Τα νέα που έρχονται από τις φαρμακοβιομηχανίες σχετικά με το νέο εμβόλιο για τον Covid-19 είναι μάλλον ενθαρρυντικά. Τα νέα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα που φτάνει το 95%. Το μόνο (!) πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε σήμερα αν... αυτή η υψηλή αποτελεσματικότητα ισχύει και όταν το εμβόλιο παρέχεται σε ασθενείς με λανθάνουσες ασθένειες ή ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις υγιών ανθρώπων που εμβολιάζονται.
Eπίσης ένα άλλο πρόβλημα με το εμβόλιο της Moderna είναι ότι πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασίες -70ο C, θερμοκρασία που δυσχεραίνει την ασφαλή μεταφορά του.
Εκτός από τον αγώνα δρόμου για το εμβόλιο, σε μεγάλα ερευνητικά ιατρικά κέντρα στο εξωτερικό γίνεται και άλλος ένας αγώνας. Εκείνος που παρατηρεί τις μεταλλάξεις του ιού. Στη Μεγάλη Βρετανία, η επιτροπή που μελετά τις γενετικές μεταλλάξεις του ιού ονομάζεται Covid-19 GenomicsUK (COG-UK). Σύμφωνα με αυτή την επιτροπή, είναι πιθανό να έχει μεταλλαχθεί η εξωτερική επιφάνεια του ιού (που έχει μικρά «καρφάκια») και έτσι ο ιός ενδέχεται να έχει βρει πιο αποτελεσματικό τρόπο εισόδου στον ανθρώπινο οργανισμό. Η πιο επικίνδυνη μετάλλαξη είναι η λεγόμενη N439K, και αυτή απασχολεί πολύ την COG-UK.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οι ιοί είναι δύσκολο να εξαλειφθούν ακόμα και αν έχουμε 100% αποτελεσματικά εμβόλια. Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται 10.000 φορές κάθε χρόνο και το εμβόλιο της γρίπης περιέχει μόνο δύο (ναι, 2!) στελέχη από τα 10.000 στελέχη του ιού. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι το εμβόλιο για τον Covid-19 δεν θα είναι πανάκεια αλλά απλά μια μικρή ασπίδα ειδικά για τους συμπολίτες μας που έχουν λανθάνουσες ασθένειες (π.χ. διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα) και είναι πιο ευάλωτοι στον ιό.
Συμπερασματικά, ας κρατάμε μικρό καλάθι στις τυμπανοκρουσίες των φαρμακοβιομηχανιών. Οι ιικές ασθένειες δεν εξαφανίζονται με ένα εμβόλιο.
Γιάννης Ζαμπετάκης (Πρόεδρος Τμήματος Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ στην Ιρλανδία @yanzabet)
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου