19.1.21

Λεφτά υπάρχουν, για αστυνομικούς...


Νοσοκομεία, συντάξεις, παιδεία, επιθεώρηση εργασίας να περιμένουν...

Γιώργος Καρελιάς

Ένα παλιό αριστερό σύνθημα έλεγε «λεφτά για την Παιδεία και όχι για το ΝΑΤΟ». Στο ΝΑΤΟ ποτέ δεν σταματήσαμε να δίνουμε και μάλιστα απλόχερα (ποσοστιαία είμαστε δεύτεροι με τα την Αμερική), αλλά στις δαπάνες για την Παιδεία δεν πιάνουμε το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Πού τον... πιάνουμε και τον ξεπερνάμε κατά πολύ; Ναι, σωστά μαντέψατε: στον αριθμό των αστυνομικών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει 492 αστυνομικούς ανά 100 χιλιάδες κατοίκους(την ξεπερνούν μόνο η Κύπρος και η Μάλτα). Τα στοιχεία είναι του 2016. Με το μπαράζ των προσλήψεων που γίνεται και εξαγγέλλεται, σύντομα θα πιάσουμε κορυφή.

Τις προάλλες ανακοινώθηκε ότι θα συγκροτηθεί ειδικό σώμα που θα φυλάει τα Πανεπιστήμια: χίλιες προσλήψεις.

Με αφορμή τον ξυλοδαρμό ελεγκτή στο Μετρό, ο αρμόδιος υπουργός ότι και γι’ αυτό θα συγκροτηθεί ειδικό σώμα. Επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε πόσες προσλήψεις θα γίνουν.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν γίνει τρεις διαγωνισμοί για την πρόσληψη ειδικών φρουρών.

Πάμε για νέο ρεκόρ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση ακόμα κι ενός κυβερνητικού ευρωβουλευτή. Δεν βλέπω, όμως, να συγκινεί κανέναν ομόδοξό του. Το δόγμα «τάξη και ασφάλεια» δεν το ενστερνιζόταν μόνο η αυταρχική Δεξιά των μεταπολεμικών δεκαετιών, το έχει για ψωμοτύρι και η σημερινή- «μεταρρυθμιστική» κατά τα άλλα.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι:

Στα γραφεία του ΕΦΚΑ έχουν συσσωρευθεί χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ηταν ο βασικός λόγος που αντικατέστησε τον Βρούτση από το υπουργείο Εργασίας. Αλλά λεφτά για υπαλλήλους εκεί δεν υπάρχουν. Ας περιμένουν ένα, δύο τρία χρόνια οι δικαιούχοι, μπορούν να ζήσουν με αέρα κοπανιστό , αυτών που τους λένε ότι θα βγαίνουν οι συντάξεις με μερικά «κλικ» στον υπολογιστή.

Στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές υγείας λείπουν χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές, καθαρίστριες κα. Το φωνάζουν από πέρσι οι εκπρόσωποί τους, αλλά οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και μόνο υπό την πίεση της πανδημίας.

Τι γίνεται στην Επιθεώρηση Εργασίας και στους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς; Καλά, ευχαριστώ. Καλύτερα απ’ όλους το ξέρουν οι ασύδοτοι εργοδότες, που κάνουν όποια παρανομία θέλουν, αφού δεν φοβούνται κανέναν έλεγχο(πώς να γίνει με ελάχιστους υπαλλήλους;).

Το περίεργο είναι ότι, ενώ έχουμε την τρίτη πολυπληθέστερη αστυνομία στην Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό, πολλά αστυνομικά τμήματα σε περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα ή απλή παραβατικότητα δεν έχουν επαρκές προσωπικό. Οι διαμαρτυρίες είναι συνεχείς. Τι γίνεται, λοιπόν; Χρειαζόμαστε κι άλλους ή μήπως γίνεται σπατάλη δυνάμεων; Και γιατί να φτιάξουμε ειδικά σώματα για τα Πανεπιστήμια και το Μετρό σήμερα και ποιος ξέρει για πού αλλού αύριο, αντί να γίνει στοιχειώδης εξορθολογισμός και να διατεθούν δυνάμεις εκεί που πραγματικά οι πολίτες υποφέρουν από την εγκληματικότητα καθημερινά;

Ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να μεταμφιεστεί και να γυρίζει τα βράδια στις γειτονιές, όπως ο Χαρούν Αλ Ρασίντ, για να καταλάβει τι γίνεται. Μπορεί να κάνει κάτι πολύ πιο απλό. Να αναθέσει σε ένα συνεργάτη του να επικοινωνήσει με μια υπηρεσία συντάξεων του ΕΦΚΑ. Και τότε θα καταλάβει αν οι πραγματικές ανάγκες για πρόσθετο προσωπικό είναι στην Αστυνομία.

ΥΓ: Με τη φόρα που έχουν πάρει, σε λίγο βλέπω τον Χρυσοχοΐδη να ζητεί πρόσθετα κονδύλια για τη συγκρότηση ειδικού αποσπάσματος που θα κυνηγήσει τον φυγόδικο χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά…

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: