Μετά τον βασιλιά των Ιουδαίων και βασιλιάς της Ροκ...
Στο πρώτο lockdown ο εκδότης που πήρε 223.200 ευρώ (λίστα Πέτσα) αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «Μωυσή».
Σήμερα (ΤΑ ΝΕΑ) τον αποκαλούν «Έλβις Πρίσλεϊ» (!) επειδή θα είναι, λέει, ο... πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Θυμήθηκαν ότι ο «Έλβις» ήταν ο πρώτος που έκανε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας το... 1956.
Από βασιλιάς των Ιουδαίων βασιλιάς της Ροκ.
Ο εκδότης του Μωυσή αφού «τσέπωσε» τα κρατικά λεφτά του «Μένουμε Σπίτι» μετά έκλεισε την εφημερίδα του (από τα 223.200 ευρώ στο όνομα του συγκεκριμένου εκδότη η εφημερίδα του πήρε τα 74.400 ευρώ).
Σήμερα (ΤΑ ΝΕΑ) ανακάλυψαν τον «Έλβις» για να δικαιολογήσουν αυτό που ανάρτησαν χθες στην ηλεκτρονική έκδοσή τους.
Τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας του Bloomberg (Covid Resilience Ranking) σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα στον κόσμο στη διαχείριση της πανδημίας.
Ανάμεσα στις 53 πλουσιότερες χώρες του κόσμου η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας και το χειρότερο lockdown! (ελευθερία στην κίνηση των πολιτών και αρνητικές αλλαγές στη ζωή τους).
Στο γενικό σύνολο των παραμέτρων που συνυπολογίζονται στην έρευνα του Bloomberg (θάνατοι, lockdown, ανταπόκριση του συστήματος υγείας, προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας) η Ελλάδα είναι στην 50η θέση (πάνω μόνον από Μεξικό, Αργεντινή και Περού! Για Ευρώπη ούτε λόγος).
Η είδηση θάφτηκε από το σύστημα της κρατικοδίαιτης «νέας δημοσιογραφίας» αλλά οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των ΝΕΩΝ και του ΒΗΜΑΤΟΣ την ανέφεραν αφού, τέλος πάντων, κάποιες στοιχειώδεις αρχές της δημοσιογραφίας δεν μπορούν και να εξαφανιστούν ολοκληρωτικά (delete) από ένα εκδοτικό συγκρότημα που ίδρυσε ο Δημήτρης Λαμπράκης πριν από (σε λίγες ημέρες)... 99 χρόνια (το 1922 λίγο πριν από την μικρασιατική καταστροφή).
Αλλά την επόμενη ημέρα της «βλάσφημης» ανάρτησης ο κεντρικός αρθρογράφος των ΝΕΩΝ έσπευσε δια του... «Έλβις» να αποκαταστήσει την ισορροπία αμφισβητώντας μάλιστα και το ίδιο το Bloomberg για την αξιολόγηση των στοιχείων της έρευνας.
Αν το έκανε ύστερα από τηλεφώνημα του Μαξίμου είναι ασφαλώς κακό (για τη δημοσιογραφία), αν το έκανε από μόνος του είναι ακόμη χειρότερο.
Προφανώς ο «Έλβις» έρχεται ως συνέχεια στο κύριο άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ της περασμένης Κυριακής (20/12/20) όπου με τον νοσταλγικό τίτλο «Μέρες καλής δημοσιογραφίας» επιχειρείται (με... δημοσιογραφική δεινότητα) να δικαιολογηθεί η εξανάγκαση σε παραίτηση της δημοσιογράφου που έκανε την έρευνα (φύλλο της 29/11/20) για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη Βόρειο Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα, βεβαίως, της έρευνας αυτής επιβεβαιώθηκαν από την έρευνα του Bloomberg, η «καλή δημοσιογραφία» δικαιώθηκε, αλλά η δημοσιογράφος απολύθηκε.
Κάτι σαν κάποιους ασθενείς με κορωνοϊό που βγαίνουν ζωντανοί από τις ΜΕΘ, αλλά πεθαίνουν μετά από ενδο-νοσοκομειακές λοιμώξεις (και βεβαίως κατατάσσονται στους θανάτους από κορωνοϊό).
Το πολιτικό (ή και παραπολιτικό) συμπέρασμα που θα μπορούσε να βγει είναι η «εύθραυστη ισορροπία» στις σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου εκδοτικού συγκροτήματος ή ότι η κατάρρευση του (ψευδούς έτσι και αλλιώς) αφηγήματος περί επιτυχημένης διαχείρισης του κορωνοϊού δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Η εκδοχή ότι τα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά και η δημοσιογραφική δεοντολογία σε ένα ιστορικό δημοσιογραφικό συγκρότημα δεν έχουν απαλειφθεί τελείως (deleted) είναι ίσως πολύ καλή για να είναι αληθινή (too good to be true) αλλά αλλοίμονο αν την αποκλείσουμε.
ΥΓ-1 Ο τίτλος του βασιλιά της Ροκ Έλβις Πρίσλεϊ σύμφωνα με το σημερινό άρθρο των ΝΕΩΝ αποδόθηκε στον Πρωθυπουργό από το POLITICO και από εκεί τον αναπαρήγαγε ο (έτσι και αλλιώς άριστος γνώστης της διεθνούς ειδησεογραφίας) αρθρογράφος της εφημερίδας.
ΥΓ-2 Στην αναζήτηση της Google για την αναφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας-κόλαφο του Bloomberg στην διαχείριση του κορωνοϊού από την Ελλάδα βγαίνουν και οι ιστότοποι zougla.gr, naftemporiki και news247...
antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου