Το σενάριο της προσέγγισης του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου, επανήλθε στην πολιτική φιλολογία περί «προοδευτικής παράταξης», αν και ούτε από την πλευρά το προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται μια τέτοια εικόνα διμερών επαφών. Η σχετική συζήτηση φαίνεται να τροφοδοτείται κατά βάση από το... διακριτό στίγμα του Γιώργου Παπανδρέου στον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Επίσης από την διαφορετικότητα των προσεγγίσεων που καταγράφονται στο κόμμα της Φώφης Γεννηματα, άλλα και από την πάγια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτικές συγκλίσεις.
Η διακριτή στάση του ΓΑΠ
Αφορμή για την αναζωπύρωση τέτοιων σεναρίων αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» που ήρθε όμως να «κουμπώσει» με ένα άρθρο του Γιώργου Παπανδρέου στον Αχαϊκό τύπο στις 18 Δεκεμβρίου. Έκει ανέφερε πως «υπάρχει ανάγκη, για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, ριζοσπαστικής, οραματικής αλλά και ρεαλιστικής, που να συμβάλει στη συγκρότηση μιας συμμαχίας προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την πραγματοποίηση της μεγάλης στροφής που πρέπει να γίνει». Θέση που διερμηνεύθηκε ως πρόθεση για την διαμόρφωση συγκλίσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με ...επεξηγηματικού χαρακτήρα άρθρο του πάντως στις 28 Δεκεμβρίου, ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και συντονιστής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Ελενόπουλος, έσπευσε να βάλει σαφείς διαχωριστικές γραμμές. 'Ηταν ξεκάθαρος ως προς το αντιδεξιό πρόσημο των αντιλήψεων του πρώην πρωθυπουργού λέγοντας πως «το πολιτικό σύστημα στο μεγαλύτερο του μέρος, υπηρετεί αυτό το πολιτικοοικονομικό σύστημα, γιατί επιδιώκει την αναπαραγωγή του στηριζόμενο σε συγκεκριμένα συμφέροντα και κατεστημένα που διατρέχουν οριζόντια τον δημόσιο βίο. Βασικός εκπρόσωπος αυτού του συστήματος είναι ιστορικά η δεξιά».
Ταυτόχρονα όμως άσκησε κριτική στην αριστερά σημειώνοντας πως «οι ηγεσίες των κομμάτων της αριστεράς, είτε κινούνται εκτός ρεαλιστικής προσέγγισης της πραγματικότητας, είτε μετέρχονται των πελατειακών αντιλήψεων και πρακτικών, στερούμενες αρχών και αξιών, είτε αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών». Επισήμανε συμπερασματικά πως «η κεντροαριστερά, αναζητά και ιστορικά έχει αποδείξει ότι μπορεί, να διαμορφώσει την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα αποτελέσει την απάντηση στη συντηρητική». Μάλιστα ήταν αιχμηρός και προς το εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ σημειώνοντας πως πως «το πρόβλημα είναι, να δηλώνει προοδευτικός, και να θέλει, το λέει ή όχι, συνεργασία με τη δεξιά, στο όνομα δήθεν της διακυβέρνησης της χώρας».
Σε κάθε περίπτωση από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, διαφαίνεται η πρόθεση να παραμείνει στο επίκεντρο του προβληματισμού το ζήτημα του προοδευτικού χώρου, δίχως όμως να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις.
Άλλωστε η τακτική του Γιώργου Παπανδρέου στη πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων μηνών, δείχνει την πρόθεση του να έχει διακριτό στίγμα αλλά τηρώντας ισορροπίες. Θυμίζουμε ότι στις αρχές Ιουλίου διαφώνησε ευθέως με την «γραμμή» του ΚΙΝ.ΑΛ που θέλησε να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Μάλιστα στην σχετική ομιλία του στην Βουλή τήρησε αποστάσεις και δεν μετείχε στην ψηφοφορία. Παράλληλα όμως στις 11 Δεκεμβρίου, δεν δίστασε – πάλι με παρέμβαση του στο κοινοβούλιο- να στηρίξει νομοθετική ρύθμιση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη (προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ), σχετικά με την αξιοποίηση αρχαιοτήτων μέσω δανεισμού.
Από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου, διέψευστηκαν χθές ξανά τα σενάρια περί επαφών με τον ΣΥΡΙΖΑ αφού έγινε λόγος για «κατασκευασμένες ειδήσεις». Ξεκαθάριστηκε πάντως ότι στον πρώην πρωθυπουργό «ουδείς θα υποδείξει, επιβάλει κι απαγορεύσει με ποιον θα μιλάει».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Τα περί επαφών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν επιβεβαιώνονται από την Κουμουνδούρου. Όπως δεν είχαν επιβεβαιωθεί αντίστοιχα σενάρια και στο παρελθόν όταν τον Νοέμβριο του 2019 προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ η πρώην στενή συνεργάτιδα του Γ.Παπανδρέου, Ρεγγίνα Βάρτζελη. Μάλιστα μαζί με άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν σχέσεις μαζί του.
Δεν πέρασε όμως απαρατήρητη η δήλωση που έκανε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. Σχολιάζοντας τις απόψεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί προοδευτικής διακυβέρνησης σχολίασε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου είπε το αυτονόητο. Μακάρι να το λένε όλο και περισσότεροι μέσα στο ΚΙΝΑΛ και στην ευρύτερη Κεντροαριστερά. Tο περίεργo δεν είναι αυτό που είπε ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά αυτό που δεν λένε όλοι όσοι μεγάλωσαν και πορεύτηκαν σε άλλες εποχές με το σύνθημα και το περιεχόμενο «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά». Αυτό, όπως όλοι θυμούνται, δεν ήταν σύνθημα ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του Συνασπισμού».
Το θέμα των προοδευτικών συγκλίσεων έθιξε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κάνοντας αναφορά και στο σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι ανάγκες κάθε συγκυρίας και κάθε περιόδου με τα κοινωνικά και πολιτικά διακυβεύματα αλλά και τα επίδικα διαμορφώνουν το πλαίσιο στο οποίο νομιμοποιείται και στη συνείδηση του κόσμου μία συμμαχία.
Ακόμα περισσότερο βεβαίως με το εκλογικό σύστημα που είναι η απλή αναλογική. Είναι σαφές λοιπόν ότι υπάρχει μία αναγκαιότητα και ένα πεδίο συνεργασιών και συγκλήσεων του ευρύτατου χώρου της Αριστεράς και της δημοκρατικής προοδευτικής Παράταξης, κάτι το οποίο φαίνεται και μέσα στο Κοινοβούλιο με τις τοποθετήσεις των κομμάτων αλλά και των Προέδρων τους. Αυτό το στοίχημα είναι ανοιχτό και δεν αφορά μόνο στο ΚΙΝΑΛ αλλά και άλλες δυνάμεις μέσα στη Βουλή, έξω από τη Βουλή και στο ζήτημα της Δημοκρατίας, των ελευθεριών, της αυταρχικής διακυβέρνησης».
Για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης μίλησε και ο τομεάρχης μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Τόνισε πως «για τη διάσωση της οικονομίας είναι αναγκαία μια προοδευτική διακυβέρνηση και όχι μια κυβέρνηση που παίρνει τα εγχειρίδια του ΣΕΒ και τα εφαρμόζει. Αποτελεί μέγα ζητούμενο για την εποχή να αναζητήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις έναν κοινό πολιτικό και προγραμματικό βηματισμό, για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Οι φωνές που καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα, πυκνώνουν».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο πρόσφατο παρελθόν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταγραφεί έντονες αντιδράσεις την προοπτική της οποιασδήποτε πολιτικής σύμπραξης με τον Γιώργο Παπανδρέου...
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου