Οι κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες – συμπεριλαμβανομένης της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν επίσης αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων τους για να εισπράξουν περισσότερα χρήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αυτή είναι μια κίνηση που υιοθετήθηκε επίσης από έναν αυξανόμενο αριθμό κεντρικών τραπεζών στις αναδυόμενες αγορές σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις οικονομίες τους που πλήττονται σοβαρά από την πανδημία.
newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου