Μπορεί η περίφημη «λίστα Πέτσα» να ήταν όντως μία κίνηση που βοήθησε τα κανάλια, όμως όσοι ξέρουν τα οικονομικά «ανοίγματα» των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, καταλαβαίνουν ότι με 1 ή 2 ή 3 εκατομμύρια ευρώ δεν... σώζονται –και σίγουρα δεν χειραγωγούνται.
Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φαίνεται ότι θα προσφέρει, ως άλλος Άγιος Βασίλης, μερικά πιο... ουσιαστικά «δώρα» στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, με το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που αναρτήθηκε αστραπιαίως στη «Διαύγεια» και θα πάρει τον δρόμο της Βουλής συντόμως. Πέραν του ότι δαπάνες για τον κορωνοϊό θα... συμψηφιστούν με την ετήσια δόση που θα έπρεπε, βάσει του νόμου Παππά, να πληρώσουν στο Δημόσιο οι καναλάρχες (3 εκατομμύρια έκαστος...), στο νομοσχέδιο αίρεται δια της πλαγίας άλλη μία πρόβλεψη του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν βασικό «αγκάθι» για όλους τους καναλάρχες:
επί της ουσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, που έχει την αρμοδιότητα των ΜΜΕ, επιτρέπει στους καναλάρχες να «παρακάμψουν» το ελάχιστο όριο των 400 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και αποδοχών ανά κανάλι, καθώς σε αυτούς υπολογίζει τους «με το κομμάτι» ή «με τη σεζόν» εργαζομένους στις παραγωγές των καναλιών, αλλά και τους εργαζόμενους «συνδεδεμένων εταιρειών» με πλαφόν το 30%: με άλλα λόγια, αν ένα κανάλι βρίσκεται στο ίδιο επιχειρηματικό συγκρότημα με ένα ραδιόφωνο ή μία εφημερίδα ή μία... εφοπλιστική επιχείρηση και επιχειρηματικά φαίνονται αυτά ως «διασυνδεδεμένα», τότε οι 120 από τους 400 εργαζομένους θα μπορούν να δηλώνονται ως εργαζόμενοι του καναλιού, αλλά να... μην έχουν καμία σχέση με αυτό.
Επιπροσθέτως, οι αορίστου χρόνου συμβάσεις και οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης θα μπορούν, όταν ισχύσει το νομοσχέδιο, να αντικατασταθούν από συμβάσεις έργου –με ό,τι αυτό συνεπάγεται- και κάπως έτσι, θα έχει πλήρως «ξηλωθεί» ο νόμος Παππά –κάτι που τόσο ήθελαν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών...
typologies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου