22.1.21

Μήπως να δώσουμε πληκτρολόγια και μικρόφωνα...


...στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ; (Κάμερες έχουν)...

Ας ξεκινήσουμε με το προφανές: Η ΕΣΗΕΑ οφείλει άμεσα να καλέσει τα μέλη της να μην πειθαρχήσουν στα όσα ζητά ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για τον τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης των διαδηλώσεων. 

Γιατί αν πειθαρχήσουν σημαίνει ότι... παραβιάζουν το καταστατικό της, που αναφέρεται «στην άσκηση του δικαιώματος της πληροφορήσεως στο όνομα και προς το συμφέρον του λαού». Αυτό οφείλει επίσης να διαμηνύσει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στην συνάντηση που ζήτησε να έχει μαζί του.

Στην συνέχεια ας πούμε τα πράγματα όπως έχουν: Η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει πρόβλημα να βρει «διόδους» έκφρασης στα Μέσα Ενημέρωσης. Ούτε και σπανίζουν οι δημοσιογράφοι που ενστερνίζονται τις απόψεις του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη περί της ανάγκης του «να μπει τάξη» ακόμη και στον τρόπο που αναπνέουμε. Ένας «γύρος» στα sites και τα FM, ένα «ζάπινγκ» στα δελτία ειδήσεων και μια ματιά στο περίπτερο τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό, αδιαμφισβήτητα.

Όμως αυτό δεν φτάνει. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Συναθροίσεων που δημοσιοποίησε χθες έδειξε ξεκάθαρα ότι «τα θέλει όλα». Να μην υπάρχει – ει δυνατόν – ούτε μία εναλλακτική δημοσιογραφική προσέγγιση που να μπορεί να καταγράψει την «Δράση» (καθόλου τυχαία η λέξη) της ΕΛ.ΑΣ που έχει δώσει δεκάδες δείγματα αγριότητας, αυταρχισμού, ανομίας, υπερβολής, βίας, ασυδοσίας, κτηνωδίας τους τελευταίους 15 μήνες. Πρότεινε οι δημοσιογράφοι στις διαδηλώσεις να είναι κάπου μαζεμένοι και να τους ενημερώνει ένας αξιωματικός.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προσπάθησε «να τα μαζέψει» με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αργά το βράδυ. Διευκρινίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι «είναι ελεύθεροι να καλύπτουν με όποιον τρόπο θέλουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση».

Δίχως –προφανώς- να συνειδητοποιήσει ότι και μόνον το ότι χρειάστηκε μια τέτοια διευκρίνιση είναι η απόδειξη του προβλήματος.

Βλέπετε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Είτε οι δημοσιογράφοι είναι μειωμένης νοημοσύνης και δεν κατάλαβαν το περιεχόμενο του σχεδίου του Μ.Χρυσοχοϊδη, οπότε εύλογα χρειάστηκε εξήγηση, είτε άλλα ήθελε να κάνει η ηγεσία του υπουργείου ΠΡΟ-ΠΟ και τελικά αποφάσισε να ανασκευάσει όσα αρχικά εξάγγειλε. Όχι όμως και να τα εγκαταλείψει.

Tο ουσιαστικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει ένα υπουργείο και κατ΄επέκταση μία κυβέρνηση, εχθρική. Όχι απέναντι στους δημοσιογράφους, αλλά στην εκδοχή ενός πολίτη που γνωρίζει τι συμβαίνει, πότε συμβαίνει, από ποιους συμβαίνει. Προφανώς γιατί αν γνωρίζει αυτά, θα αναρωτηθεί και το «γιατί;».

Το επόμενο στάδιο μετά την διατύπωση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Συναθροίσεων, είναι την ενημέρωση για τις διαδηλώσεις να αναλάβουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Θα ήταν εξόχως αντιδημοκρατικό, αλλά σίγουρα πιο έντιμο...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: