Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό μετά την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε... επίσημα στοιχεία χωρών.
Μέχρι τις 23:30 ώρα Ελλάδας χθες, είχαν καταγραφεί συνολικά 100.010.798 κρούσματα, και 2.151.242 θάνατοι.
Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνθηκαν με τον ιό, ανάρρωσαν, ωστόσο ένα μέρος διατηρεί συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.
Αυτός ο αριθμός διαγνωσμένων κρουσμάτων, ωστόσο, αντικατοπτρίζει μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των λοιμώξεων.
Ορισμένες χώρες πραγματοποιούν τεστ μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις, άλλες δίνουν προτεραιότητα στην ιχνηλάτηση και πολλές φτωχές χώρες έχουν περιορισμένη ικανότητα πραγματοποίησης τεστ.
Με τους θανάτους να έχουν ξεπεράσει τα 2,1 εκατομμύρια, δεν χωρεί αμφιβολία ότι η πανδημία καλά κρατεί, έναν χρόνο μετά το αρχικό ξέσπασμά της στην Κίνα.
Οι χώρες πλέον έχουν στρέψει τις ελπίδες τους στα εμβόλια κορωνοϊού, τα οποία διαδίδονται όλο και περισσότερο, αν και οι ρυθμοί διάθεσή τους στον γενικό πληθυσμό δεν ικανοποιεί πάντα τις κυβερνήσεις των χωρών.
Αναπάντητο παραμένει ακόμη το ερώτημα σχετικά με το αν οι υπάρχουσες μεταλλάξεις του ιού μπορούν να καταστήσουν αναποτελεσματικά τα εμβόλια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι προς το παρόν δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις. Επισημαίνουν ωστόσο ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να υπάρξει ένα στέλεχος που θα ξεπεράσει τα εμβόλια.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ταχεία εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, η οποία θα υψώσει ένα τείχος ανοσίας ενάντια στον ιό και θα μειώσει δραστικά τη διασπορά του, θα κρίνει τελικά την έκβαση της συλλογικής προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου