... για τη Σύνοδο Κορυφής...
Σφοδρή κριτική στην ΕΕ άσκησε ο Νίκος Δένδιας, με αφορμή την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Αν και ο υπουργός Εξωτερικών επέκρινε και τις προηγούμενες ημέρες τη...
στάση κάποιων Ευρωπαίων εταίρων, είναι η πρώτη φορά που από το βήμα της Βουλής διατυπώνεται η θέση, ότι η μη επιβολή κυρώσεων αποτελεί επιβράβευση της «αλαλάζουσας Τουρκίας». Μια θέση που έρχεται να ενισχύσει την αίσθηση ότι στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε τη διαπίστωση ότι «η Τουρκία του 21ου αιώνα αλλάζει ριζικά», τονίζοντας την αναβίωση του εθνικισμού και τον «έντονο αναθεωρητισμό και ισλαμισμό» που υπάρχει στην γείτονα. Μίλησε μάλιστα για «αποκλίνουσα πορεία από τις δυτικές αξίες, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Χωρίς να υιοθετεί πλήρως την θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή η Ευρώπη «έκανε ένα βήμα», αναφερόμενος στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν «τους τακτικισμούς της Τουρκίας με την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis». Αυτό όμως ήταν αυτονόητο μετά τις προκλήσεις που προηγήθηκαν με της απόσυρσης, αλλά έγιναν μετά τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις του Οκτωβρίου.
Αν και πρόσθεσε ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι τα ανωτέρω αρκούν» και ότι γίνεται διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση δεν ήταν έκπληξη ούτε «κάτι που δεν περιμέναμε». Σημείωσε βεβαίως στη συνέχεια ότι «θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην λήψη αποφάσεων για την Τουρκία» και ότι η Αθήνα θα συνεχίσει την προσπάθεια «σταθερά με υπομονή και επιμονή».
Με άλλο σκεπτικό ο Δένδιας
Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε μάλιστα ότι «η λήψη μέτρων αποτελεί μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό και στο εκσυγχρονιστικό μέρος της τουρκικής κοινωνίας», σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη κυβερνητική θέση ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Εξηγώντας μάλιστα, πρόσθεσε: «Εάν η παρούσα αλαλάζουσα τουρκική πολιτική κριθεί επιτυχής, τότε όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στις ανθρώπινες αξίες της ειρήνης και της ασφάλειας, όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη σύγκλιση με την Ευρώπη, μένουν προδομένοι από την Ευρώπη, την ιδεολογική τους πατρίδα που ο Ατατούρκ προσπάθησε να τους εντάξει».
Ο Νίκος Δένδιας τόνισε επίσης ότι η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να συνειδητοποιήσει τον γεωπολιτικό της ρόλο, αλλά και την ευθύνη της για την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια όλων των πολιτών της έναντι των εξωτερικών απειλών. Έφερε μάλιστα σε αντιδιαστολή με την ευρωπαϊκή στάση την ψήφιση του νόμου από την αμερικανική Γερουσία για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να αντιλαμβάνονται διαυγέστερα την κατάσταση και αξιοποιούν το γεωπολιτικό τους βάρος έναντι της Τουρκίας».
Αναφερόμενος τέλος στην προοπτική ενός διαλόγου, επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά είναι εκείνη που «οφείλει να αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει τον διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και ότι η προσπάθειά της είναι «διαρκής και όχι στιγμιαία». Σε ό,τι αφορά δε τη στάση της Ελλάδας επισήμανε πως «δεν υπαγορεύεται από την τιμωρητική διάθεση, αλλά από την συνταγματική δέσμευση για προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων» για να κλείσει λέγοντας ότι «εκπτώσεις επ’ αυτού δεν χωρούν».
Ο Παναγιωτόπουλος και οι Γάλλοι
Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής βρέθηκαν στο επίκεντρο και άλλων ομιλητών, με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να αναφέρει, νωρίτερα, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας. Ένα ζήτημα που έθεσαν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, εστιάζοντας στο θέμα της αγοράς φρεγατών και στην όχι και τόσο θερμή υποστήριξη των ελληνικών αιτημάτων από τον Μακρόν, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Ο υπουργός Άμυνας απάντησε ανακοινώνοντας ότι σε λίγες ημέρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για τα πολεμικά αεροσκάφη Rafale, ενώ για το θέμα των φρεγατών είπε ότι είναι ανοιχτό και ότι γίνονται συζητήσεις και με τους Γάλλους, αλλά και με άλλες χώρες. «Δεν γυρίσαμε την πλάτη στη Γαλλία» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «το πολεμικό ναυτικό ψάχνει τη βέλτιστη λύση».
Είμαστε ανοιχτοί και για τους Γάλλους και για άλλους πρόσθεσε, χωρίς αναφορά στο ποιοι είναι οι «άλλοι», ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις σχετικά με τη στάση του Μακρόν σημείωσε ότι «δεν μας γύρισε την πλάτη η Γαλλία». Σε ό,τι αφορά αυτή καθεαυτή την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι στην κυβέρνηση «ούτε θριαμβολογούμε ούτε κατεβάζουμε τα κεφάλια και κλαιγόμαστε», χαρακτηρίζοντας «υπερβολές» όσα ακούγονται.
Η Ευρώπη, όπως είπε, «προχωρά με αργά βήματα», για να τονίσει στη συνέχεια ότι, μετά τις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας, η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη θέση από εκείνη που ήταν πριν λίγες ημέρες. Το κακό είναι όμως ότι η Ευρώπη κινείται αργά σε ό,τι αφορά την Τουρκία, αλλά αναπτύσσει μεγαλύτερο διασκελισμό όταν πρόκειται για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ή όταν πιέζεται, όπως στην περίπτωση του κοινού βέτο των Όρμπαν και Μοραβιέτσκι.
Οι αμυντικές δαπάνες
Σε ό,τι αφορά πάντως τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 2 δισ. ευρώ, λόγω της κρίσιμης συγκυρίας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απέσπασε τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του «θα δώσει τη θετική του ψήφο φέτος μετά την αύξηση, με ποσό μεγαλύτερο των 2 δισ., των αμυντικών δαπανών».
Το ίδιο θα κάνει και η Ελληνική Λύση, όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της, Κωνσταντίνος Χύτας, παρότι εμφανίστηκε επικριτικός για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Αντιθέτως, αρνητικά στην αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
Νωρίτερα, έντονη κριτική στη κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, εστιάζοντας κυρίως στα εθνικά θέματα και στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε το αίτημα Τσίπρα για τη Σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη «να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική».
Σε ότι αφορά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κατέγραψε μια παταγώδη αποτυχία», για την οποία, όπως είπε, «φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης». Αποτιμώντας τέλος την κυβερνητική θέση περί ενός βήματος που έκανε η ΕΕ, σχολίασε ότι «δεν πρόκειται για ένα μικρό βήμα μπροστά όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά για πολλά βήματα πίσω»...
Βαγγέλης Σαρακινός
slpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου