Η ψήφιση του προϋπολογισμού και ο ερχομός του εμβολίου οδηγούν τον πρωθυπουργό ενώπιον σημαντικών και στρατηγικών αποφάσεων ως προς τον πολιτικό του σχεδιασμό, καθώς η χώρα θα εισέλθει ενώπιον μιας νέας περιόδου: Η υγειονομική κρίση ενδεχομένως να αρχίσει μετά το Πάσχα να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα, ωστόσο η οικονομία και η κοινωνία θα αρχίσουν να μπαίνουν στο πιο σκοτεινό σημείο της κρίσης.
Ο... επιχειρηματικός χάρτης, λόγω της κρίσης, αλλά και με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, θα αναδιαρθρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με νέες επιχειρήσεις να δημιουργούνται, παλιές να κλείνουν ή να εξαγοράζονται ακόμα και από ξένα κεφάλαια και συνολικότερα ο χάρτης να συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια. Παράλληλα, τα μικρομάγαζα και τα ασθενέστερα τμήματα της μισθωτής εργασίας θα βιώσουν το επόμενο διάστημα εφιαλτικές καταστάσεις, ενώ στην ανεργία θα προστεθούν μόλις λήξουν οι αναστολές και μετά 200-300.000 άνεργοι και η τηλεργασία -και όχι μόνο- εκτιμάται ότι θα περιορίσουν το εργασιακό στάτους.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ήδη φθορά, χωρίς προς το παρόν τουλάχιστον η αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίζει - αντιθέτως σε κάποιες μετρήσεις εμφανίζει και φθορά! Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι μια δεύτερη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές κάλπες θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει «κάψει» και το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι θα μπορεί να πετύχει στο τέλος της τετραετίας, με τη φθορά που έχει ένα κυβερνητικό σχήμα σε μια τετραετία, αλλά και λόγω του χρόνου που θα έχει η αντιπολίτευση για να ανασυγκροτηθεί.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως δημιουργείται ένα τοπίο που σε λίγο χρονικό διάστημα θα είναι εκρηκτικό για την κυβέρνηση και που πιθανόν θα δημιουργεί συνθήκες αλλαγής του πολιτικού τοπίου.
Οι εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, εάν είναι δυνατόν και το επιτρέπει η πανδημία και αρχές καλοκαιριού, είναι πλέον πάνω στο τραπέζι. Πιθανότερος χρόνος είναι -εφόσον αποφασιστούν οι κάλπες- οι αρχές του φθινοπώρου, ώστε να έρθουν τα πρώτα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να φανεί ότι ξεκινά με ανάκαμψη. Οι αντίθετες εισηγήσεις στον πρωθυπουργό επιμένουν πως θα πρέπει να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες και ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να δείξει αποτελέσματα στην οικονομία και στο τέλος της τετραετίας, γεγονός που θα την οδηγήσει όχι να… κλέψει τη νίκη σε μια πρόωρη αναμέτρηση, αλλά να επιτύχει μια στρατηγική νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο χρόνος των εορτών θα είναι χρόνος για έντονο προβληματισμό από τον πρωθυπουργό ως προς το χρόνο των εκλογών, ενώ ρόλο θα παίξει και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αν δηλαδή προχωρήσουμε σε διάλογο-και τι είδους διάλογο.
Ο ανασχηματισμός, άλλωστε, αν και έχει προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό, έχει μετατραπεί με κουίζ για δυνατούς λύτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει, παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες που διαπιστώνει στο κυβερνητικό σχήμα, να μην μπορεί να προχωρήσει τον ανασχηματισμό, καθώς η συνεχιζόμενη έξαρση της πανδημίας, αλλά και οι αναμενόμενες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά δεν επιτρέπουν αλλαγές… εν πλω!
Οι αρνητικές εξελίξεις στην πανδημία, για παράδειγμα, του θέτουν το δίλημμα για το ενδεχόμενο αλλαγής του υπουργού Υγείας. Αλλάζεις π.χ. την ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου, όπως φημολογείται ότι θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ βρίσκεται εν εξελίξει η γιγαντιαία -και πολύ δύσκολη, παρά την αισιοδοξία που επιδιώκεται και εδώ να καλλιεργηθεί- επιχείρηση για τον προγραμματισμό εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας;
Από την άλλη, πώς μπορεί να ανατρέψεις την κακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τη κυβέρνηση στον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού, εάν δεν προχωρήσεις σε αλλαγές σε πρόσωπα στο συγκεκριμένο τομέα, έστω και με μετακίνησή τους σε άλλα κυβερνητικά πόστα;
Το ίδιο ισχύει και με την εξωτερική πολιτική και άμυνα. Όπως έχουν ήδη γράψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας», οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί ακόμα, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να μην γνωρίζει αν χρειάζονται αλλαγές στην πολιτική ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας ή όχι.
Το όλο κουβάρι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το ενδεχόμενο προσφυγής -όπως ήδη σημειώσαμε- σε πρόωρες κάλπες, καθώς δημιουργείται προοπτικά κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας τέτοιο, που ενδεχομένως δεν θα μπορεί να υπηρετηθεί το σενάριο των διπλών εκλογών για «κάψιμο» της απλής αναλογικής στο τέλος της τετραετίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου