Βήματα προς τα πίσω είναι έτοιμη να κάνει η Επιτροπή των Ειδικών, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ιδίως στην Αττική, αλλά και η παρουσία μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού σε πολλές περιοχές της χώρας εντείνουν προβληματισμό των επιστημόνων για ένα νέο κύμα πίεσης του ΕΣΥ το επόμενο δίμηνο.
Υπό αυτό το... πρίσμα, ως «επικίνδυνους μήνες» χαρακτήρισε ήδη χθες το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, υπενθυμίζοντας πως «παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα». Παρακολουθώντας ταυτόχρονα τον προβληματισμό της πλειοψηφίας των συναδέλφων του, οι οποίοι ζητούν αυστηροποίηση των μέτρων τα τελευταία εικοσιτετράωρα, «οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», περιέγραψε ο κ. Δημόπουλος.
Έκτακτη συνεδρίαση
Η αύξηση, άλλωστε, του αριθμού των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες, αφού αυτά άγγιξαν τα 858 πανελλαδικά, σήμανε αυτόματα συναγερμό, με τους επιδημιολόγους που μετέχουν στην Επιτροπή των ειδικών να συνέρχονται εκτάκτως σήμερα στις 7 το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, προκείμενου να επανεξετάσουν την απόφαση ανοίγματος των Γυμνασίων και των Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, αλλά και να συνεκτιμήσουν την τρέχουσα εικόνα της πανδημίας στη χώρα. Ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται ακόμη η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, αλλά και τα δεδομένα από όλη την επικράτεια αναφορικά με τη διασπορά των μεταλλάξεων του ιού.
Μιλώντας, πάντως, στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής στις αγορές μέσω «click away» για το λεκανοπέδιο. «Η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα»
προειδοποίησε ο κ. Σύψας, γεγονός που επισείει αναστολή της επαναλειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και πρόσθετους περιορισμούς στις αγορές και τις εξόδους.
«Καυτό τρίγωνο»
«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ξεκαθάρισε ο καθηγητής, ο οποίος επισήμανε παράλληλα πως στο «κόκκινο» έχουν ήδη περάσει και οι όμορες περιοχές της Αττικής, δηλαδή αυτές της Βοιωτίας και της Εύβοιας, με όλη αυτή την περιοχή να μετατρέπεται «σε ένα hotspot, μια καυτή περιοχή της επιδημίας».
«Όλα βρίσκονται στο τραπέζι και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί» απάντησε από μέρους του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος. Ο ίδιος εξήγησε πως «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Έχουμε ακόμα εισαγωγές στα νοσοκομεία και τίποτα δεν έχει τελειώσει», ενώ «για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχει αποφασιστεί όπως ξέρετε, η απόφαση είναι ειλημμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο», κατέληξε.
Αγωνία για την Αττική
Τον ίδιο προβληματισμό με τους ειδικούς μοιράζεται και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε χθες πως «ιδιαίτερα μας προβληματίζουν λόγω των νέων κρουσμάτων, αλλά και της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν, οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας και φυσικά η Αττική, κυρίως ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας», με το πέπλο των νέων κρουσμάτων να καλύπτει πλέον σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο.
Επιπλέον, οι ειδικοί συνηγορούν στο ότι οι πιθανότητες αυτή την ώρα είναι εναντίον της Αττικής (όπου τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται αυτήν την ώρα σε 2.374 σε σύνολο 5.324 πανελλαδικά) και από το γεγονός ότι η ανιούσα που έχει λάβει ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτυπώνει ακόμη το άνοιγμα του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click in shop. «Βλέπουμε την επίδραση του ανοίγματος των σχολείων, του καιρού και της επιδημίας που είναι αυτόνομη. Βλέπουμε την επιδημία του χειμώνα» εκτίμησε σχετικά ο κ. Σύψας, με την αγορά να αποτελεί ένα ακόμη ερωτηματικό -ως προς την επιδημιολογική επιβάρυνση που θα προκαλέσει- για τους λοιμωξιολόγους.
Παράλληλα, λίγα μέτρα από την «κόκκινη» ζώνη βρίσκονται και άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
Ανάμεσά τους:
· η Σαντορίνη,
· η Μύκονος,
· η Βοιωτία,
· η Ρόδος
· η Λακωνία
· η Μαγνησία
· η Εύβοια και
· η Αχαΐα.
Το φάντασμα της μετάλλαξης
Σε κάθε περίπτωση, τα σημερινά δεδομένα θα βαρύνουν στις αποφάσεις των ειδικών, στα οποία κρίσιμο ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και οι ποιοτικές μεταβλητές, όπως η παρουσία της μετάλλαξης του ιού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας υποστήριξε χθες πως «θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη για να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα», ενώ δεν έκρυψε πως «περιμέναμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα».
Μοναδικό στοιχείο, το οποίο φαίνεται προσώρας να γέρνει προς την άλλη μεριά την πλάστιγγα των ειδικών είναι ο ρυθμός των εμβολιασμών, οι οποίοι έφτασαν χθες τους 214.000. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη ότι ο κυβερνητικός στόχος για 200.000 εμβολιασμούς για τον μήνα Ιανουάριο επετεύχθη κιόλας από χθες, δίνει ανάσες στο δημόσιο σύστημα υγείας ως προς τις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή τους ηλικιωμένους.
«Θα προχωρήσουμε με τον εμβολιασμό και θα συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες μας» τόνισε σχετικά και η Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία γνωστοποίησε από μεριάς της πως «τα Γυμνάσια και τα λύκεια θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα». Θέτοντας μια ακόμη παράμετρο προς δημόσια -και επιστημονική- συζήτηση, η κ. Γιαμαρέλλου σημείωσε πως «θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν αντέχουν το lockdown και ξεχύνονται στους δρόμους».
Τριτώνει το lockdown
Ταυτόχρονα, τον προβληματισμό τους καταθέτουν οι επιστήμονες και αναφορικά με την μεταδοτικότητα του ιού λόγω της νέας μετάλλαξης, θεωρώντας πλέον πιθανό και ένα τρίτο, πιο σκληρό ακόμα lockdown. Μιλώντας στον Θέμα 104,6, «φοβάμαι ένα νέο lockdown σκληρότερο σε 3-4 εβδομάδες, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Ο ίδιος υποστήριξε πως βάσει μοντέλων, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή να είναι περίπου 50-60 χιλιάδες, ίσως και περισσότερα, ενώ χαρακτήρισε τη μετάλλαξη στην κοινότητα πιο τοξική, «πιο μολυσματική»...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου