29.1.21

"Στα λύματα βρίσκουμε μεγάλη αύξηση αντικαταθλιπτικών"...



ΒΙΝΤΕΟ...
Για τις χιλιάδες χημικές ουσίες που μπορούν να ανιχνευτούν μέσω της επεξεργασίας λυμάτων, μίλησε μεταξύ άλλων ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, στην εκπομπή του Attica «ΝΕΤ24» και στους Βασίλη Ταλαμάγκα , Αμαλία Κάτζου.

Τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της... αναφοράς του κ. Θωμαΐδη σε αυτές τις ουσίες ήταν:

 “Αυτό που είδαμε τον Μάρτιο του 2020 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 ήταν μια μεγάλη αύξηση και στα αγχολυτικά και στα αντικαταθλιπτικά αλλά συγχρόνως είδαμε και μεγάλη αύξηση στην κοκαΐνη»

 «Το φαινόμενο της κοκαΐνης είναι γενικό στην Ευρώπη. Κάτι άλλαξε, είτε στη χρήση είτε στον αριθμό των χρηστών. Η αύξηση έφθασε στο 60% .

 «Το ενδιαφέρον είναι ότι στα λύματα το βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή όταν συμβαίνει.  Οι κατασχέσεις, τα ερωτηματολόγια, οι συλλήψεις έρχονται πολύ αργότερα.

 « Είναι πάρα πολλές οι πληροφορίες που μπορούμε να δούμε μέσα από τα λύματα. Για παράδειγμα , το πότε αγχωνόμαστε μέσα στην εβδομάδα.  Βλέποντας διάφορους νευροδιαβιβαστές , όπως την αδρεναλίνη. Το πώς αυξάνει από την Κυριακή έως τη Τετάρτη και το πώς πέφτει τις επόμενες μέρες. Το πότε καταναλώνουμε συνθετικά γλυκαντικά , αυτά που κάνουμε για δίαιτα . Η χρήση είναι μεγάλη μέσα στην εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο πέφτει»

 « Βλέπουμε το πώς καπνίζουμε και αν παραβαίνουμε τον αντικαπνιστικό νόμο . Υπάρχει δείκτης, τον ονομάζουμε  τρίτου βαθμού έκθεση, από τα ρούχα και το δέρμα.

 «Έχουμε αναπτύξει μεθοδολογία με την οποία μπορούμε, μέσω της σάρωσης, να προσδιορίσουμε  3.000 ουσίες συν άλλες 70 σε ποιοτικό επίπεδο. Άρα παράγουμε  μια νέα γνώση στο τι ακριβώς συμβαίνει στη τροφική μας αλυσίδα. Αυτό έχει σοκάρει την ευρωπαϊκή αρχή για τα χημικά γιατί βλέπουμε παρά πολλές ουσίες που δεν ήταν έτσι καταγεγραμμένες στους φακέλους από τη χημική βιομηχανία ότι βιοσυσσωρεύονται στη τροφική αλυσίδα . Άρα βιοσυσσωρεύονται και στον άνθρωπο»

 «Με αυτό που κάνουμε αλλάζουμε σιγά – σιγά την εικόνα του κόσμου μας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι ζούμε σ ένα χημικό σύμπαν» .

 «Το δικό μας εργαστήριο στο ΕΚΠΑ, για την περιβαλλοντική ανάλυση, με υψηλής τεχνολογίας μεθόδους, ανήκει στα κορυφαία 5-6 της Ευρώπης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: