Μπορεί η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους του κέντρου και των συνοικιών να ήταν ιδιαίτερα αυξημένη τις ημέρες των Χριστουγέννων, αυτό όμως δεν αντανακλάται στον τζίρο των λιανικών πωλήσεων, ο... οποίος ειδικά για τα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης παρέμεινε χαμηλός.
Μόλις το 10% του περσινού εορταστικού τζίρου κατάφεραν να διασώσουν όσοι λειτούργησαν με click away, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιώργος Χατζηθεοδοσίου, ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε κοινή τους παρουσία στην κρατική τηλεόραση. Η εκτίμησή του έρχεται σε ευθεία αντιδιαστολή με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που ανέβαζε στο 35% του περσινού τζίρου όσους είχαν ηλεκτρονικό κανάλι διάθεσης προϊόντων.
«Δεν θέλω να αμφισβητήσω τα στοιχεία του υπουργείου, μπορεί ο αριθμός αυτός να προέρχεται από τις πολύ μεγάλες αλυσίδες. Κάποιοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρονικά είδη, πιθανόν να είχαν τον ίδιο τζίρο με πέρυσι ή ακόμα και να είδαν αύξηση των πωλήσεων μέσω ηλεκτρονικών παραγγελιών. Ομως εμείς αναφερόμαστε στο 99% των επιχειρήσεων, που είναι από μικρές ώς πολύ μικρές», διευκρινίζει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Σύμφωνα με το ΕΕΑ μόλις 15.000 επιχειρήσεις, σε σύνολο 750.000 πανελλαδικά, διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, εκ των οποίων οι μεγαλύτερες 100 συγκεντρώνουν το 85% του τζίρου.
Ενίσχυση ρευστότητας
Η δεδομένη ανισότητα στο μοίρασμα της πίτας του ηλεκτρονικού εμπορίου, που φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 15 δισ. ευρώ σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, εντείνει την ανασφάλεια και τους φόβους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για βροχή λουκέτων μέσα στο 2021. «Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που διεξαγάγαμε, το 23,5% των επιχειρήσεων θεωρεί πολύ πιθανό ότι δεν θα ξανανοίξει.
Το ποσοστό είναι σχεδόν 42% για την εστίαση και 34% για το λιανεμπόριο», προσθέτει ο πρόεδρος του ΕΕΑ, τονίζοντας ότι «αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και με αυτό δεν εννοούμε δανεικά, οι εξελίξεις μπορεί να είναι ακόμα χειρότερες».
Ο ίδιος αναφέρεται στη δυσοίωνη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ώς και το 50% των επιχειρήσεων θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, λόγω έλλειψης ρευστότητας, αν επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο, ενώ η πιο αισιόδοξη εκδοχή παραδέχεται ότι ο κίνδυνος αυτός ισχύει για το 25% των επιχειρήσεων.
«Είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη σε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, το επιβεβαιώνει η πρόσφατη έρευνα του Βloomberg», καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αναφέροντας το παράδειγμα της Γερμανίας που επιδοτεί τις κλειστές επιχειρήσεις με το 70% των εσόδων.
«Ο φετινός εορταστικός τζίρος θα κυμανθεί στο 1,5 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ το 2019», προβλέπει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καβαθάς, εκτίμηση που συμπίπτει με εκείνην του προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και προέδρου του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη. Οσο για την κατανομή του τζίρου, προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι υπάρχει συγκεντροποίηση προς όφελος των μεγάλων καταστημάτων, καθώς μόλις το 17% των επιχειρήσεων διαθέτουν e-shop.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Η ΓΣΕΒΕΕ έχει ήδη προτείνει μια λίστα μέτρων για την επόμενη ημέρα, με βασικότερο όλων το «κούρεμα» οφειλών που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Αυτό το παραδέχτηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε για χρέη που δημιουργήθηκαν με υπαιτιότητα τρίτου – όπως είναι το λοκντάουν», προσθέτει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, χαρακτηρίζοντας θετικό το μέτρο μείωσης του ενοικίου κατά 80% για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, προτείνοντας να παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2021.
Εξίσου επείγοντα θεωρεί τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, κάτι που όπως λέει φάνηκε από τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, που δεν επιστρέφεται κατά 50%, προτείνοντας να ισχύει το ίδιο και για τον επόμενο κύκλο και για τους πρώτους τρεις αναδρομικά. Να αυξηθεί στο 70% το ποσοστό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ζητήσει ήδη το ΕΕΑ, ενώ δυναμώνουν οι φωνές που κάνουν λόγο τόσο για οριστική μετάθεση του πτωχευτικού νόμου όσο και για μια γενναία διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παράλληλα με ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αποπληρωμής, ώστε να μπορούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.
Το αίτημα της «άφεσης χρεών» επαναφέρει επιτακτικά και ο πρόεδρος του ΕΕΑ, λέγοντας ότι «είναι ένα θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη και με αυτό τον τρόπο πρέπει να τεθεί και από την Ελλάδα. Το έχουν ζητήσει επισήμως σε Ισπανία και Ιταλία, ενώ το συζητάνε και σε προηγμένες οικονομικά χώρες όπως η Γερμανία, αφού το ζήτησαν τα εμπορικά επιμελητήρια»...
Αφροδίτη Τζιαντζή
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου