Σε… πρωταγωνίστρια του αθλητισμού για το 2020 αναδείχθηκε η COVID-19. Ο «απρόσκλητος επισκέπτης», ο «αόρατος εχθρός», η πανδημία που αναστάτωσε την υφήλιο έβαλε στο στόχαστρο και τα σπορ. Χιλιάδες διοργανώσεις, με... κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν.
Οι αθλητές και οι αθλήτριες προπονήθηκαν αλλά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η προσπάθειά τους δεν ανταμείφθηκε με συμμετοχή και διάκριση σε κάποια μεγάλη διοργάνωση. Η συγκομιδή σε μετάλλια μπορεί να ήταν «φτωχή», αλλά ο αθλητισμός έδειξε ότι δεν μπορεί εύκολα να νικηθεί, καθώς κάποιες διοργανώσεις διεξήχθησαν και η ελληνική σημαία ήταν και πάλι «παρούσα» σε βάθρα απονομών.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν ακυρωθεί μόνο εξαιτίας των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, και ουδέποτε στη σύγχρονη ιστορία τους δεν είχαν αναβληθεί. Ο νέος κορωνοϊός όμως έγινε αιτία να αναβληθούν για το φετινό καλοκαίρι. Στις 24 Μαρτίου του 2020, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ ανακοίνωσαν ότι για την προστασία της υγείας των αθλητών η κορυφαία αθλητική γιορτή δεν θα διεξαγόταν το καλοκαίρι.
Μετά την αναβολή, ο νέος κορωνοϊός παρέσυρε σαν ντόμινο προολυμπιακές διοργανώσεις, παγκόσμια, ηπειρωτικά και εθνικά πρωταθλήματα. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου ακυρώθηκε, ενώ το Παγκόσμιο Κλειστού αναμένεται να διεξαχθεί φέτος. Για αυτή τη χρονιά αναβλήθηκε και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ενώ χιλιάδες είναι οι αναβολές και οι ακυρώσεις αγώνων άλλων αθλημάτων. Στο τένις, οι τενίστες επέστρεψαν στα αγωνιστικά κορτ τον περασμένο Αύγουστο. Και μπορεί το Γουίμπλεντον να μη διεξήχθη, το Αμερικανικό και το Γαλλικό Οπεν όμως πραγματοποιήθηκαν και έστειλαν ελπιδοφόρα μηνύματα νίκης απέναντι στην πανδημία. Κάποιες διεθνείς διοργανώσεις, όπως τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης και ρυθμικής, ποδηλασίας κ.λπ., διεξήχθησαν αλλά πολλοί πρωτοκλασάτοι αθλητές δεν πήραν μέρος διότι δεν θέλησαν να ρισκάρουν.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο αθλητικό τοπίο της Ελλάδος. Οι ακυρώσεις εξελίχθησαν σε… γαϊτανάκι. Πολλοί από τους αθλητές μας φόρεσαν ελάχιστες φορές αγωνιστικά ρούχα κατά τη διάρκεια του 2020. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αννας Κορακάκη που τον τελευταίο χρόνο πήρε μέρος μόνο σε έναν αγώνα στο σκοπευτήριο του Βόλου.
Στον αγωνιστικό τομέα του ποδοσφαίρου, η COVID-19 δοκίμασε τη Σούπερ Λιγκ 1 για 96 μέρες (1/3-6/6 διήρκεσε η «καραντίνα»), αλλά οι παρενέργειές της στο οικονομικό και οργανωτικό κομμάτι του ποδοσφαίρου, κυρίως στις μικρότερες κατηγορίες, διαρκούν και θα διαρκέσουν για πολύ καιρό ακόμη.
Η απουσία του κόσμου από τις εξέδρες και οι χαμένοι χορηγοί για τη ΣΛ1, αντισταθμίστηκαν ώς ένα βαθμό από τη συμφωνία για ποσοστό από το στοίχημα (1,5 εκατ. ευρώ αναμένει κάθε ΠΑΕ), ωστόσο η αποχή που διαρκεί ακόμη στη Σούπερ Λιγκ 2, στη Φούτμπολ Λιγκ, τη Γ΄ Εθνική και τα τοπικά πρωταθλήματα, τις έφερε στο χείλος της καταστροφής.
Δεκάδες σενάρια αναδιαρθρώσεων, ένα θολό τοπίο στα τηλεοπτικά δικαιώματα, η συμφωνία των Big-4 στο πρόσωπο του αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ που έχει απολέσει ήδη την εμπιστοσύνη Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, το σύστημα VAR στο οποίο προστέθηκε η γραμμή του οφσάιντ χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα, οι συνεχείς αναβολές στις εκλογές της ΕΠΟ και η παρουσίαση της Ολιστικής Μελέτης των FIFA και UEFA που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα εφαρμοστεί, διαμόρφωσαν ένα παζλ που δεν άλλαξε στο παραμικρό το νοσηρό κλίμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τρανή απόδειξη η προ ημερών εισαγγελική παρέμβαση για τα καταγγελλόμενα στο ντέρμπι Αρης – ΠΑΟΚ.
Και στο μπάσκετ, πλην της Basket League, οι χαμηλότερες κατηγορίες βρίσκονται σε απόγνωση περιμένοντας το πράσινο φως για το τζάμπολ. Η πανδημία έδωσε τη χαριστική βολή σε ΚΑΕ με οικονομικά προβλήματα όπως ο Πανιώνιος, το Ρέθυμνο, ο Ηφαιστος Λήμνου και ο Διαγόρας Δρυοπιδέων, που δήλωσαν αδυναμία συμμετοχής, με αποτέλεσμα το φετινό πρωτάθλημα να διεξάγεται με 12 ομάδες αντί 14 του περυσινού. Σε βόλεϊ, πόλο και χάντμπολ αναδείχθηκαν πρωταθλητές χωρίς να διεξαχθούν όλοι οι αγώνες, αλλά η νέα χρονιά βρίσκει τους αθλητές και τις αθλήτριές τους σε lockdown λόγω πανδημίας...
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου