17.12.20

Πέτσας: Μη χαλαρώσετε...


ΒΙΝΤΕΟ

Κατά την έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για την νέα επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη που αναγκάζει πολλές χώρες να αυστηροποιήσουν τα μέτρα περιορισμού.

«Χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Μ. Βρετανία, η Σκωτία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ρωσία, η Τσεχία, η Ιταλία αναγκάζονται να... προχωρήσουν σε πρόσθετα, ακόμη πιο αυστηρά, περιοριστικά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την εικόνα του ιού στη χώρα μας κάνοντας λόγο για επιβάρυνση σε τοπικό επίπεδο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για μείωση της τάξης του 15% στα ενεργά κρούσματα στην χώρα μας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ συμπλήρωσε πως ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4,5%.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι κινούνται στην επιθυμητή κατεύθυνση αλλά σε τοπικό επίπεδο είναι ανησυχητική η κατάσταση στην Κοζάνη και στην Δυτική Αττική», είπε ο κ. Πέτσας. Και τόνισε: «Δεν αποκλείεται να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα». «Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλ. πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας», είπε.  «Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση», είπε.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χαλαρώσουν ως προς την τήρηση των μέτρων μιλώντας για Χριστούγεννα με τα απολύτως απαραίτητα οικεία πρόσωπα. «Κάνουμε έκκληση προς όλους να δώσουμε έμφαση στον στενό κύκλο των επαφών», είπε.

Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας, ανακοίνωσε ότι η επιδημιολογική κατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία της 16 Δεκεμβρίου 2020, έχει ως εξής:

Tα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 12.975, μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (15.420 στις 9/12).

Oι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340, αριθμός μειωμένος κατά 39%, έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (3.849 στις 9/12).

O κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των 7 ημερών ήταν 1.196, μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (1.522 στις 9/12).

O δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%, έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου.

O κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων 7 ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως, αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).

O κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.

Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας είναι 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν.

Το εμβόλιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στον μικρότερο αριθμό εμβολίων που θα λάβει η Ελλάδα αλλά και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε: «Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις και στις ΗΠΑ κατά 900.000 αυτή την εβδομάδα. Ας μείνουμε στο ότι γίνεται η αρχή γρηγορότερα, έχουμε βέβαια λιγότερα εμβόλια, αλλά το σύστημα θα δοκιμαστεί ώστε να έχουμε ομαλή εμβολιαστική ροή».

1+1 οικογένεια

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιέγραψε το πώς θα γίνει ο εορτασμός με μία συν μία οικογένεια λέγοντας χαρακτηριστικά: Εάν κάνουμε Χριστούγεννα με μία οικογένεια δεν πρέπει να κάνουμε Πρωτοχρονιά με άλλη οικογένεια. Η έκκλησή μας προς όλους είναι να έχουμε στενό κοινωνικό περίγυρο αυτές τις ημέρες». 

Συμπλήρωσε δε πως «δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε σπίτι προκειμένου να βλέπουμε αν υπάρχει παραβίαση των μέτρων. Επαφίεται στην υπευθυνότητα όλων μας η τήρηση των μέτρων».

Για τον Προϋπολογισμό και την Άμυνα της χώρας

«Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021. Ένας Προϋπολογισμός που καταρτίστηκε σε περιβάλλον πρωτοφανούς, παγκόσμιας, αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα συνέχισε:

«Όμως, είναι ένας Προϋπολογισμός που χτίστηκε πάνω στην Εμπιστοσύνη που έχει εμπεδωθεί για την Ελλάδα και τις προοπτικές της οικονομίας μας.
Έναν Προϋπολογισμό με διττή στόχευση:
Τη στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και τις οικονομικές επιπτώσεις της, και
Τη χρηματοδότηση όλων των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, από τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέχρι την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Πατρίδας μας.
Έναν Προϋπολογισμό που εμπεριέχει όλες τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπλέον, η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ανέδειξε δύο κόσμους. Της συνέπειας από τη μια και των αντιφάσεων από την άλλη.

Κυβερνητική συνέπεια στην συνετή διαχείριση του Ταμείου του Κράτους, στη στήριξη των πιο αδύναμων, στη μείωση των φόρων, στις μεταρρυθμίσεις που κάνουν τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.

Αντιφάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με χαρακτηριστικότερες στην οικονομία και στα εθνικά μας θέματα.

Στην οικονομία, ενώ ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι για το 2020 και το 2021 διατίθενται 31,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, συνεχίζει στην δρόμο της πλειοδοσίας ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη αύξηση δαπανών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επιτίθεται στην Κυβέρνηση γιατί, λέει, αυξάνεται το χρέος. Μόνο αυτός δεν βλέπει την αντίφαση σε αυτά που λέει. Γιατί έχει συνηθίσει να λέει τα ίδια και τα αντίθετά τους!

Τον πληροφορούμε ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι ζήτημα εμπιστοσύνης. Μιας λέξης που αδυνατούν να κατανοήσουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Και ευτυχώς σήμερα, με τις πολιτικές της Κυβέρνησης, έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και μπορούμε να διαθέτουμε αυξημένα ποσά για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, γιατί η χώρα μπορεί να δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Όπως επίσης η εμπιστοσύνη καταδεικνύεται και από το έντονο ενδιαφέρον της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας για μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας. Καταδεικνύεται, όμως, και από τις εκθέσεις και τις αποφάσεις συλλογικών Οργάνων της Ε.Ε.

Στα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας με αφορμή τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης – 11ης Δεκεμβρίου, μίλησε για «διπλωματική ήττα» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Και την ίδια στιγμή που ζητάει αυστηρότερη στάση έναντι της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ο ίδιος αρνείται να ψηφίσει την αύξηση των αμυντικών δαπανών στη χώρα μας! Τόση υποκρισία!

Εμείς ξεδιπλώνουμε ένα φάσμα διπλωματικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ενεργητικής μας εξωτερικής πολιτικής, και ταυτόχρονα ενισχύουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Σήμερα κιόλας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για τη Συμφωνία προμήθειας 18 γαλλικών αεροσκαφών RAFALE.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα άμεσης ενίσχυσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και επιχειρησιακά μέσω αγοράς και αναβάθμισης εξοπλιστικών συστημάτων, καθώς και μέσω του εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας είχαν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά την παρουσίαση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων από το Φόρουμ της Δ.Ε.Θ.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα σε μόλις τρεις μήνες, η Πολεμική Αεροπορία προχωρά άμεσα σε μια κίνηση που αλλάζει τον συσχετισμό δυνάμεων στον αέρα: στην απόκτηση μιας μοίρας 18 αεροσκαφών «RAFALE».

Από αυτά, τα 12 θα είναι μεταχειρισμένα και τα έξι καινούργια. Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα.

Έτσι, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, θα διαθέτει 12 στο τέλος του 2022 και 18 το Καλοκαίρι του 2023. Οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στις αρχές του 2021.

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ, για τον οπλισμό τους, ο οποίος περιλαμβάνει κατευθυνόμενα βλήματα «METEOR», καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη («MICA», «SCALP», «EXOCET»).  Υπογραμμίζεται ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή αυτή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, αφορούν τόσο στη δυνατότητα άμεσης παράδοσης ενός αριθμού προκειμένου να αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: