19.1.21

Νέος γραμματέας (ομόφωνα), νέα καθήκοντα...


Αν νομίσατε ότι το άρθρο αφορά το ΚΚΕ, σας ξεγέλασα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα κάνει το συνέδριο του κάποια στιγμή μέσα στο 2021 και αν ακολουθηθούν τα έως τώρα «ήθη και έθιμα» είναι μάλλον απίθανο να... αντικατασταθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, που μόλις χθες άλλαξε γραμματέα και στην θέση του Σταύρου Καλαφάτη, τοποθετήθηκε ο Γιάννης Μπουγάς. Η πρόταση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, (που ήταν γνωστή από τις 4 Ιανουαρίου όταν ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός), εγκρίθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές του κόμματος.

Με αφορμή το γεγονός αυτό -της ομοφωνίας - οφείλουμε να καταγράψουμε μια κατάσταση στην Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας που δημιουργεί ερωτήματα. Κυρίως αν αυτό το «Κ.Ο» σημαίνει «Κοινοβουλευτική Ομάδα» ή … «Κομμουνιστική Οργάνωση».

Στο επίπεδο της πολιτικής αντίληψης δεν τίθεται θέμα. Η Ν.Δ είναι πιο «νεοφιλελεύθερη» από ποτέ. Το μαρτυρά το περιεχόμενο των 140 -και βάλε- νομοσχεδίων που έχουν ψηφίσει οι βουλευτές της, από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα.
Στο οργανωτικό επίπεδο όμως, …τύφλα να έχουν τα κομμουνιστικά κόμματα του παρελθόντος και του παρόντος. Αυτά που η Ν.Δ συχνά - πυκνά κατηγορεί για έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών στο εσωτερικό τους. Για αντι-δημοκρατικές ομοφωνίες και μονολιθικότητα.

Δυστυχώς για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είχε δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Παρασκευή. Όταν κατέγραψε, πως «χειροκρότησαν και την ανακοίνωση της αύξησης του προστίμου και την απόσυρση της», με αφορμή τα «μπρος – πίσω» του Κ.Μητσοτάκη για τα 500 ευρώ σε περιπτώσεις παράβασης των μέτρων για τον Covid 19.

Πρόκειται για τους ίδιους βουλευτές που άκουσαν πριν 5 μήνες δημοσίως «κατσάδα» από το βήμα της ΔΕΘ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επειδή δεν πήγαν στις 10 Σεπτέμβρη να υπερψηφίσουν την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολλάκη μετά από μήνυση του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη.

Έκτοτε επιδεικνύουν αξιοζήλευτη συνέπεια και οι ονομαστικές ψηφοφορίες «πάνε σφαίρα», ενώ άρθηκε τελικά και η η ασυλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Αφήστε που οι ψηφοφορίες γίνονται και «δι αλληλογραφίας», έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος του αν (ίσως και τι) θα ψηφίσει ο κάθε βουλευτής.

Υποθέτει εύλογα κανείς, ότι η έλευση του καινούργιου – κι έμπειρου επί των κοινοβουλευτικών ζητημάτων – γραμματέα, τον επιφορτίζει με το καθήκον να διατηρήσει αυτή την «ωραία ατμόσφαιρα». Άλλωστε είναι γνωστό πώς όταν υπάρχει καλό κλίμα στα παρασκήνια, αυτό βγαίνει και προς τα έξω.

Βέβαια γι αυτά τα «παρασκήνια» υπάρχουν κάποια θεματάκια. Όπως για παράδειγμα οι 3 συμβασούλες για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έχουν κατατεθεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Βουλή κι ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί. Μάλιστα το ζήτημα δεν ανακινήθηκε ακόμη και πρίν λίγες μέρες, όταν επισκέφθηκε την χώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Β.Μακεδονίας και συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό.

Λέτε ο νέος γραμματέας της Κ.Ο να πρέπει να ασχοληθεί και με αυτό το – ιδιαιτέρως λεπτό – ζητηματάκι για την παράταξη; Σε αυτή την περίπτωση «ούτε ψύλλος στον κόρφο του». Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς, που όπως θρυλείται έχει θέσει άτυπο βέτο για τις 3 συμβάσεις, δεν φημίζεται για την προσήλωσή του στα …«κομμουνιστικά ιδεώδη». Οπότε μάλλον δεν θα έχει πρόβλημα να «χαλάσει» τις συνθήκες της ομοφωνίας και το «ωραίο κλίμα». Το ίδιο, ίσως, πράξουν και άλλοι βουλευτές...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: