... για κατόχους Golden Visa, ξένους φοιτητές και διπλωμάτες...
H Rebecca Lieb τα τελευταία τρία χρόνια ζει με τον σύζυγό της στο Πήλιο. Είναι Αμερικανοί πολίτες και παρότι δεν ανήκουν σε κάποια ευπαθή ομάδα, ανησυχούν για την πανδημία, όπως όλοι. Ωστόσο, το ζευγάρι δεν μπορεί να εμβολιαστεί.
Είναι πολίτες χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και... δεν έχουν ΑΜΚΑ, τον ατομικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης με τον οποίο η κυβέρνηση έχει συνδέσει την πρόσβαση στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τον Covid-19. Δεν είναι οι μοναδικοί ξένοι, που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα και αισθάνονται αποκλεισμένοι σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της πανδημίας.
Προ ημερών, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχαν δώσει αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία εμβολιασμό, που αναμένεται να ξεκινήσει για τον γενικό πληθυσμό στις 20 Ιανουαρίου.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους η Ελλάδα θα έχει παραλάβει σταδιακά τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου (των Pfizer και Moderna) χωρίς να συνυπολογίζονται πιθανές νέες προσθήκες από τα σκευάσματα άλλων εταιρειών. Στην ίδια ενημέρωση, υπήρξε ειδική αναφορά σε όσους πολίτες δεν έχουν ΑΜΚΑ. «Θα πρέπει να καταφεύγουν στα κατά τόπους ΚΕΠ για να προχωρούν στην άμεση έκδοσή του», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Στην πράξη, η διαδικασία είναι περισσότερο σύνθετη. Η Rebecca Lieb εγκαταστάθηκε πριν από τρία χρόνια στην Ελλάδα και εργάζεται ως ερευνήτρια-αναλύτρια ψηφιακού μαρκετινγκ. Αγόρασε σπίτι στo Πήλιο και εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Golden Visa, το οποίο προσφέρει πενταετή άδεια διαμονής σε ξένους επενδυτές. Το ίδιο πρόγραμμα δεν παρέχει άδεια εργασίας στην Ελλάδα. Από τους επενδυτές ζητείται να έχουν ιδιωτική ασφάλιση, επομένως δεν έχουν ΑΜΚΑ.
Η ίδια υπολογίζει σε δεκάδες χιλιάδες όσους δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο για τον ίδιο λόγο. Μόνο σε ό,τι αφορά τους κατόχους Golden Visa, η Ελλάδα είχε χορηγήσει έως τον περασμένο Σεπτέμβριο περισσότερες από 7.900 άδειες διαμονής. Οι περισσότεροι από τους κατόχους «χρυσής βίζας» εγκαταστάθηκαν στη χώρα με συγγενείς πρώτου βαθμού, επομένως ο αριθμός όσων δεν μπορούν να εμβολιαστούν είναι πολλαπλάσιος.
«Συνταξιούχοι και φοιτητές από χώρες εκτός ΕΕ ή διπλωμάτες τρίτων χωρών, βρίσκονται στην ίδια κατηγορία, για να μην αναφερθούμε στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο», λέει στο VICE η κυρία Lieb. «Υπάρχει ένα τμήμα του πληθυσμού των μεταναστών, οι οποίοι ζουν νόμιμα στην Ελλάδα, πληρώνουν μια σειρά από φόρους, όμως δεν μπορούν να εκδώσουν ΑΜΚΑ, ακριβώς επειδή δεν έχουν άδεια εργασίας», σημειώνει. Στον καιρό της πανδημίας, αυτό σημαίνει ότι προκύπτει ένα κενό στην επιχείρηση εμβολιασμού, που δεν είναι αμελητέο.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου