Συνεχίζεται η επιθετική πορεία του κορωνοϊού στην επικράτεια, με τη βόρεια Ελλάδα να δέχεται το μεγαλύτερο σφυροκόπημα από τον ιό. Τα σκληρά δεδομένα, δηλαδή οι νοσηλευόμενοι, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί πιέζουν δραματικά το σύστημα υγείας και δεν... επιτρέπουν στους ειδικούς να συζητούν την επιστροφή ούτε και σε...μερική κανονικότητα.
Χθες ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 1.882 νέα κρούσματα, αριθμός χαμηλότερος μεν σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ημερών, αλλά που πιθανόν δεν απεικονίζει την πολυαναμενόμενη μείωση στην επιδημιολογική καμπύλη. Ωστόσο, το στίγμα της ημέρας -και μιας πιο ευρείας και μελανής εικόνας της επιδημίας- έδωσαν οι 622 διασωληνωμένοι και οι 100 νεκροί του 24ωρου.
Ακόμη πιο βαρύ γίνεται το αποτύπωμα του θανατηφόρου περάσματος του κορωνοϊού με τον απολογισμό των νεκρών του Δεκεμβρίου: μέσα σε μόλις τρεις ημέρες κατέληξαν από επιπλοκές της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός 300 άνθρωποι.
Σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους η τελευταία εικόνα χθες τα μεσάνυχτα είχε αλλάξει, αποδεικνύοντας την ανατροπή που χαρακτηρίζει τον κορωνοϊό και τη νόσο Covid-19 στην πορεία τους: οι διασωληνωμένοι στον τελικό απολογισμό είχαν μειωθεί στους 599, με εξιτήρια από τις ΜΕΘ και με θανάτους, όπως συμβαίνει όλο αυτό το δύσκολο διάστημα. Πάντως, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειργνωμόνων στην τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες συμφώνησαν ότι με τόσους διασωληνωμένους στα νοσοκομεία, δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση και εισήγηση για άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Το ζητούμενο είναι να ανακοπεί σταδιακά ο ρυθμός εισαγωγής ασθενών στις ΜΕΘ, που προϋποθέτει ότι θα ανακοπεί ο ρυθμός εισαγωγής νέων ασθενών στα νοσοκομεία.
Την τωρινή εβδομάδα φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει ελαφρά ο αριθμός των νέων ασθενών, που είναι σταθερά κάτω από 400, γύρω στους 350-380 την ημέρα. Πρόκειται για εναν αριθμό, που αποτυπώνει και το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα, και στο οποίο η οποιαδήποτε άρση των περιοριστικών μέτρων θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για την επιδημία.
Με βάση τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η επιδημία όσον αφορά στις νέες διαγνώσεις, παρουσιάζει πολύ μικρή πτώση. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 1.882 νέα κρούσματα, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί 18.904 τεστ μοριακού ελέγχου και 10.895 rapid test. Την προηγούμενη Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, τα κρούσματα ήταν 2.018, και είχαν διενεργηθεί 21.111 μοριακοί έλεγχοι και 10.037 rapid test.
Η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Πιερία κράτησαν τα αρνητικά πρωτεία στον ημερήσιο αριθμό νέων λοιμώξεων. Ειδικότερα, στην Αττική καταγράφηκαν 334 κρούσματα, αριθμός που είναι μεν σταθερός επί περίπου δύο εβδομάδες αλλά θεωρείται υψηλός με δεδομένο ότι εφαρμόζεται lockdown. Στα νοσοκομεία της Αττικής το περασμένο 24ωρο νοσηλεύονταν 576 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 172 σε ΜΕΘ.
"Πρωταθλήτρια" της χθεσινής ημέρας στα κρούσματα αναδεικνύεται και πάλι η Θεσσαλονίκη, με 428 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ σε υψηλό επίπεδο παραμένουν και τα κρούσματα στην όμορη Πιερία (110). Με δεκάδες κρούσματα μπαίνουν στον επιδημιολογικό χάρτη η Πέλλα (69) και η Ημαθία (61). Η "κινητικότητα" του κορωνοιού είναι πολύ υψηλή σε αυτές τις περιοχές, κάτι που μαρτυρά και μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται 2.019 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 302 σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Ωστόσο, περιπου 70 ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές, που έχουν επιταχθεί για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων.
Συνολικά, σε 52 περιοχές της χώρας καταγράφονται κρούσματα. Οι περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας παραμένουν επιβαρυμένες, ενώ στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση εντοπίζονται και νησιωτικές περιοχές, όπως η Μήλος, η Νάξος, η Σύρος, η Σαντορίνη...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου