Ποιοι έχουν προτεραιότητα...
Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την υλοποίηση του σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων. Ιδιαίτερη... έμφαση δόθηκε στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ειπε ότι «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», μετά την εμπειρία που απέκτησε στη διάρκεια της πανδημίας.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στο διάστημα αυτό το Υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση. Για το λόγο αυτό, κρίθηκε ως απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου.
Οι προτεραιότητες σύμφωνα με τον αμερικανικό CDC
Τα βλέμματα στρέφονται, λίγες εβδομάδες πριν από την έγκριση των εμβολίων, στην προτεραιότητα που θα ακολουθηθεί για τον εμβολιασμό.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και η Συμβουλευτική Επιτροπή Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) των ΗΠΑ ψήφισαν υπέρ της πρότασης να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι υγειονομικοί και οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας μακροχρόνιας παραμονής στα πρώτα στάδιο διάθεσης του εμβολίου.
Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο υγειονομικοί χαρακτηρίζονται τα άτομα που υπηρετούν στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, ανεξάρτητα από το αν αμείβονται, και έχουν την πιθανότητα άμεσης ή έμμεσης έκθεσης σε ασθενείς ή μολυσματικά υλικά.
Οι επόμενες ομάδες πληθυσμού που θα εμβολιαστούν είναι οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες απαραίτητες για τη εύρυθμη λειτουργία των κοινοτήτων που δεν είναι δυνατή η τηλε-εργασία όπως οι εργαζόμενοι στους τομείς της ενέργειας, του ηλεκτρισμού, του ύδατος, των λυμάτων, της φροντίδας των παιδιών, της παραγωγής τροφίμων, της γεωργίας και κτηνοτροφίας, μεταφορών, και έπειτα ενήλικοι αυξημένου κινδύνου και οι άνω των 65 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου