Με τις πτυχές του περίφημου πλέον «σχεδίου Πισσαρίδη» να συζητούνται έντονα και να δέχονται τα πυρά όλων (εκτός των εμπνευστών του), το σχέδιο-πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται προ των πυλών, και όπως «μαρτυρούν» στελέχη της αξ. αντιπολίτευσης, πρόκειται για μια διπλή «απάντηση», υπό τη μορφή ενός ολοκληρωμένου οικονομικού σχεδίου που θα ενσωματώνει μια... εντελώς διαφορετική φιλοσοφία αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την πανδημία.
Με το πολύκροτο πλέον «σχέδιο Πισσαρίδη» να έρχεται στο φως και πολλές από τις διατάξεις του να συζητούνται, γίνεται ολοένα και πιο σαφές πως πρόκειται για μια, καθόλου πρωτότυπη ή πρωτοεμφανιζόμενη συνταγή, αυτή της «άνισης ανάπτυξης», όπως τη ζήσαμε και στη χώρα μας, ειδικά το διάστημα των ετών 2009-2014.
Το ότι η συγκεκριμένη αναπτυξιακή συνταγή «δουλεύει» προς όφελος των εχόντων και του μεγάλου κεφαλαίου, περιορίζει το κοινωνικό κράτος και αυξάνει τις εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες, αποτελούσε εξ αρχής δεδομένο και μάλλον δεν υπήρξε καμία προσπάθεια από την κυβέρνηση να παρουσιαστεί ως κάτι το αντίθετο.
Άλλωστε η μελέτη εκπονήθηκε, κατά παραγγελία της κυβέρνησης της Ν.Δ., από καθηγητές και στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων και, όπως η ενδιάμεση «Έκθεση», παραμένει η επιτομή ακραίων φιλελεύθερων αρχών, θέσεων και προτάσεων μνημονιακής κοπής. Ηχηρή βέβαια παραμένει η απουσία εκπροσώπων κάθε παραγωγικού φορέα της χώρας, καθώς και των θεσμικών συμβουλευτικών φορέων της πολιτείας.
Στο «στρατόπεδο» ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και εβδομάδες, πληθαίνουν οι αναφορές στο σχέδιο που επεξεργάζεται η Κουμουνδούρου, προφανώς στον αντίποδα της φιλοσοφίας Νέας Δημοκρατίας και Πισσαρίδη.
Ο Γιώργος Σταθάκης είναι ο επικεφαλής της ομάδας των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κύρια ευθύνη τους αποτελεί ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό εντάσσεται και το σχέδιο αντι-Πισσαρίδη το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα μόλις το ίδιο το σχέδιο φτάσει στην τελική του μορφή.
Μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Γ. Σταθάκης επιβεβαίωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο τάσσεται υπέρ της πλήρους επιστροφής του κράτους με έναν ισχυρό ρυθμιστικό, οικονομικό και κοινωνικό ρόλο. Μάλιστα εξηγεί τους λόγους που παρόμοια «σχέδια Πισσαρίδη» έχουν απορριφθεί διεθνώς (βλ. παρακάτω) και θέτει τους βασικούς άξονες της απάντησης ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας (επίσης, βλ. παρακάτω).
Από τη μεριά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συντονιστής του Οικονομικού Κύκλου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθάρισε πως το σχέδιο θα είναι πλήρως κοστολογημένο καθώς εστιάζει στη δίκαιη αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την πραγματική πράσινη μετάβαση.
Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον «οδοστρωτήρα» της επιτροπής Πισσαρίδη
Χαρακτηριστική ήταν η κριτική που άσκησε προ ολίγων ημερών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Δραγασάκης. «Είναι σαν οι συντάκτες της να ήθελαν να αποδείξουν ότι μπορούν και μόνοι τους να σχεδιάζουν μνημόνια χωρίς τρόικες εξωτερικού», σχολίασε ο αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τέως υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ έκανε λόγο για ένα κείμενο που συγκεντρώνει και ταξινομεί ανά τομέα τα «υπόλοιπα των μνημονίων». Το εν λόγω κείμενο θυμίζει στο συνομιλητή μας κάτι από «το βίαιο νεοφιλελεύθερο ‘εκσυγχρονισμό’ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη της περιόδου 1990-93».
Έντονη κριτική σημειώθηκε και από την Θεανώ Φωτίου, όταν η αναπληρώτρια τομεάρχης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη στηλίτευσε την επιθετική λογική που επιχειρεί να εισάγει η έκθεση σε σχέση με το κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερα ως προς τη συγχώνευση προνοιακών επιδομάτων, την κατεύθυνσή τους μόνο στον κόσμο της ακραίας φτώχειας, όσο την ίδια ώρα στο στόχαστρο ενδέχεται να μπουν και τα αναπηρικά επιδόματα.
Την επεξεργασία ενός σχεδίου «αντι-Πισσαρίδη» είχαν «μαρτυρήσει» τόσο ο Αλέξης Χαρίτσης, όσο και ο Πάνος Σκουρλέτης σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους. Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνιζε την ανάγκη να αναδειχθεί, κόντρα στη λογική Πισσαρίδη, πως οι δημόσιες επενδύσεις έχουν άμεσες και ευεργετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας και αποτελούν το εφαλτήριο για την προσέλκυση και ανάπτυξη ουσιαστικών ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς εξασφαλίζουν ένα ασφαλές και παραγωγικό περιβάλλον με κανόνες, ισονομία και δημόσια αγαθά. Από τη μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν έκρυψε την έκπληξή του για το γεγονός πως η Έκθεση δεν φαίνεται να ενσωματώνει τα προβλήματα που αναδείχθηκαν για την παγκόσμια οικονομία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται για την παρουσίαση ενός εναλλακτικού σχεδίου», συμπλήρωσε.
Γιατί, κατά Σταθάκη, απορρίπτονται διεθνώς τα «σχέδια Πισσαρίδη»
Κατά τη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους το οικονομικό «παράδειγμα» στο οποίο βασίζεται η έκθεση έχει αποτύχει:
«Πρώτον, το παράδειγμα αυτό υποβάθμισε τις ανισότητες. Η ανάπτυξη επί δεκαετίες ευνόησε ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού, το πλουσιότερο, ενώ οι μισθοί έμειναν «παγωμένοι» και τα μεσαία στρώματα συμπιέστηκαν.
Ο δεύτερος λόγος είναι το κράτος. Η απορρύθμιση του κράτους οδήγησε στην κρίση του 2008 και το θυμήθηκαν για να «σώσει» τις τράπεζες και τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα, υπάρχει πλήρης επιστροφή του κράτους. Ισχυροποιείται ο ρυθμιστικός και οικονομικός ρόλος του, ενισχύονται τα δημόσια συστήματα υγείας και ισχυροποιείται το κοινωνικό κράτος.
Και ο τρίτος λόγος είναι η αλλαγή στη φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής. Η «νέα νομισματική θεωρία» που είναι κυρίαρχη στα οικονομικά διέλυσε τις δοξασίες του Μονεταρισμού. Σήμερα οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν χρήμα χωρίς όριο. Εγκαταλείπεται η δημοσιονομική πειθαρχία και το δημόσιο χρέος αυξάνει. Το ίδιο ισχύει και για τους μισθούς. Ο Μπάιντεν υπόσχεται, εν μέσω της κρίσης, διπλασιασμό του κατώτατου ωρομίσθιου από 7 σε 15 δολάρια. Άρα ο κόσμος κινείται σε άλλο μήκος κύματος. Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι η Εκθεση Πισσαρίδη είναι ρετρό».
Το «σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ»
Το ακριβές σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα και θα αντικατοπτρίζει τον αντίποδα στον οποίο βρίσκεται η Κουμουνδούρου σε σχέση με τις «νεοφιλελεύθερες» δοξασίες, όπως τόνισε ο επικεφαλής της επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ισχυρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σταθερούς και αυξανόμενους μισθούς, με ρυθμιζόμενη την αγορά εργασίας και με συλλογικές διαπραγματεύσεις, ισχυρότερο κοινωνικό κράτος, μεγάλη ενίσχυση της υγείας και ένα βιώσιμο και αναδιανεμητικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Κοινώς, δουλεύει στην ιδέα ότι η μείωση των ανισοτήτων και η κοινωνική συνοχή διευκολύνουν και δεν εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη.
Προσβλέπεται επίσης ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων σε χωροταξία, περιβάλλον, δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση που εν πολλοίς ξεκίνησε την περίοδο της διακυβέρνησής του.
Τονίζεται πως η οικονομική ανάπτυξη, και εν προκειμένω η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, μάλλον θα είναι προϊόν επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών. Αυτές οι επενδύσεις θα έχουν στήριξη, χρηματοδότηση και σαφή προσανατολισμό στην παραγωγική και τεχνολογική στροφή της οικονομίας, που θα εδράζονται στο διαθέσιμο υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό και θα αναβαθμίζουν τη διεθνή θέση της χώρας...
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου