Στο παρασκήνιο έχει ξεσηκωθεί μια συζήτηση, που σιγά-σιγά έρχεται και στο προσκήνιο, για το εάν η χώρα μας θα συζητήσει στις διερευνητικές επαφές για το εύρος των χωρικών υδάτων.
«Τα χωρικά ύδατα είναι... κλειδί για πρόοδο στο Αιγαίο», επισημαίνει ο καθηγητής και πρώην πρεσβευτής-σύμβουλος του ΥΠΕΞ, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ενώ στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης.
Άλλωστε, ο ίδιος ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Παύλος Αποστολίδης έχει δηλώσει παλαιότερα (30 Μαΐου 2017, σε εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά): «Οι διερευνητικές δεν αφορούν την διαπραγμάτευση της υφαλοκρηπίδας όπως νομίζουνε πολλοί. Αφορούν τα προκαταρκτικά θέματα. Και το κύριο προκαταρκτικό θέμα είναι το εύρος των χωρικών υδάτων. Επομένως επί αυτού έχουν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες». Την ίδια στιγμή, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών έχει επανειλημμένως τονίσει πως η χώρα μας δεν διαπραγματεύεται τα χωρικά της ύδατα- και, συνεπώς, δεν μπορεί να είναι θέμα συζήτησης στις διερευνητικές επαφές.
Στην κυβέρνηση, μετά και το δείπνο Μητσοτάκη και Δένδια, μετά συζύγων, στο σπίτι του πρωθυπουργού στον Λυκαβηττό, φέρεται να επικρατεί η «γραμμή Μολυβιάτη»: Κλιμακωτά χωρικά ύδατα στα 10-12 ναυτικά μίλια - στον αντίποδα της γραμμής Σημίτη-Παπανδρέου για 6 έως 12 ναυτικά μίλια.
Το ερώτημα είναι εάν μια τέτοια τακτική στις διερευνητικές επαφές είναι τακτική για ουσιαστικό διάλογο ή ακόμα-ακόμα και μια προσπάθεια για το σε ποιον θα αποδοθούν οι ευθύνες της αποτυχίας. Και αυτό, καθώς η Άγκυρα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα αποχωρήσει από τις συζητήσεις, κατηγορώντας την Αθήνα για κωλυσιεργία, με Ουάσιγκτον και Βερολίνο να τη στηρίζουν. Και πιθανότατα το Oruc Reis να ξαναβγαίνει από την Αττάλεια. Μπορεί βέβαια να είναι και μια αφορμή για δημιουργία κλίματος για πρόωρες κάλπες, όμως το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να χρησιμοποιείται για εσωκομματική εκμετάλλευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου