Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σύλληψη του Ρώσου αντιπολιτευομένου, Αλεξέι Ναβάλνι (Alexey Navalny), ο οποίος τέθηκε σε κράτηση από τις Αρχές της Ρωσίας, άμα τη αφίξει του στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, το βράδυ της Κυριακής 17 Ιανουαρίου.
Πάνοπλοι αστυνομικοί τον... περίμεναν στο αεροδρόμιο, ενώ όταν κατέβηκε από το αεροπλάνο, ο Ναβάλνι φέρεται να τους είπε: «Με περιμένατε πολλή ώρα;». Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλεξέι Ναβάλνι κρατείται «σε κάποιο αστυνομικό τμήμα της Μόσχας», χωρίς να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα.
Ο Ρώσος πολιτικός ακτιβιστής προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο και όχι στο Βνούκοβο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί ενώ σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο αεροσκάφος που απογειώθηκε από το Βερολίνο, ο πιλότος ανέφερε αρχικά καθυστέρηση προσγείωσης 30 λεπτών εξαιτίας «τεχνικού προβλήματος».
Οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές (FSIN) επιβεβαίωσαν την σύλληψή του Αλεξέι Ναβάλνι και σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι περιλαμβάνεται σε λίστα καταζητουμένων από τις 29 Δεκεμβρίου 2020 για παραβίαση των όρων αναστολής ποινής φυλάκισης, η οποία του είχε επιβληθεί το 2014. «Ο Αλεξέι συνελήφθη χωρίς να εξηγηθεί ο λόγος της σύλληψής του... Δεν μου επέτρεψαν να τον πλησιάσω» όταν πέρασε τα σύνορα, δήλωσε στο Reuters η δικηγόρος του, Ολγκα Μιχαΐλοβα.
Οι ρωσικές σωφρονιστικές υπηρεσίες είχαν απειλήσει από την Πέμπτη τον Ναβάλνι ότι θα συλληφθεί εάν πατούσε το πόδι του στην Ρωσία. Του προσάπτουν ότι δεν παρουσιαζόταν στις αρχές δύο φορές τον μήνα, όπως επιβάλλουν οι όροι ποινής φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή στην οποία είχε καταδικασθεί το 2014. Όπως αναφέρει το Reuters, πολλοί ήταν και οι υποστηρικτές του Ναβάλνι που συνελήφθησαν επίσης την Κυριακή στη Μόσχα.
Η Μόσχα απορρίπτει τη διεθνή κατακραυγή
Η Μόσχα απέρριψε σήμερα την «τεχνητή απήχηση», όπως την χαρακτήρισε, της υπόθεσης Ναβάλνι στη Δύση την ώρα που ο δριμύς επικριτής του Κρεμλίνου αποκαλούσε «ύψιστη ανομία» την προσαγωγή του σε ακροαματική διαδικασία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για το πλήγμα στην εικόνα της. «Θα έπρεπε μάλλον να ενδιαφερόμαστε για την εικόνα μας, αλλά δεν είμαστε τίποτα νεαρές κυρίες σε χοροεσπερίδα», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους στην ετήσια συνέντευξη Τύπου.
Ο 44χρονος Ναβάλνι, ο οποίος συνελήφθη χθες, Κυριακή, κατά την άφιξή του στη Μόσχα από την Γερμανία, όπου βρισκόταν από το καλοκαίρι που είχε δηλητηριαστεί, έκανε σήμερα τα πρώτα δημόσια σχόλιά του, τα οποία ανέβασε σε βίντεο στο Twitter η εκπρόσωπός του.
Το χρονικό της υπόθεσης
Της σύλληψης του Αλεξέι Ναβάλνι είχε προηγηθεί η δηλητηρίασή του τον περασμένο Αύγουστο, όταν βρισκόταν σε πτήση από τη Σιβηρία για τη Μόσχα. Τότε, το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση λόγω της αιφνίδιας επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Κίρα Γιάρμις. «Ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε» και «βρίσκεται εφεξής στην εντατική», είχε σημειώσει σε μήνυμά της.
Στη συνέχεια, ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου, ενώ όταν συνήλθε εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Ρώσο πρόεδρο, κατονομάζοντάς τον ως υπαίτιο για τη δηλητηρίασή του. Ο Ναβάλνι, που είναι ο κύριος αντιπολιτευόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τα δημοσιεύματά του κατά της διαφθοράς κυκλοφορούν ευρέως μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει υποστεί κι άλλες επιθέσεις κατά της σωματικής του ακεραιότητας στο παρελθόν. Το 2017 τον είχαν ψεκάσει με αντισηπτικό στα μάτια την ώρα που έβγαινε από το γραφείο του. Ο Ναβάλνι, οι υποστηρικτές του και οι οικογένειές τους κάθε τόσο συλλαμβάνονται, υφίστανται διώξεις και αστυνομικές πιέσεις σε όλη τη Ρωσία.
Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη για τη σύλληψη
Αντιδράσεις σε θεσμικό επίπεδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχει προκαλέσει η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι την Κυριακή. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι κατά την άφιξή του στην Μόσχα είναι «απαράδεκτη» και ζήτησε την «άμεση απελευθέρωσή του» από την Μόσχα.
Επιπλέον, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την καταδίκη της ΕΕ για την κράτηση του Αλεξέι Ναβάλνι μετά την άφιξή του στη Ρωσία. «Καταδικάζω την κράτηση του Aλεξέι Ναβάλνι από τις ρωσικές αρχές κατά την επιστροφή του στη Ρωσία», ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και συμπλήρωσε ότι «οι ρωσικές αρχές πρέπει να τον απελευθερώσουν αμέσως και να διασφαλίσουν την ασφάλειά του». Παράλληλα, η κυρία Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «η κράτηση πολιτικών αντιπάλων αντιβαίνει στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας». «Συνεχίζουμε επίσης να περιμένουμε μια διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα για την επίθεση κατά της ζωής του Αλεξέι Ναβάλνι. Θα παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση», κατέληξε.
Πολλές είναι και οι αντιδράσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδικάζει «σθεναρά» τη σύλληψη χθες Κυριακή του Ρώσου αντιπολιτευόμενου κατά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την απόφαση της Ρωσίας να συλλάβει τον Αλεξέι Ναβάλνι, τονίζει ο Πομπέο στην ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κρίνοντας ότι η σύλληψή του είναι η τελευταία σε μια σειρά αποπειρών να σιωπήσουν ο Ναβάλνι και άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητες φωνές που επικρίνουν τις ρωσικές αρχές».
Παράλληλα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, ζήτησε μέσω Twitter την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι. «Οι επιθέσεις του Κρεμλίνου κατά του κ. Ναβάλνι δεν συνιστούν απλώς παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και επίθεση κατά του ρωσικού λαού που θέλει να ακουστεί η φωνή του», έγραψε στο Twitter Τζέικ Σάλιβαν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου