Στην τελική ευθεία των διαβουλεύσεων βρίσκονται οι διατάξεις του σχεδίου νόμου για την τηλεόραση (πρώην «νομοσχέδιο Πέτσα»), το οποίο αποσύρθηκε εξαιτίας των μεγάλων αντιδράσεων και αναμένεται να επανέλθει στη Βουλή από τον νέο πλέον πολιτικό προϊστάμενο για τα... media Θεόδωρο Λιβάνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου και γι’ αυτό ο νέος υφυπουργός έχει αρχίσει επαφές με όλες τις πλευρές. Κρίσιμο σημείο παραμένει η λύση του γόρδιου δεσμού στη σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας.
Μέχρι στιγμής, τέσσερα φαίνεται να είναι τα σημεία σύγκρουσης στο νομοσχέδιο…
Το σημαντικότερο είναι η εξαφάνιση του χαρακτηρισμού «ενημερωτικά» από την κατηγορία των θεματικών καναλιών, είτε πανελλαδικής είτε περιφερειακής εμβέλειας. Κι αυτό γιατί με μειωμένο προσωπικό (μόλις 50 άτομα) τα κανάλια δεν μπορούν να εκπέμπουν και ενημερωτικό πρόγραμμα.
Η αποκάλυψη της στήλης για την προσφυγή τριών πανελλαδικών καναλιών στο ΕΣΡ εναντίον του Μακεδονία TV, για το γεγονός ότι ενέταξε ενημερωτική εκπομπή στο πρόγραμμά του, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για τον ανταγωνισμό. Σημείο τριβής για τις τηλεοπτικές άδειες είναι οι όροι της αδειοδότησης για τα περιφερειακά κανάλια και αν η κυβέρνηση θα αποδεχθεί το αίτημα να μην ισχύσει η μέθοδος της δημοπρασίας.
Το δεύτερο σημείο διαφωνίας αφορά τους διαφημιστές και τους διαφημιζόμενους για τις ρυθμίσεις του άρθρου 48, στο οποίο προβλέπονται οι όροι των διαφημιστικών specs στην αγορά, καθώς οι φορείς της αγοράς έχουν ζητήσει ήδη την απόσυρση του εν λόγω άρθρου.
Τρίτο σημείο τριβής είναι η έμμεση χρηματοδότηση της ιδιωτικής τηλεόρασης, μέσω των κονδυλίων για τον κινηματογράφο, με το άρθρο 17. Ήδη οι φορείς της κινηματογραφικής αγοράς έχουν αντιδράσει με σφοδρότητα στη μεταφορά του ποσοστού 1,5% για την παραγωγή εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο ΕΚΟΜΕ, καθώς αυτό χρηματοδοτεί και ενισχύει κυρίως τηλεοπτικές παραγωγές αλλά και ξένες παραγωγές, οι οποίες ήδη ενισχύονται από κονδύλια άλλων χωρών της Ευρώπης.
Τελευταία, αλλά όχι αμελητέα είναι η σύγκρουση για το άρθρο 41 του πρώην «νομοσχεδίου Πέτσα». Η μείωση των απασχολούμενων με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου από 400 άτομα ανά τηλεοπτικό σταθμό σε 280 προκάλεσε απεργιακές κινητοποιήσεις τον περασμένο Δεκέμβριο σε όλα τα τηλεοπτικά Μέσα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι συνδικαλιστικές ενώσεις δείχνουν να αποδέχονται τη λύση που πρότεινε ο πρώην υφυπουργός Στέλιος Πέτσας, η οποία προβλέπει τη μείωση του προσωπικού από 400 σε 320 άτομα και την εξασφάλιση σταθερής εργασιακής σχέσης για τους άλλους 80, που θα απασχολούνται σε άλλες εταιρείες των τηλεοπτικών ομίλων...
typologies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου