11.12.20

Από Απρίλιο ο νέος πτωχευτικός και… βλέπουμε...


Αδυναμία εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου όχι μόνο από την 1η Ιανουαρίου αλλά και από την 1η Απριλίου διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν οι Τράπεζες με τον οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον... υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο την Πέμπτη.

Με δεδομένο ότι ο πτωχευτικός κώδικας ψηφίστηκε με ισχύ από 1.1.21, αλλά η πανδημία καθυστέρησε τη δευτερογενή νομοθεσία και την κάλυψη των τεχνικών απαιτήσεων της λειτουργίας του πλαισίου, η κυβέρνηση ζήτησε από τις Τράπεζες να επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε να έχουν τελειώσει με όλα τα θέματα που εκκρεμούν έως τις 30 Μαρτίου 2021, πριν δηλαδή την επόμενη αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς που προσδιορίζεται για τον Απρίλιο.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους κατέστησαν σαφές πως το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι ανέφικτο καθώς αφενός εκκρεμούν 53 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και αφετέρου δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις λειτουργίες όλων των πλατφορμών στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ζητώντας προθεσμία μέχρι τον Οκτώβριο του 2021.

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να ζήτησε από τους τραπεζίτες «εβδομαδιαίο πλάνο προόδου». Δηλαδή κάθε εβδομάδα να προχωρούν και σε συγκεκριμένες ενέργειες για την προσαρμογή τους στο νόμο, κάτι που βέβαια που προκάλεσε την αντίδραση τους.

Μάλιστα στον αντίλογο των τραπεζών ότι πολλές από τις προσαρμογές τους προϋποθέτουν την έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων, έλαβαν την απάντηση ότι και η κυβέρνηση θα κινηθεί με πιο ταχείς ρυθμούς, ώστε τα βήματα να είναι «αμοιβαία».

Τελικώς οι δύο πλευρές φαίνεται να οδηγούνται στην κατάτμηση και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ώστε να είναι έτοιμα τα βασικά του τμήματα στα οποία στέκονται και οι θεσμοί και που αφορούν περίπου τις μισές υπουργικές αποφάσεις και τα υπόλοιπα να διαμορφωθούν σταδιακά αργότερα.

Το κύριο πρόβλημα, που είχε επισημανθεί από τις τράπεζες και όταν γινόταν η συζήτηση του νέου πτωχευτικού στη Βουλή, αλλά τονίζεται και από την Κομισιόν στην τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, είναι ότι η εφαρμογή του νόμου προϋποθέτει την έκδοση συνολικά 53 (!) απλών και κοινών υπουργικών αποφάσεων. Επιπλέον, θα πρέπει να αναβαθμισθεί και να γίνει πλήρως λειτουργική η πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται οι αιτήσεις των δανειοληπτών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί έστω σε μερική εφαρμογή ο νόμος από την 1η Απριλίου, ώστε να μην υπάρξει πλήρης αθέτηση των δεσμεύσεων έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία θα προκαλούσε προβλήματα στην επόμενη αξιολόγηση της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, από την πλευρά των τραπεζών υπογραμμίσθηκε στη σύσκεψη ότι για την πλήρη προσαρμογή των δικών τους συστημάτων στο νόμο, ώστε αυτός να εφαρμοσθεί στο σύνολό του, θα πρέπει να φθάσουμε στον Οκτώβριο.

Κλειδί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Το σκέλος του νόμου που επείγει να εφαρμοσθεί κατά προτεραιότητα είναι αυτό που αναφέρεται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μέσα από ειδική πλατφόρμα και με ειδικές διαδικασίες, όπου τα χρέη θα ρυθμίζονται αυτόματα, βάσει αλγορίθμου.

Ο εξωδικαστικός αυτός συμβιβασμός των ιδιωτών θα πρέπει να πραγματοποιείται με βάση έναν τυποποιημένο αλγόριθμο που δεν θα καθυστερεί τις διαδικασίες, θα εξετάζει όλες τις παραμέτρους και θα ρυθμίζει συγχρόνως τα χρέη του υπόχρεου με όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Αντιστοίχως υπάρχει αλγόριθμος που ρυθμίζει τα χρέη του φυσικού προσώπου με το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε στόχος να αρχίσει να λειτουργεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός από τον Απρίλιο, αν και υπάρχουν επιφυλάξεις από τις τράπεζες για τη λειτουργικότητα της νέας πλατφόρμας και τον τρόπο που θα λειτουργήσει στην πράξη η αυτόματη ρύθμιση βάσει αλγορίθμου.

«Πρόγραμμα Γέφυρα»: Προς μηνιαία παράταση η καταβολής της επιδότησης

Την ίδια στιγμή σε παράταση ενός μηνός, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021, αναμένεται να οδηγηθεί η προθεσμία για τους «κόκκινους» δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημική κρίση και είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα «Γέφυρα», ώστε να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τις τράπεζες και να λάβουν την κρατική επιδότηση. Μέχρι στιγμής, από τις 160.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα, έχουν εγκριθεί περίπου οι 100.000 και το επόμενο διάστημα αναμένεται η έγκριση και των υπολοίπων.

Η αναμενόμενη παράταση του ενός μηνός για την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων με τις τράπεζες, σημαίνει ότι θα παραταθεί αντίστοιχα και κατά ένα μήνα η προθεσμία για την έναρξη της επιδότησης. Με τα σημερινά δεδομένα η έναρξη και των τελευταίων επιδοτήσεων πρέπει να γίνει εντός του Ιανουαρίου 2021. Σημειώνεται ότι η παράταση του ενός μηνός δεν σημαίνει ότι παρατείνεται αντίστοιχα και το χρονικό διάστημα για τη λήψη της επιδότησης, το οποίο παραμένει στους 9 μήνες.

Οι πρώτες καταβολές της κρατικής επιδότησης του «Γέφυρα» ξεκίνησαν τον Νοέμβριο για εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής δόσεων...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: