Όσο η ώρα των αποφάσεων απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο ανατολικό Αιγαίο πλησιάζει, τόσο περισσότερο γίνεται εμφανές ότι τα... ευρωπαϊκά κράτη - μέλη θα δυσκολευτούν να βρουν κοινό έδαφος.
Αντίθετα, όπως φάνηκε από το προσχέδιο που διέρρευσε την Τετάρτη, η απάντηση που ετοιμάζει η Ε.Ε. δείχνει μάλλον χλιαρή, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο αν δεν πάρει κάτι».
«Τα συναισθήματα στις Βρυξέλες είναι μουδιασμένα» ανέφεραν προ ημερών στο Euractiv διπλωματικές πηγές.
Θεωρητικά, η σημερινή Σύνοδος είναι η καταληκτική ημερομηνία που είχαν θέσει οι ευρωπαίοι ηγέτες στην Άγκυρα προκειμένου να αποκλιμακώσει τις ενέργειές της και να κινηθεί σε μια πιο θετική ατζέντα με την Ευρώπη, μετά από μια σειρά διαφωνιών για ζητήματα όπως τις παράνομες γεωτρήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι την εμπλοκή της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Λιβύη.
Κι όλα αυτά με φόντο τις τεταμένες σχέσεις της τόσο με την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και με την Γαλλία.
Τα στρατόπεδα έχουν ήδη πάρει τη θέση τους στην σκακιέρα.
Ειδικότερα, στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής απέναντι στην Τουρκία τάσσονται η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, αλλά και το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων μίλησαν υπέρ των κυρώσεων επίσης η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής.
Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σοβαρά μέτρα προβάλλει η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από την επιφυλακτική Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα.
Αρνητικά διακείμενες προς τις κυρώσεις είναι επίσης η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Η στάση των τελευταίων χωρών συνοψίζεται στη φράση «ας περιμένουμε και θα δούμε».
Στη Γερμανία ιδιαίτερα, πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι ο ρόλος της Τουρκίας στο μεταναστευτικό πρέπει να τεθεί σοβαρά υπόψη, ενώ στην Ισπανία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι «η Real Politik θα υπερισχύσει».
«Η Τουρκία είναι ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ισπανίας. Η Ισπανία αύξησε τις επενδύσεις της στην Τουρκία από το 2012 έως το 2019 κατά 3 έως 4% ετησίως. Η Τουρκία είναι ένας από τους κύριους προορισμούς για ισπανικές εξαγωγές αυτοκινήτων και άλλων μεταλλουργικών πόρων, ενώ η Τουρκία εξάγει μεγάλη ποσότητα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ισπανία », ανέφεραν πηγές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι στο τραπέζι υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα: η επέκταση των κυρώσεων που είχαν αποφασιστεί τον Οκτώβριο του ’19 για πρόσωπα και εταιρείες που συμμετέχουν στις τουρκικές γεωτρήσεις, η επέκταση του εύρους των κυρώσεων πέραν της εξορυκτικής δραστηριότητας αν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα βάλει στο χαρτί τις κυρώσεις αλλά και τι θα γίνει με το εμπάργκο όπλων στη γείτονα το οποίο έχει θέσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου