Προειδοποίηση για τον «σοβαρό κίνδυνο» να γίνουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό «άλλο ένα τούβλο στον τοίχο της ανισότητας μεταξύ τον εχόντων και των μη εχόντων αυτού του κόσμου», εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνέντευξη τύπου στις 18 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον... επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεζούς, 49 από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει στους πολίτες τους πάνω από 39 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, μόνο μία έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει 25. «Όχι 25 εκατομμύρια. Ούτε 25 χιλιάδες. Μονάχα 25», είπε ο δρ. Γκεμπρεγιεζούς.
«Χρειάζεται να γίνω ωμός», συμπλήρωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ. «Ο κόσμος είναι στα πρόθυρα μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας — και το τίμημα αυτής της αποτυχίας θα πληρωθεί με τις ζωές και το βιός [των ανθρώπων] στις φτωχότερες χώρες του κόσμου».
Ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με το CEPI (Κέντρο για την Καινοτομία στην Επιδημιολογική Ετοιμότητα) και τη διεθνή οργάνωση Gavi, έχει ιδρύσει το πρόγραμμα Covax, το οποίο επιτρέπει στις 92 φτωχότερες χώρες του κόσμου να προμηθευτούν εμβόλια τα οποία δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν αλλιώς.
Μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, το Covax είχε συνάψει συμφωνίες για την αγορά δύο δισεκατομμυρίων δόσεων από πέντε εταιρείες παραγωγής εμβολίων, με σκοπό να αρχίσει να τις διαμοιράζει στις φτωχότερες χώρες τον Φεβρουάριο. Όμως, όπως προειδοποίησε ο δρ. Γκεμπρεγιεζούς, οι τουλάχιστον 56 συμφωνίες των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη για την απόκτηση εμβολίων, θέτουν το πρόγραμμα Covax στον κίνδυνο μη εκπλήρωσης της αποστολής του.
Σύμφωνα με την συμμαχία οργανώσεων the People’s Vaccine Alliance, στην οποία συμμετέχουν οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Oxfam, περισσότερο από το 90% των ανθρώπων σε 67 φτωχότερες χώρες είναι απίθανο να καταφέρουν να εμβολιαστούν εντός του 2021.
Σύμφωνα με την έρευνα της People’s Vaccine Alliance, πολλές πλούσιες χώρες έχουν παραγγείλει περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μην επαρκεί για τις φτωχότερες χώρες. Ως παράδειγμα, ο Καναδάς έχει παραγγείλει αρκετές δόσεις για να προσφέρει πέντε σε κάθε πολίτη.
Μιλώντας στον βρετανικό ιστότοπο The Canary, ο διευθυντής της οργάνωσης Global Justice Now, Νικ Ντίαρντεν, τόνισε την άμεση ανάγκη να αφαιρεθούν οι πατέντες από τα εμβόλια για τον κορονοϊό: «Είναι άμεση ανάγκη να μοιραστούμε την τεχνολογία και να επιτρέψουμε σε όλους όσοι μπορούν να παράγουν αυτά τα εμβόλια να το κάνουν αμέσως, βοηθώντας να δημιουργηθεί η δυνατότητα παρασκευής όπου δεν υπάρχει. Το να αποτύχουμε σε αυτό — όπως κάνει η δική μας κυβέρνηση μέχρι στιγμής — είναι να βάζουμε τα εταιρικά κέρδη πάνω από τη σωτηρία ζωών. Δεδομένου ότι η παραγωγή αυτών των εμβολίων έχει γίνει με σημαντικά ποσά δημόσιας χρηματοδότησης, αυτό είναι σκανδαλώδες».
info-war.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου