Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE γράφει για την τροχιά εμφάνισης του μεταλλαγμένου ιού και πως επηρεάζονται οι...
ηλικιακές ομάδες. «Η εμφάνιση και ο ρυθμός μετάδοσης της παραλλαγής του κορωνοϊού που εντοπίστηκε πρόσφατα στο Λονδίνο δείχνει απλά πως δεν έχει τελειώσει η μάχη με τον ιό. Οι μαζικοί εμβολιασμοί σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων προστασίας θα μας δώσουν την αυξημένη δυνατότητα πρόληψης που χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε τη διασπορά και να τον κερδίσουμε».
Αυτό επισημαίνει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος σε άρθρο του σχετικά με την μετάδοση της παραλλαγής B.1.1.7 του κορωνοϊού που πρόσφατα ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αναλυτικά σημειώνει:
«H επιδημιολογική έκθεση του Imperial College- London, για τη μετάδοση της παραλλαγής B.1.1.7 του κορωνοϊού, που πρόσφατα ταυτοποιήθηκε και στη χώρα μας, παραθέτει ευρήματα πως η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανόν να επιδεινωθεί. Σύμφωνα με τα δεδομένα, έως τα μέσα Δεκεμβρίου το αρχικό στέλεχος -και όχι η παραλλαγή- εξακολουθούσε να κυριαρχεί μεταξύ των άνω των 60 ετών. Η νέα παραλλαγή όμως βρέθηκε να απαντάται συχνότερα στις ηλικιακές ομάδες 10-19 ετών. Σύμφωνα με την έκθεση, οι αναλύσεις συναινούν πως αυτή η παραλλαγή έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα μετάδοσης. Η εκτιμώμενη διαφορά στους αριθμούς αναπαραγωγής R μεταξύ αυτής της παραλλαγής και άλλων (μη ανησυχητικών παραλλαγών) κυμαίνεται μεταξύ 0,4 και 0,7.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως αυτές οι εκτιμήσεις του πλεονεκτήματος μετάδοσης της παραλλαγής, ισχύουν για μια περίοδο κατά την οποία υπήρχαν υψηλά επίπεδα φυσικής αποστασιοποίησης στην Αγγλία. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τον ακριβή μηχανισμό για το πώς η παραλλαγή αυξάνει τη δυνατότητα μετάδοσης, αλλά οι εξελίξεις στο ΗΒ παρακολουθούνται στενά και αναλύονται ταχύτατα...
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου