21.12.20

Προοδευτική κυβέρνηση;...



Ναι, αλλά με ποιους;...

Τάσος Παππάς
 
Αν δώσουμε βάση στις πληροφορίες ορισμένων φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν καλές προσβάσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο, τότε πρέπει να υποθέσουμε ότι σε υψηλό επίπεδο εκτός από τον ανασχηματισμό συζητείται και η περίπτωση των πρόωρων εκλογών. Και... τα δύο θέματα διαψεύδονται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ωστόσο και τα δύο επανέρχονται στην επικαιρότητα κάθε φορά που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Τέτοιου τύπου πληροφορίες, έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση στην περιοχή της ενημέρωσης, δεν κατασκευάζονται στα δημοσιογραφικά γραφεία. Η σχέση ανάμεσα στις διευθυντικές ομάδες των μπουκωμένων μέσων ενημέρωσης και στο μέγαρο Μαξίμου είναι στενή. Η αυτονομία απαγορεύεται. Οποτε κάποιοι ξεπερνούν τα όρια, τιμωρούνται. Διοχετεύονται από αξιωματούχους της κυβέρνησης. Σίγουρα, όχι ερήμην του προϊσταμένου τους. Οι διαρροές περί επικείμενου ανασχηματισμού υποχρεώνουν τους βουλευτές της συμπολίτευσης να μετρούν τα λόγια τους και να αποφεύγουν τις αψιμαχίες με τους υπουργούς.

Πειθαρχία, λοιπόν, μπας και ο πρωθιερέας της κυβέρνησης τους προσέξει και τους καλέσει να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες. Οι διαρροές για το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες πριν από την εκπνοή του 2021 εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Να εξαφανιστούν οι διαφωνίες για πολιτικές, να σταματήσουν οι γκρίνιες για υπουργούς, να στηριχτεί χωρίς αστερίσκους ο αρχηγός, να συσπειρωθεί η παράταξη ώστε να δώσει τη μάχη, που θα είναι διπλή λόγω της απλής αναλογικής, ενωμένη και συμπαγής, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψουν στα πράγματα οι προσωρινοί ενοικιαστές της εξουσίας –οι κατσαπλιάδες– μόνοι τους ή με παρέα.


Και αυτή τη φορά δεν θα είναι τόσο αφελείς και τόσο ερασιτέχνες. Και βεβαίως πρέπει να υπονομευτεί κάθε προσπάθεια συνεννόησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είτε προβάλλοντας και ενισχύοντας στα μικρότερα κόμματα όσους παραμένουν πιστοί στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είτε δελεάζοντας με υποσχέσεις εκείνους που είναι πρόθυμοι να αλλάξουν στρατόπεδο.

Από τις δημόσιες τοποθετήσεις ηγετικών παραγόντων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. φαίνεται πως κάτι αλλάζει. Η Φώφη Γεννηματά το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει τους τόνους της κριτικής στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Πατρινόραμα» είπε: «Υπάρχει ανάγκη, πράγματι, για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, ριζοσπαστικής, οραματικής αλλά και ρεαλιστικής, που να συμβάλει στη συγκρότηση μιας συμμαχίας προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την πραγματοποίηση της μεγάλης στροφής που πρέπει να γίνει».

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ανέφερε ότι «για μας όλο και περισσότεροι Ελληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική κυβέρνηση». Ηταν μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Επανεξετάζει τη στάση της απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση η κ. Γεννηματά; Η αντιδεξιά λογική κερδίζει έδαφος έναντι του μετώπου που θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ βασικό αντίπαλο;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άρπαξε την ευκαιρία: «Ακουσα με ενδιαφέρον το τέλος της ομιλίας της κ. Γεννηματά για την ανάγκη να υπάρξει μετά από αλλαγή των συσχετισμών, άλλη κυβέρνηση. Να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Και θεωρώ ότι αυτό είναι εύλογο». Πάντως ακόμη κι αν οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. βλέπουν θετικά την περίπτωση του διαλόγου, υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων που δεν συμφωνούν. Εχουν άλλες προτεραιότητες. Το πόσο ισχυρές είναι θα φανεί αν ο κ. Τσίπρας ως επικεφαλής του μεγαλύτερου πόλου πάρει πρωτοβουλίες.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: